header.home link

Zeeland gaat in beroep tegen vergunning Antwerpse ethaankraker Ineos

18 juli 2022

De Nederlandse provincie Zeeland heeft beroep aangetekend tegen de omgevingsvergunning die Ineos Olefins Belgium kreeg voor de bouw en uitbating van een nieuwe ethaankraker.

Lees meer over:
Ineos_Ineos

Volgens de provincie Zeeland wordt niet duidelijk gemaakt hoeveel stikstof er zal terechtkomen in de Natura-2000 gebieden Westerschelde & Saeftinghe en in de Oosterschelde. Zeeland stapt daarom naar de Belgische Raad voor Vergunningsbetwistingen (RvVb) tegen de beslissing om de vergunning toe te kennen van Vlaamse minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). De doorlooptijd van zo’n beroep bij de Raad is meestal zo’n 18 maanden, tijdens het beroep is er geen schorsende werking.

"Er is geen goede passende beoordeling gemaakt voor stikstofdepositie op de Zeeuwse Natura-2000 gebieden", staat te lezen op website van de provincie Zeeland. "Zonder deze goede passende beoordeling kunnen wij niet beoordelen of de vergunning voldoet aan de regelgeving rondom stikstof."

De ophef over werkzaamheden in de Antwerpse haven maakt de Nederlanders duidelijk ongerust. Naast de ethaankraker is er ook nog het PFAS-dossier, waarbij mogelijk vervuild slib wordt aangevoerd uit de Antwerpse haven voor bouwprojecten in Nederland. Tot slot is er Oosterweel én de hoge concentratie van microplastics in de Westerschelde.

De ethaankraker kost in totaal zowat 3 miljard euro en is daarmee "de grootste investering in de Europese chemie in meer dan twintig jaar", aldus Ineos. De kraker zal ethyleen produceren, een van de meest gebruikte basischemicaliën en bouwsteen voor uiteenlopende producten. Volgens Ineos zal de ethaankraker de duurzaamste in zijn soort worden in Europa.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek