“Als Ineos-topman waarborg krijgt, waarom landbouwers dan niet?”

Landbouwers zijn al lange tijd zeer bezorgd over de gevolgen van het Vlaamse stikstofakkoord en zeggen dat ze geen toekomst meer zien voor hun sector. “Die bezorgdheden hebben de land- en tuinbouwers al meermaals onder de aandacht gebracht, maar op politiek vlak lijkt er weinig rekening mee gehouden te worden”, aldus Groene Kring. Om de aandacht van de politiek tijdens een actie te trekken, gooide de vereniging voor jonge landbouwers het over een andere boeg. Een wel zeer chique boeg, zo bleek.

8 september 2023  – Laatst bijgewerkt om 8 september 2023 17:54
Lees meer over:
Groene kring weyts demir martelaarsplein

Geen groene polo’s met bruine truien te bespeuren vrijdag op het Martelaarsplein tijdens de actie van Groene Kring. De jonge landbouwers hadden hun kostuum aangetrokken om de aandacht van de ministers te wekken. “Het is wat onwennig maar we hebben gezien dat als je een kostuum aantrekt en een chemische fabriek wil neerpoten in Vlaanderen, je heel veel gedaan kan krijgen van de Vlaamse regering”, duidt Groene Kring-voorzitter Bram Van Hecke. Waarmee hij verwijst naar de Ineos-topman die de Vlaamse regeringstop voor een tweede keer kon strikken om de garanties te bespreken van zijn ethaankraker in  Antwerpen.

somers groene kring tractor

Aan tafel

De kostuumaanpak bleek te werken want heel wat ministers schoven aan de tafel van de jonge landbouwers aan om de landbouwtoekomst in Vlaanderen te bespreken. “Wij hebben niet het gevoel dat we net zoals Ineos garanties krijgen voor onze toekomst”, steekt Van Hecke van wal als viceminister-president Bart Somers (Open VLD) voor de jonge landbouwers komt zitten en een glaasje verse melk neemt. “Nochtans staat ook onze Vlaamse land- en tuinbouwsector voor heel veel jobs, heel veel investeringen, heel veel omzet en heel veel duurzaamheid. De melk die je nu opdrinkt, is de duurzaamste ter wereld.” Waarop Somers zijn respect uit voor de Groene Kring die vecht voor de Vlaamse landbouw. “Ik heb veel sympathie voor jullie engagement en voor wat jullie doen op het terrein, namelijk zorgen dat wij Vlamingen voeding hebben. We hebben een levenskrachtige landbouwsector nodig. Maar we weten allemaal dat we in een moeilijke context zitten met veel uitdagingen. We moeten samen antwoorden zoeken om een rechtzeker kader te kunnen creëeren”, kan Somers nog vlug vaag antwoorden alvorens een hele N-VA delegatie de tafel overneemt.

“Tot op heden horen we van iedereen veel woorden, maar zien we geen daden”, gaat Van Hecke vurig verder met ondertussen minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA), minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) en minister van Financiën Matthias Diependaele (N-VA) voor zich. “Op het terrein is er nog niets veranderd. We zien al vier jaar lang dat het beleid van de Vlaamse regering net het omgekeerde voortbrengt dan garanties bieden voor onze sector. Zo wordt het bijna onmogelijk om nog een vergunning te krijgen, staat alles op losse schroeven waardoor ondernemen en innoveren onmogelijk wordt gemaakt en haken jonge gepassioneerde boeren af omdat ze zeker willen zijn van hun inkomen. Al wat wij willen is de waarborg dat we net zoals de industriegigant in de toekomst ook verder zullen kunnen investeren en ondernemen in Vlaanderen.”

Challenge accepted

Demir laat weten dat de zaak rond de Ineos-afspraken allemaal wat opgeklopt wordt. “Ineos is een hele belangrijke investeerder en creëert met zijn nieuw project ook werkgelegenheid in onderaanneming voor veel Vlaamse kmo's”, aldus Demir. Toch begrijpt ze ook de frustraties van Groene Kring. “We zitten al jaren vast. Ik ben alvast vragende partij dat er snel duidelijkheid komt. We moeten even door de zure appel bijten, maar daarna kunnen we door. We willen zeker de landbouwsector in Vlaanderen houden. Daarom staat er 3,6 miljard euro, die de belastingbetaler heeft vrijgemaakt, klaar om geïnvesteerd te worden in de sector. Met de budgetten gaan we landbouwers ondersteunen om hun activiteiten duurzamer te maken. Voor jonge boeren loopt die steun zelfs op tot 70 procent van de investeringen.”

“Challenge accepted”, luidt het bij de jonge landbouwers. “Wij zijn er ons van bewust dat de sector nog duurzamer kan en we staan klaar om dit te doen. We willen stikstof reduceren en het zullen ook de jonge boeren zijn die dit zullen moeten doen. Maar om dit te halen moeten we een inkomen hebben en dat is net onze vrees. We hebben die zekerheid op lange termijn nodig. We hebben een rechtszeker kader nodig dat ons een toekomst biedt.”

Volgens Weyts biedt het stikstofdecreet net dat perspectief voor veel boeren, maar voor veel boeren ook niet. “We willen jullie niets wijsmaken, sommige dingen zullen eenmaal niet meer kunnen in de toekomst”, aldus Weyts. “We hebben een rechtspraak en een Europese regelgeving. Wij willen jullie geen blaasjes wijsmaken want op het einde van de rit bots je opnieuw tegen de rechterlijke uitspraak. Deze vicieuze cirkel willen we doorbreken door een rechtszeker kader te maken waarin zal moeten erkennen dat sommige dingen niet meer zullen kunnen of mogen.”

groene kring regering cropped
groene kring regering

Bezorgdheden

De jonge boeren van Groene Kring werden na afloop ook binnen ontvangen door minister-president Jan Jambon (N-VA) en enkele ministers. De landbouwers uitten daar nogmaals hun bezorgdheid over het Vlaams stikstofakkoord dat nog in een decreet omgezet moet worden. Landbouwminister Jo Brouns (cd&v) vindt dat hij dezelfde strijd voert als de actievoerende jonge landbouwers: "Een aantal elementen die nu in het decreet staan kunnen niet voor ons. Het recht op hervergunning bij forse investeringen in stikstofreductie is vandaag niet meer voorzien in het decreet. Ik ga ervan uit dat de collega's dat nog aanpassen. Maar dat is ook de zorg van de jonge boeren." Brouns had begrip voor de actie: "Het is nodig dat de jonge landbouwers de aandacht vestigen op het belang van de landbouwsector in Vlaanderen."

Heeft Open Vld plots koudwatervrees over voorstel van decreet stikstof?
Uitgelicht
Tijdens het partijvoorzittersdebat van Voka maandag werd duidelijk dat enkel N-VA en Vooruit bereid zijn om het stikstofdecreet zo snel mogelijk te stemmen. Dat niet alleen cd...
5 september 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek