Versoepelde uitkoopregeling varkenshouderij start op 6 november

Wat eerst een foute datum bleek, blijkt nu toch een correcte officiële datum. Vanaf 6 november zullen varkenshouders zich kunnen aanmelden voor de tweede oproep van de vrijwillige uitkoopregeling. Varkenshouders die in aanmerking zullen hun dossier kunnen indienen tussen 6 november 2023 en 19 januari 2024.

27 oktober 2023  – Laatst bijgewerkt om 27 oktober 2023 19:25 Joris Rigo
varkensneus-1250

De impactscore die geldt als instapdrempel voor de regeling is voor de tweede oproep verlaagd naar 0,025 procent. Dat wil zeggen dat alle varkenshouderijen met een impactscore hoger dan 0,025 procent in aanmerking komen en een dossier kunnen indienen bij de Vlaamse Landmaatschappij (VLM). In de praktijk zullen 2.688 extra bedrijven in aanmerking komen voor de uitkoopregeling. De varkenshouders die in aanmerking komen zullen maandag 30 oktober een bericht krijgen via de berichtenbox van het Mestbankloket. De indieningsperiode start op 6 november en loopt tot en met 19 januari 2024.

Vergoeding

De vergoedingen voor de vrijwillige stopzetting van de varkenshouderijen zijn identiek aan de vergoedingen in de eerste oproep. De compensatie is afhankelijk van de diercategorie, de ouderdom van de stallen en de dieraantallen van 2021, aangegeven in de mestbankaangifte van 2022. Aangezien de aanmeldingsprocedure van de tweede ronde bij Europa nog lopende is, zullen beslissingen van dossiers en voorstellen van vergoedingen maar kunnen genomen worden nadat de Europese Commissie de regeling heeft goedgekeurd. Die wordt in de komende maanden verwacht. In afwachting daarvan hebben landbouwers nu al de mogelijkheid zich te melden.

Landbouwers die geen mail of brief ontvangen van VLM en op basis van een eigen impactscoreberekening vermoeden dat ze in aanmerking komen, kunnen zich ook kandidaat stellen. Meer informatie over de regeling staat op de website van VLM.

236 varkensboeren dienen dossier in voor uitkoopregeling
Uitgelicht
Bijna 25 procent van de aangeschreven landbouwers heeft interesse getoond om in de vrijwillige stoppersregeling te stappen. Dat meldt de Vlaamse Landmaatschappij (VLM). “Het i...
20 juni 2023 Lees meer

Bron: VLM

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek