header.home link

Geen excuses van Demir voor landbouwsector

6 juli 2022

"Een minister die de weg inslaat van desinformatie of polarisering is het laatste dat we nodig hebben." Dat zei Tinne Rombouts van cd&v tegenover minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA), in het Vlaams Parlement. Ook Stefaan Sintobin (Vlaams Belang) was streng voor de minister: “U heeft zondag op tv leugens verteld en daarmee de sector een slecht imago bezorgd.” Excuses van de minister voor haar uitspraken kwamen er niet.

Lees meer over:
zuhal demir vlaams parlement

"Vlaanderen kweekt en exporteert meer dan het dubbel van het aantal varkens dan het zelf eet", tweette Demir zondag. "We krijgen ze niet eens allemaal geëxporteerd. Nogal wat varkens worden onaangeroerd vernietigd, en ook daar draait de belastingbetaler voor op." De tweet was een samenvatting van een interview bij VTM Nieuws. De uitspraak botste op fel verzet van heel wat organisaties in de landbouwsector. Ze noemden de uitspraken van de minister absolute onzin en eisten een rechtzetting.

Demir: "geen oorzakelijk verband tussen twee zaken"

Die rechtzetting kwam er niet bij de interpellaties van Rombouts, Sintobin en Groen-parlementslid Chris Steenwegen in de plenaire vergadering van het Vlaams parlement. "Ik heb geen oorzakelijk verband gelegd tussen beide zaken", zei de minister woensdag. "Ik heb twee dingen willen zeggen. Ten eerste dat we heel veel produceren en dat we hier dus geen honger zullen lijden. En ten tweede dat we de sector ook steun geven om Rendac te betalen om kadavers te verwerken."

De minister wees erop dat ze niet heeft willen uithalen naar de sector. “Als dat zo is overgekomen, was dat niet de bedoeling. Ik heb vandaag samen gezeten met de sector om het gesprek aan te gaan en hen duidelijk mee te geven wat de twee punten waren die ik heb gemaakt”, alsnog Demir.

Met die uitleg nam Rombouts geen genoegen. Ze herhaalde het citaat dat de minister deed in het VTM Nieuws: “Wij gaan varkenskarkassen ophalen om ze nadien te verbranden, om ze te vernietigen omdat we geen exportmarkt hebben”. Rombouts wees erop dat de koppeling niet door haar of de kijker is gemaakt. “Als u in een uitzending dergelijke uitspraak doet die niet klopt, zou het u sieren dat u dat erkent en minstens uw excuses aanbiedt", zei ze. 

Rombouts wees er nog op dat gezinnen hun levenswerk dreigen te verliezen door het stikstofakkoord. “Er is nood aan respect en vertrouwen. De weg inslaan van desinformatie en polarisatie is het laatste wat we nodig hebben”, reageerde ze nog.

Ook Stefaan Sintobin was die mening toegedaan. "U hebt in het VTM Nieuws complete nonsens verteld die de landbouwers zwaar heeft geschoffeerd, bovendien hebt u voor de tweede keer op rij verkeerde cijfers gebracht over de stikstofemissie van een gemiddeld landbouwbedrijf. U zegt dat u niet wou provoceren, maar ik vraag me af wat ik dan wel moet verstaan onder provoceren", aldus Sintobin.

Hij stelde dat de minister het kan blijven ontkennen, maar dat ze heeft zondag op tv leugens heeft verteld. "Daarmee hebt u de sector een slecht imago bezorgd", reageerde hij. “U moet daarmee stoppen, onze landbouwers verdienen meer respect dan de leugens en foutieve informatie waarvoor u vandaag zelfs geen excuses wil aanbieden.” Sintobin vond het bovendien stuitend dat we voor alles een exportland mogen zijn, behalve voor landbouw.

Brouns: "nood aan kalmte en waardigheid"

Minister van Landbouw Jo Brouns (CD&V) verzekerde eveneens dat er geen varkens worden vernietigd omdat er een overschot zou zijn. "We kunnen duidelijk concluderen dat in Vlaanderen niet onnodig overbodige dieren worden geslacht", zei hij. "Onze varkenshouderij is één van de meest performante in Europa. Wij hebben hier in België de strengste normen op vlak van dierenwelzijn, op vlak van geneesmiddelengebruik en op vlak van kwaliteitscontrole. Ik wil dan ook mijn heel grote waardering uitspreken voor alle land- en tuinbouwers in Vlaanderen. Hier wordt topkwaliteit geproduceerd.”

Volgens Brouns staan we vandaag voor gigantische uitdagingen in de Vlaamse land- en tuinbouw. “De komende jaren moeten we de noodzakelijke transitie inzetten en volhouden. Maar we moeten dit doen op een manier die waardig is. Ik heb de afgelopen weken en maanden heel vaak met landbouwers gesproken en dat was vaak heel emotioneel. Maar geen enkele landbouwer deed dat op een niet-waardige manier. We moeten de nodige kalmte bewaren om dit samen met de landbouwsector te realiseren. Daar wil ik toe oproepen”, reageerde hij nog.

"Deze regering is het eigenlijk over niets nog eens", concludeerde Steenwegen van Groen. "Maar in dit dossier wordt de kloof stilaan overbrugbaar."

Herbekijk hier het debat in de plenaire vergadering van het Vlaams parlement:

Bron: Eigen berichtgeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek