Formateur Diependaele bezoekt Ineos: "Constructieve gesprekken aan onderhandelingstafel"
nieuwsVlaams formateur Matthias Diependaele (N-VA) heeft dinsdag een bezoek gebracht aan Project One, de veelbesproken ethaankraker die Ineos momenteel bouwt in de Antwerpse haven. Het project is een symbool geworden voor het moeizame vergunningsproces in Vlaanderen, iets waar Diependaele naar eigen zeggen rekening mee houdt aan de Vlaamse onderhandelingstafel. Over het thema omgeving lijken er aan die onderhandelingstafel nog niet veel knopen doorgehakt, zo is te horen bij de onderhandelaars.
"Symbool voor moeilijk vergunningenkader"
Matthias Diependaele zakte af naar de Antwerpse haven in het kader van de jaarlijkse zomerstages voor politici van werkgeversorganisatie Voka. Hij werd er rondgeleid en mocht een kraan besturen, en kreeg er tegelijkertijd wat inspiratie mee voor het Vlaamse regeerakkoord waar hij samen met Vooruit en cd&v aan werkt. "Dit project staat symbool voor het moeilijke vergunningenkader in Vlaanderen", zei Voka-topman Hans Maertens. "Dat moet snel, transparant en rechtszeker, en dan kan de industrie opnieuw investeren in Vlaanderen."
“Het bezoek van minister Diependaele toont aan dat de regering de industrie ondersteunt", zo liet Rob Ingram, CEO van Ineos Europe, optekenen tijdens het bezoek van de minister. "Hopelijk kunnen we de boodschap overbrengen dat Project One belangrijk is, niet alleen voor Ineos maar voor de economie in de regio en de industrie in Europa." Ingram wees erop dat er een lange weg is afgelegd om met Project One van start te gaan. “Maar de werken aan de nieuwe ethaankraker zijn intussen goed opgeschoten en zitten op schema”, stelde hij.

Maatwerk voor Ineos?
De eerste vergunning voor Project One werd vernietigd door de Raad voor Vergunningsbetwistingen na verzet van een aantal milieuorganisaties tegen de stikstofuitstoot van de installatie. Begin januari kwam Vlaams omgevingsminister Zuhal Demir (N-VA) met een nieuwe vergunning waartegen milieuorganisaties meteen weer in beroep gingen. Een uitspraak daarover werd niet afgewacht, eind juli kreeg Ineos een hernieuwde omgevingsvergunning van Demir. Die verzekerde niet alleen dat de werken konden doorgaan, maar ook dat alle lopende beroepsprocedures die werden ingespannen door de milieuorganisaties zonder voorwerp zijn.
Raadsman Stijn Verbist die onder meer voor de vzw Natuurlijk Boeren in beroep was gegaan tegen de vergunning, noemde dit toen “een uitzonderlijke behandeling, die voor niemand anders kan maar wel voor Ineos”. Ook professor Milieurecht Kurt Deketelaere (KU Leuven) is die mening toegedaan. “Het is een bedenkelijke manier van vergunningverlening als je weet dat Jan met de pet voor de minste onregelmatigheid wordt gesanctioneerd of een vergunning wordt geweigerd. De Vlaamse regering wil in dit dossier duidelijk doorgaan met vergunnen, intrekken, hervergunnen, enzovoort totdat de fabriek van Ineos er staat en er geen weg terug meer is”, zo liet hij in juli optekenen.
"Constructieve gesprekken aan onderhandelingstafel"
De kritiek dat Ineos een voorkeursbehandeling krijgt van de Vlaamse regering hield formateur Diependaele niet tegen om op de uitnodiging van Voka in te gaan. Hij had tijdens zijn werkbezoek oren naar de bezorgdheden van Ineos en Voka. "Hun vragen zijn begrijpelijk", klonk het. Volgens hem moeten er een aantal "drempels" worden weggewerkt op vlak van duurzaamheid, vergunningenbeleid en ruimtegebruik, maar over hoe dat concreet vorm krijgt aan de Vlaamse onderhandelingstafel, wilde de N-VA'er niets kwijt.
Op maandag stond het thema omgeving nog op de agenda van Vlaamse onderhandelaars. De formateur benadrukte dat de gesprekken "constructief" verlopen. "Er zijn nog heel veel zaken die verder moeten uitgeklaard worden, maar dat gebeurt op een heel constructieve manier. We slagen erin om die gesprekken in alle openheid rond de tafel te voeren”, zei hij tijdens zijn werkbezoek. Bij de onderhandelende partijen is te horen dat er nog niet veel knopen zijn doorgehakt over omgeving, en dat het thema wordt doorgeschoven naar volgende week. Volgens Diependaele blijft 23 september, de datum waarop de Vlaamse regeringsleider de Septemberverklaring aflegt, nog haalbaar. “Ik denk dat het mogelijk moet zijn om tegen die datum een degelijk regeerakkoord af te spreken", stelde hij.

Bron: Belga / eigen verslaggeving