Brouns snoeit in vergunningsplicht voor landbouwers
nieuwsDe Vlaamse regering heeft vrijdag, op voorstel van minister van Landbouw en Omgeving Jo Brouns (cd&v), het vergunningenstelsel versoepeld. Voor een reeks stedenbouwkundige ingrepen is voortaan geen omgevingsvergunning meer nodig. Dat geldt niet alleen voor bepaalde verbouwingswerken aan woningen, maar ook voor tal van investeringen in de bedrijfs- en landbouwsector, zoals schuilhokken, wateropslag, vul- en spoelplaatsen en pocketvergisters. Ook de meldingsplicht gaat op de schop.
Vandaag bestaan er drie regimes in de omgevingsvergunning: handelingen zijn ofwel vergunningsplichtig, ofwel meldingsplichtig ofwel vrijgesteld. In de toekomst wordt dat eenvoudiger: ofwel is een vergunning nodig, ofwel niet.
Waarvoor geldt een vrijstelling?
Voor landbouw worden diverse handelingen vrijgesteld van vergunning. Eén zo’n handeling is het bouwen van schuilhokken voor weidedieren. Als het gaat om een schuilhok tot 100 m² voor runderen (voorheen 40 m²), is er geen meldingsplicht meer, zolang de constructie maximum drie meter hoog is en minstens één volledig open zijde heeft.
Een andere vrijstelling geldt voor het draineren van landbouwpercelen. Landbouwers mogen een perceel draineren om het gebruik of de exploitatie ervan mogelijk te maken of te houden, zonder vergunning. Ook de omvorming van een bestaande gravitaire drainage naar een peilgestuurde drainage wordt vrijgesteld, op voorwaarde dat de oorspronkelijke drainage zelf rechtmatig aangelegd was.
De plaatsing van één pocketvergister wordt eveneens vrijgesteld, zolang de oppervlakte maximaal 200 m² is, de installatie zich bevindt op meer dan 300 meter van woongebied, en binnen tien meter staat van een bedrijfsgebouw.
Landbouwbedrijven mogen voortaan ook hun eerste niet-overdekte vul- en spoelplaats onvergund aanleggen, zolang deze niet groter is dan 150 m². De spoelplaats moet zich binnen een straal van 15 meter van een bedrijfsgebouw bevinden.
Nog een vrijstelling geldt voor alle bovengrondse wateropslag tot 200 kubieke meter, zolang het in functie van teelten of veeteelt wordt aangelegd. De opslag moet zich binnen vijftig meter van het gebouwencomplex van het landbouwbedrijf bevinden en mag geen verbinding maken met het grondwater.
Verder worden de aanleg van wadi's (tot 50 cm diep) en kleinschalige waterzuiveringsinstallaties zoals rietvelden (250 m²) vrijgesteld.
Eind dit jaar definitief
Over het voorstel wordt nu advies ingewonnen van de strategische adviesraden. Minister Brouns hoopt het besluit tegen het einde van het jaar definitief in werking te laten treden. “Landbouwers verdienen duidelijke en werkbare regels”, zegt hij. “Met deze gerichte vrijstellingen verlagen we opnieuw de administratieve drempel voor onze boeren. We maken komaf met grijze zones en nodeloze verplichtingen.”
Boerenbondvoorzitter Lode Ceyssens is enthousiast over deze versoepelingen. “Het vrijstellingenbesluit voor de stedenbouwkundige handelingen betekent stappen vooruit om onder meer onze land- en tuinbouwbedrijven verder te verduurzamen”, zegt hij, verwijzend naar de vrijstellingen voor vul- en spoelplaatsen en pocketvergisters, die niet alleen emissies beperken maar ook groene energie opwekken.
“Verdere stappen in dezelfde richting zullen echter nodig zijn en we zullen de Vlaamse regering hieraan blijven herinneren”, zegt Ceyssens nog. “De echte bottleneck in de vergunningverlening zit immers in het stikstofdecreet dat maakt dat het vlot bekomen van een omgevingsvergunning tot vandaag onmogelijk blijft.”

Bron: Eigen berichtgeving