Brouns niet opgezet met vergunningsstrategie Ineos
nieuwsHet is volgens Vlaams minister van Omgeving Jo Brouns (cd&v) niet de bedoeling dat exploitanten met een geldige vergunning opnieuw een vergunningsaanvraag indienen voor dezelfde installatie. “Ik moedig deze werkwijze zeker niet aan”, aldus de minister tijdens de commissie Leefmilieu. Ook liet hij weten dat er vrijdag een overleg met Nederland gepland staat om een goede samenwerking en afstemming te verzekeren voor alle dossiers met een grensoverschrijdende impact. Het baart Vlaanderen zorgen dat Nederland steeds vaker in beroep gaat tegen Vlaamse projecten, zoals Ineos.
De Britse chemiegroep Ineos heeft deze zomer een omgevingsvergunning gekregen voor Project ONE, de veelbesproken ethaankraker die momenteel wordt gebouwd in de Antwerpse haven. Toch diende Ineos eind vorige maand opnieuw een vergunningsaanvraag in voor hetzelfde project. “Op deze manier anticiperen we op nieuwe, dynamische wetgeving”, klonk het toen bij Ineos. “Het is een kwestie van rechtszekerheid inbouwen door in lijn te blijven met alle laatste wetenschappelijke modellen.” Daarbij verwijst Ineos naar het Nederlandse rekeninstrument ‘Aerius’ dat sinds 1 oktober beschikbaar is geworden. In deze tool zijn de recentste inzichten verwerkt uit wetgeving, metingen en wetenschappelijk onderzoek over stikstofuitstoot en -neerslag. Deze tool wordt in Nederland bij dossiers toegepast; in Vlaanderen wordt er echter geen gebruik van gemaakt.
Volgens Climaxi is dit echter puur een vertragingsmanoeuvre. De klimaatorganisatie meent dat beroepsprocedures die tegen Ineos waren aangespannen op deze manier vervallen en de uitspraak over het dossier door de Raad voor Vergunningsbetwistingen opnieuw uitgesteld zal worden. “Daarbij wordt de kans telkens groter dat de uitspraak er pas zal zijn wanneer de kraker volledig gebouwd is”, aldus Climaxi.
Deze werkwijze maakt misbruik van de intentie van de wetgever omtrent omgevingsvergunningen
Ineos opnieuw op de commissie-agenda
In de commissie voor Leefmilieu vroegen Vlaams parlementsleden Jurgen Callaerts (N-VA) en Mieke Schauvliege (Groen) dinsdag hoe de minister van Omgeving de werkwijze van Ineos beoordeelt. “Deze werkwijze moedig ik zeker niet aan”, stelt Brouns. “Het is niet de bedoeling dat exploitanten met een geldige vergunning opnieuw een vergunningsaanvraag indienen voor dezelfde installatie. Indien elke exploitant dit zou doen, zou dit een enorme overbelasting betekenen voor veel overheids- en adviesinstanties.”
Dat de nieuwe vergunningsaanvraag de beroepsprocedures tegen de eerdere vergunningsaanvraag onmiddellijk doet vervallen, is volgens minister Brouns niet helemaal correct. “In eerste instantie heeft de nieuwe aanvraag geen effect op de beroepsprocedure bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. De nieuwe aanvraag zal nu opnieuw worden beoordeeld door de deputatie van Antwerpen, waarbij ook eventuele nieuwe bezwaren behandeld kunnen worden. Indien de nieuwe aanvraag uiteindelijk tot een nieuwe definitieve vergunning zou leiden, dan pas zal de eerste vergunning met bijhorende beroepsprocedures vervallen.”

Dat Brouns de werkwijze van Ineos betreurt, lijkt Schauvliege weinig gerust te stellen. “U zegt dat het niet de bedoeling is dat het gebeurt, maar wat zal u eraan doen om ervoor te zorgen dat het in de toekomst niet meer gebeurt?”, stelt Schauvliege scherp. “Deze werkwijze toont aan hoe kapitaalkrachtige bedrijven een tweede vergunning kunnen aanvragen om aan eventuele uitspraken van eerdere beroepsprocedures te ontsnappen.” Volgens Schauvliege ondermijnt dit enerzijds de rechtszekerheid van kleine bedrijven en holt het anderzijds de intenties van de wetgever en de omgevingsvergunningen uit.
Ook Callaerts lijkt zich niet gerustgesteld te voelen door het antwoord van Brouns en vraagt zich af wanneer een vergunning ‘definitief’ is, als er telkens nieuwe aanvragen kunnen worden ingediend in de hoop meer rechtszekerheid te krijgen wanneer de initiële aanvraag wordt gebombardeerd met juridische procedures. “Op deze manier komen we op een carrousel terecht waarbij de rechtszekerheid volgens mij net helemaal niet gewaarborgd is”, aldus Callaerts.
Brouns laat weten dat er in het regeerakkoord is afgesproken om het volledige vergunningstraject, met bijhorende procedures en behandeling bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen, tegen het licht te houden. “De bezorgdheden die in de commissie geuit werden rond de werkwijze van Ineos kunnen wat mij betreft worden meegenomen in deze evaluatie”, aldus Brouns. De minister van Omgeving lijkt zelf niet bezorgd te zijn dat veel bedrijven het voorbeeld van Ineos zullen volgen. “Ineos is een speciaal dossier. Maar waarom zou je vandaag nodeloos vergunning na vergunning blijven aanvragen als je al een rechtszekere vergunning hebt die uitvoerbaar is?”, klinkt het.
“Omdat de wetgeving waarop de vergunning is gebaseerd, achterhaald is. Het stikstofdecreet is niet gebaseerd op de meest recente inzichten. U blijft rondjes draaien”, diende Schauvliege hem snel van repliek.
Vergunningenproblematiek Vlaams-Nederlandse grens
Tijdens de commissie liet minister Brouns ook weten dat er later deze week een overleg gepland staat met het bestuur van de Nederlandse provincie Zeeland, om een goede samenwerking en afstemming te verzekeren voor alle dossiers met een grensoverschrijdende impact. “Want zo zijn er toch wel wat, en het baart ons zorgen dat Nederland steeds vaker in beroep gaat tegen Vlaamse dossiers.”

Nederland gaat voor derde keer in beroep tegen ethaankraker van Ineos
13 september 2024Minister Brouns neemt alvast minister-president Matthias Diependaele (N-VA) en minister van Mobiliteit en Havens Annick De Ridder (N-VA) mee naar Nederland. De Vlaamse mini-delegatie zal er het college van Gedeputeerde Staten ontmoeten, wat vergelijkbaar is met de Vlaamse provincieraad. De Gedeputeerde Staten bestaat uit enkele gedeputeerden en de commissaris van de Koning, en houdt zich bezig met onder meer ruimtelijke ordening, economie, infrastructuur en natuurbeheer.
Het Ineos-dossier zal naar alle waarschijnlijkheid bovenaan op de agenda staan. De Nederlandse provincies Zeeland en Noord-Brabant hebben ondertussen al meerdere keren beroep ingediend tegen de omgevingsvergunning van Ineos. De Ridder, toen nog Antwerpse havenschepen, was telkens niet opgezet met deze beroepsprocedures. “Dit is een daad van pure agressie, alsook onbegrijpelijk. Zelf hebben ze nog geen enkele maatregel getroffen om stikstof terug te dringen”, reageerde ze fel bij het indienen van de beroepsprocedure van Noord-Brabant in september.
Met de andere grensprovincies, zoals Noord-Brabant, zou minister Brouns ook in contact staan. "We hebben regelmatig een afstemming", liet hij verstaan.