Stikstof: "Uitspraken Demir zijn pertinent onjuist en laakbaar"

In landbouwmiddens wordt bijzonder boos gereageerd op de uitspraken die Vlaams omgevingsminister Zuhal Demir (N-VA) afgelopen zondag deed bij VTM Nieuws. “Pertinent onjuiste en laakbare uitspraken”, zo stelt ABS. Ook Boerenbond en Groene Kring zijn boos. “Laat ons het stikstofdebat alsjeblief voeren over de feiten en niet op basis van desinformatie.” Ook op sociale media zijn de verbolgen reacties van land- en tuinbouwers niet bij te houden.

4 juli 2022  – Laatste update 4 juli 2022 16:08
tractorprotest C4demir

“Er wordt met spek geschoten”, concludeert Boerenbond nadat de minister haar uitspraken deed. Ze stelde onder meer dat er in Vlaanderen zoveel varkens worden gekweekt dat er zelfs (gesubsidieerd) varkens worden vernietigd. “Het hart van menig varkenshouder heeft ongetwijfeld gebloed bij het horen van een dergelijke flagrant foute uitspraak”, zegt voorzitter Lode Ceyssens. “Er worden in Vlaanderen geen gezonde varkens vernietigd omdat er teveel zouden zijn.”

Hij wijst erop dat de Vlaming vandaag slechts een derde van het varken lust: namelijk varkenshaasje, spek, heps, worsten en gehakt. “Dat betekent dat we met een zelfvoorzieningsgraad van 228 procent – het totale varken dus – eigenlijk nauwelijks zelfvoorzienend zijn. Uiteraard worden die delen van het varken die de Vlaming niet eet, niet weggegooid, maar geëxporteerd. Ik dacht trouwens dat we in Vlaanderen trots waren op onze export, getuige daarvan de exportprijs die we elk jaar uitreiken. Bovendien gaat 90 procent van die varkensexport dan nog eens naar de eigen Europese markt”, aldus Ceyssens.

ABS struikelt ook over de vergelijking die de minister opnieuw maakte tussen landbouwbedrijven en chemiebedrijf Ineos. In Terzake zei ze eerder al dat de stikstofuitstoot van Ineos kleiner is dan die van een gemiddeld landbouwbedrijf. Een factcheck van VRT bracht al aan het licht dat deze uitspraak niet klopte. In haar nieuwe uitspraken beperkte de minister zich tot de ammoniakuitstoot, maar volgens haar is die van Ineos kleiner dan die van een gemiddeld landbouwbedrijf, waarbij de uitstoot tussen de 20 en 28 ton ammoniak ligt.

“Het kabinet van Demir gebruikt hierbij cijfers van een varkensbedrijf met 12.588 varkens en eentje met 7.203 varkens als referentiecijfers”, legt ABS uit. “Maar hiermee overschat ze schromelijk de gemiddelde bedrijfsgrootte en ammoniakuitstoot in Vlaanderen. Dat telt 1.071 vleesvarkens en 134 zeugen”, stelt Vandamme. Volgens hem gaat het om een overschatting van ruim zeven maal.

ABS vraagt zich af tot wat het citeren van onbestaande feiten en onjuiste cijfers moet dienen. “Wat wel vaststaat is dat dit, in de huidige omstandigheden, onmiskenbaar averechtse effecten heeft. Situaties als in Nederland zijn echt niet wenselijk”, zegt voorzitter Hendrik Vandamme. Dat het vandaag brandt in Nederland, komt volgens hem voor een groot deel door desinformatie.

“Dit is niet de eerste keer dat in landbouwgerelateerde dossiers halve waarheden en onwaarheden de wereld ingestuurd worden”, meent Vandamme. “Als het gezond boerenverstand ondergeschikt wordt aan andere belangen en aan een oplopende verkiezingskoorts bij onze verkozenen, staat er misschien toch nog een hete zomer voor de deur”, waarschuwt hij. 

De landbouworganisatie vindt dat de uitspraken van de minister niet door de beugel kunnen en eist een rechtzetting. Hetzelfde is te horen bij Groene Kring. “De minister slaat de bal verschillende keren mis. Dat verdient rechtzetting”, zegt voorzitter Bram Van Hecke. Recent riep de organisatie van jonge landbouwers de politiek nog op om te stoppen met grote uitspraken in de media over het stikstofdossier. “Met polarisatie gaan we er niet geraken. Oplossingen vind je niet in televisiestudio’s, maar wel aan tafel. Laat ons het gesprek aangaan”, aldus Van Hecke.

Opinie: Hoe maken we het stikstofakkoord écht historisch?
Uitgelicht
Om het stikstofakkoord écht historisch te maken, moeten alle partijen samen aan tafel gaan en het gesprek aangaan. "Als de regering wat minder zou blaten in de media en wat me...
30 juni 2022 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek