header.home link

Jonge boeren voeren actie aan Ineos: “Vlaamse regering kiest plastic boven voedsel”

3 augustus 2022

Een delegatie van Groene Kring, de organisatie van jonge boeren in Vlaanderen, heeft woensdag actie gevoerd aan de site van chemiebedrijf Ineos in Antwerpen. Met het symbolische protest, waarbij ze het stikstofbad letterlijk lieten overlopen, willen ze de oneerlijkheid van het stikstofbeleid aanklagen. “Terwijl boeren hun toekomst zien verdwijnen, vult de Vlaamse regering het stikstofbad verder”, zegt voorzitter Bram Van Hecke.

Lees meer over:
stikstofactiegroenekringineos-1250-3

Groene Kring vreest dat jonge boeren massaal zullen afhaken wegens het gebrek aan perspectief en zekerheid door het stikstofakkoord. “Tegelijk blijft de Vlaamse regering het bad verder vullen door in de industrie wel vergunningen te verlenen”, stelt Bram Van Hecke. “Wij zijn absoluut niet akkoord met de aanpak van 2 maten en 2 gewichten. Blijkbaar stelt de regering plastic boven voedsel.”

Bij wijze van symbolische actie trok een kleine delegatie met tractoren woensdagochtend naar de site van chemiebedrijf Ineos in de Antwerpse haven. Ineos kreeg in juni de toestemming om een nieuwe ethaankraker te bouwen waarmee ethyleen in gasvormige toestand geproduceerd wordt. Ethyleen is één van de meest gebruikte basischemicaliën ter wereld. Op zich heeft het weinig rechtstreekse toepassingen, het wordt vrijwel uitsluitend gebruikt als bouwsteen voor andere verbindingen.

Symbooldossier

Volgens Boerenbond heeft Ineos een uitstoot die gelijk is aan 100 gemiddelde melkveebedrijven. Dat het bedrijf een vergunning heeft kunnen krijgen voor het zogenaamde Project One, werkt dan ook als een rode lap op een stier. “Sinds de aankondiging van het stikstofakkoord eind februari, zijn de zorgen bij jonge boeren heel groot. Het akkoord offert de lansbouwsector helemaal op, maar voor de industrie blijkt er wel veel mogelijk te zijn”, aldus Van Hecke.

Groene Kringer Lies Bernaerts vult haar voorzitter aan: "Het is niet rechtvaardig dat de industrie aan minder strenge regels moet voldoen dan onze landbouwbedrijven. Dit stikstofbad is een metafoor: het wordt gevuld door de industrie. Wij kunnen dat als jonge landbouwers wel leegscheppen, maar de industrie mag het bad blijven vullen."

stikstofactiegroenekringineos-1250
stikstofactiegroenekringineos-1250-2

De actie was niet zozeer gericht tegen het bedrijf Ineos, stelt de landbouworganisatie, die ook geen standpunt wil innemen over het project van de kraker. De boodschap is vooral gericht aan de overheid. “We hebben er bewust voor gekozen om hier met tien en niet met 500 tractoren te komen staan”, zegt Van Hecke aan Gazet van Antwerpen. “We willen de site niet blokkeren. Maar we staan hier omdat Ineos symbool is geworden voor het oneerlijke Vlaamse beleid.”

Dat vindt ook Phile Renders, die met zijn tractor helemaal uit Limburg naar het Antwerpse havengebied is gekomen. "We zijn niet tegen de industrie, maar er moet rechtszekerheid zijn en de wet moet voor iedereen gelijk zijn", aldus de jonge boer.

“Kraker is duurzaam project”

Ineos begrijpt de “moeilijke situatie en de grote uitdaging waar de Vlaamse landbouw en jonge boeren voor staan”, maar wijst hen er op dat ze met hun actie niet aan het juiste adres zijn. Het chemiebedrijf onderstreept dat Project One een grote duurzaamheidswinst kent. "Met Project One hebben we de lat bijzonder hoog gelegd. Er wordt radicaal ingezet op verduurzaming door innovatie”, aldus Ineos-woordvoerder Nathalie Meert.

De ethaankraker die Ineos gaat bouwen, zal ethyleen produceren met de laagste koolstofvoetafdruk van Europa. "Dat is drie keer lager dan de gemiddelde Europese kraker", aldus Ineos. Tien jaar na opstart moet de ethaankraker ook CO2-neutraal zijn. Ineos betreurt dan ook dat de actievoerders hun pijlen op Project One richten.

Bron: Eigen verslaggeving / Belga / Gazet van Antwerpen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek