Apache plaatst vraagtekens bij CO2-uitstoot van ethaankraker Ineos
nieuwsDe ethaankraker die Ineos bouwt in Antwerpen zal uiteindelijk een pak meer CO2-uitstoot veroorzaken dan de directe emissies waarover het bedrijf zelf communiceert. Dat schrijft Apache op basis van een LCA-analyse van Thomas Goorden die daarvoor middelen kreeg van het Fonds Pascal Decroos dat onderzoeksjournalistiek ondersteunt. Volgens Apache is er ook nog heel wat CO2-uitstoot elders in de wereld die moet meegenomen worden. De omgevingsvergunning van de ethaankraker van Ineos werd in volle stikstofcrisis goedgekeurd, wat voor de nodige verontwaardiging zorgde bij de landbouwsector.
Levenscyclusanalyse gaat verder dan lokale uitstoot
Het inschatten van de volledige klimaatimpact van Ineos' Project One. Dat was de voornaamste bedoeling van het onderzoek van Apache. Bij een levenscyclusanalyse (LCA) wordt alle uitstoot van grondstoffen tot afgewerkt product in rekening gebracht. Bij de ethaankraker zou daarom de CO2-uitstoot van het schalieveld tot de verbrandingsoven in rekening moeten gebracht worden. Alles samengenomen schat Apache dat er op die manier gemiddeld minstens zes miljoen CO2 per jaar vrijkomt. Dat is zowat tien keer zoveel als Ineos communiceert voor de directe emissies van de ethaankraker (655.000 ton CO2 per jaar).
Eerst en vooral is er de verwerking van schaliegas in de Verenigde Staten. Daarnaast draagt ook het vloeibaar maken van ethaan in hoge mate bij aan de uitstoot van bijkomende broeikasgassen. Maar, zo schrijft Apache, het is vooral het trans-Atlantische transport via zeeschepen dat zwaar doorweegt bij de eindafrekening. "Wanneer het ethaan in Antwerpen aankomt, staat de teller al op minstens 1,3 miljoen ton CO2 per jaar."
Tot slot wordt de koolstof uit het ethaan slechts tijdelijk vastgelegd in kunststoffen. "Het grootste deel van het plastic belandt binnen enkele jaren in een verbrandingsoven, ondanks een gemiddeld recyclingpercentage van 20 procent", klinkt het nog. "Ons model houdt rekening met de verschillende soorten kunststoffen, de gemiddelde levensduur van plastictoepassingen en de gemiddelde recyclagegraad."

Milieuorganisaties gaan opnieuw in beroep tegen Ineos-ethaankraker
25 februari 2025Beroepsprocedure verlegt focus van stikstof naar klimaatimpact
Dat Ineos niet alles in rekening zou brengen, is meteen ook het juridisch kernargument in het vierde beroep tegen de kraker. "In het verleden zijn er een aantal aspecten van de kraker nooit beoordeeld omdat de focus enkel op de lokale uitstoot lag", liet de Bond Beter Leefmilieu (BBL) eerder optekenen. "Nu kijken we meer naar de impact op het klimaat doorheen de hele waardeketen van plastics." Begin dit jaar tekende een dozijn milieuorganisaties voor de vierde keer beroep aan tegen de kraker, die ondertussen bijna is afgewerkt. Eind dit jaar beginnen de eerste testen in Antwerpen.
In plaats van zich zorgen te maken over de depositie van stikstof in de Benelux, verschoven de klimaatbewegingen met andere woorden de aandacht naar de vervuiling van de industrie op zich. "Zo kan de rechter naar het brede plaatje kijken", aldus nog de BBL. "De lokale uitstoot maakt niet zoveel uit, de grote boosdoener is de complete keten van plastics." Het zal aan de rechter zijn om daar uiteindelijk een oordeel over te vellen.

Landbouwers hekelen verschil in vergunningverlening
Hoewel deze levenscyclusanalyse van Apache niet zozeer iets te maken heeft met de lokale stikstofdepositie van de kraker, leeft er ook al jaren onvrede bij landbouwers over de manier waarop Ineos zijn omgevingsvergunning in de wacht heeft gesleept. Waar de veehouderij sinds het uitbreken van de stikstofcrisis in 2021 nauwelijks nog op vergunningen kon rekenen omwille van de stikstofuitstoot, stelde de Vlaamse regering wel alles in het werk om de vergunning voor Ineos veilig te stellen.
Niet alleen de landbouworganisaties spraken van twee maten en twee gewichten. Ook organisaties als Climaxi en Greenpeace stoorden zich aan de ongelijke behandeling. “Je kan als overheid niet tegelijkertijd aan landbouwers vragen om serieuze inspanningen te leveren voor het klimaat en natuur en aan industriële vervuilers als Ineos vrijkaarten blijven uitdelen”, klonk onder meer het verwijt eind juli 2024 toen toenmalig minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) op eigen houtje een hernieuwde omgevingsvergunning afleverde voor de ethaankraker.

Bron: Apache / Belga / eigen berichtgeving