Demir schenkt Ineos nieuwe vergunning, juristen en milieuorganisaties verbolgen

nieuws

Vlaanderen heeft een hernieuwde omgevingsvergunning afgeleverd voor 'Project One', de ethaankraker van Ineos in de Antwerpse haven. Dat heeft ontslagnemend Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) dinsdag laten weten. Diverse natuurorganisaties reageren verbolgen op het nieuws. Ook vanuit juridische hoek klinkt er kritiek, want hoewel de vorige vergunningen telkens opnieuw werden vernietigd, lieten ze Ineos wel toe om voort te werken aan Project One. “De Vlaamse regering gaat door met vergunnen, intrekken, hervergunnen enzovoort, totdat de fabriek van Ineos er staat en dan is er geen weg terug meer, voor niemand”, zegt professor milieurecht Kurt Deketelaere (KUL).

31 juli 2024 Ruben De Keyzer
Ineos project one_Ineos

Nadat de vorige vergunning vernietigd was door de Raad van Vergunningsbetwisting, leverde Demir op 7 januari een nieuwe, voorwaardelijke omgevingsvergunning af. Net als alle vergunningen voordien, werd deze gebombardeerd door beroepsprocedures. Deze vergunningsbeslissing van Demir wordt nu ingetrokken en vervangen door een nieuwe beslissing, wat betekent dat alle lopende beroepsprocedures zonder voorwerp zijn. De minister neemt deze beslissing om rekening te kunnen houden met het nieuwe stikstofdecreet, dat pas op 23 februari van kracht is gegaan. "Met de nieuwe beslissing zorgen we voor meer duidelijkheid en verhogen we bijgevolg ook de rechtszekerheid", zegt Demir.

De nieuwe vergunning is inhoudelijk dezelfde als het besluit van 7 januari. Er wordt verwacht dat de partijen die tegen dit besluit beroep hebben aangetekend, dat nu opnieuw zullen doen. Milieuorganisaties zien hier dus vooral een vertragingsmaneuver. Demir benadrukt dat dit dossier cruciaal is voor de Vlaamse welvaart, en dat ook het milieuluik in acht wordt genomen. "Omdat het hier ook gaat over het bewaren van het evenwicht met de omgeving, is het uiterst belangrijk dat de aanvrager de vergunningsvoorwaarden strikt naleeft", stelt ze. "Dat moet dus gecontroleerd worden, ook door de volgende minister.”

De eerder opgelegde voorwaarden blijven in deze vergunning dus van kracht. Zo moet Ineos de installatie binnen de tien jaar na de start van uitbating klimaatneutraal maken. Tenminste, voor zover de technieken en infrastructuur op dat moment beschikbaar zijn. Dat is sneller dan de datum die de deputatie met 2040 naar voren schoof. De chemiereus moet ook tweejaarlijks rapporteren over de evolutie van die technische haalbaarheid. Verder krijgt Ineos voor bemalingswater dezelfde  lozingsnormen voor PFOS, PFOA en PFAS opgelegd als andere bedrijven. Het chemiebedrijf zelf verklaart dat de stikstofdepositie afkomstig van 'Project One' "verwaarloosbaar" is.

"Twee maten en twee gewichten"

Organisaties Climaxi en Ineos Will Fall vinden deze voorwaarden te beperkt. "De belofte hangt volledig af van wat de rest van de markt gaat doen", zeggen ze. "Het blijft dus uiterst onzeker of we ooit met een klimaatneutrale kraker zullen zitten. Al hadden ze die nu ook ineens kunnen bouwen.

“Het stikstofdecreet heeft de toets van de Raad van State nog niet overleefd en blijft een onvolledig voorstel om de stikstofcrisis aan te pakken", klinkt het nog. "Het blijven twee maten en twee gewichten voor industrie, landbouw en natuur."

Ook Greenpeace stoort zich aan de ongelijke behandeling. "Je kan als overheid niet tegelijkertijd landbouwers vragen serieuze inspanningen te leveren voor het klimaat en de natuur - dat is ook nodig - maar dan wel vrijkaarten blijven uitdelen aan industriële vervuilers als Ineos”, zegt Joeri Thijs, woordvoerder bij Greenpeace België.

Demir geeft Ineos hiermee tijd cadeau om verder te bouwen aan een milieuschadelijk project op juridisch drijfzand

Joeri Thijs - Greenpeace België

"Als dit een voorbode is voor de aanpak van de nieuwe Vlaamse regering, stellen we ons ernstige vragen”, gaat hij verder. Want hoe is het mogelijk dat minister Demir een vergunning verleent zonder openbaar onderzoek? Hoe kan een beroepsprocedure tegen de vorige vergunning zomaar vervallen zonder uitspraak? Deze nieuwe vergunning is gebouwd op het stikstofdecreet, maar dat decreet heeft de toets van de Raad van State nog niet overleefd en blijft een onvolledig voorstel om de stikstofcrisis aan te pakken. Demir geeft Ineos hiermee tijd cadeau om verder te bouwen aan een milieuschadelijk project op juridisch drijfzand. Wij vinden dat onverantwoord."

“Dit gebeurt nooit”

Vzw Natuurlijk Boeren is één van de partijen die is tussengekomen in de procedure tegen de vorige vergunning. Raadsman Stijn Verbist vindt de werkwijze van de minister zeer ongewoon. “Wat de minister nu doet, is uitzonderlijk en gebeurt in principe nooit”, zegt Verbist. “Ze trekt een eerder verleende vergunning in, en verleent een nieuwe vergunning. Dit kan juridisch, maar gebeurt nooit terwijl het ook voor tal van andere dossiers een oplossing zou kunnen zijn.”

“De strategie van de minister is natuurlijk duidelijk geweest: er werd, na de vernietiging door de Raad, een nieuwe vergunning verleend alleen maar om Ineos de gelegenheid te geven verder te werken terwijl iedereen zeer goed wist dat ook de nieuwe vergunning onwettig was. De slaagkans van een het beroep bij de Raad was zeer groot”, zegt Verbist.

Door een uitzonderlijke behandeling, die voor niemand anders kan maar wel voor Ineos, leidt de minister Ineos via een systeem van stepping-stones door het juridische moeras waarin het zit

Stijn Verbist - Raadsman vzw Natuurlijk Boeren

“Men heeft het arrest van de Raad niet willen afwachten, omdat Ineos dan opnieuw, zoals vorig jaar, zou worden geconfronteerd met de juridische onmogelijkheid om verder te bouwen. Door een uitzonderlijke behandeling, die voor niemand anders kan maar wel voor Ineos, leidt de minister Ineos via een systeem van stepping-stones door het juridische moeras waarin het zit. Telkens weer zijn de onwettige vergunningen zo’n tijdelijke stepping-stones.”

“De nieuwe vergunning zal dus moeten bestudeerd worden, maar de kans is zeer groot dat ook deze vergunning zal worden bestreden”, zegt Verbist nog. “Uiteindelijk zal dan de Raad voor Vergunningsbetwistingen opnieuw het laatste woord hebben, behalve als de minister deze uitzonderlijke techniek dan opnieuw zal toepassen. Een ding is zeker: wat Ineos tot nu toe heeft gebouwd was minstens tot deze laatste, nieuwe vergunning, onwettig.”

Ongelijke behandeling

Professor Milieurecht Kurt Deketelaere (KU Leuven) lijkt deze mening te delen. “Mijn inziens zijn die oplossingen van art. 83 en volgende zelf onwettig door de retroactieve toepassing, ongelijke behandeling van dossiers, enzovoort, waardoor ook deze vergunning mijns inziens perfect aanvechtbaar blijft”, stelt hij. “Maar dit is natuurlijk allemaal theorie : De Vlaamse regering gaat door met vergunnen, intrekken, hervergunnen, enzovoort totdat de fabriek van Ineos er staat en dan is er geen weg terug meer, voor niemand. Het is een bedenkelijke manier van vergunningverlening, als je weet dat jan met de pet voor de minste onregelmatigheid wordt gesanctioneerd of een vergunning wordt geweigerd.”

Het is een bedenkelijke manier van vergunningverlening, als je weet dat jan met de pet voor de minste onregelmatigheid wordt gesanctioneerd of een vergunning wordt geweigerd

Kurt Deketelaere - Professor milieurecht

Ook advocaat en opiniemaker Fernand Keuleneer ziet een patroon. "Het Ineos-decreet, ook wel “stikstofdecreet” genoemd, was er nodig om de toevoeging van een gewijzigde Passende Beoordeling aan het vergunningsdossier van Ineos – Project One te regulariseren”, stelt hij. “Art. 90, §2 bepaalt dat de bevoegde overheid, als ze de ontvankelijkheid en volledigheid van het aanvraagdossier of de project MER-screening opnieuw beoordeelt, rekening kan houden met gegevens of documenten die werden gewijzigd in of toegevoegd aan het aanvraagdossier vóór de inwerkingtreding van dit decreet. Uit voorzichtigheid heeft men dus waarschijnlijk een nieuwe vergunning toegekend.”

Volgens Keuleneer is de intrekking van de vorige vergunning, en uitvaardiging van een nieuwe, een duidelijk vertragingsmaneuver. “Bovendien zullen er ook nieuwe beroepsprocedures moeten ingesteld worden, wat op verdere vertraging neerkomt”, stelt hij. “Ondertussen wordt er verder gebouwd. De gevolgde politiek is er duidelijk een van voldongen feiten. Of de vergunning uiteindelijk stand houdt, zal ervan afhangen of de Raad voor Vergunningsbetwistingen vindt dat de vergunning in overeenstemming is met de 'hogere' Europese normen. Het stikstofdecreet verandert daar niets aan.”

Ineos tevreden

Hoewel de kritiek voor het project niet mals is, is Ineos uiteraard wel tevreden dat de werkzaamheden kunnen vorderen. De nieuwe vergunning onderbouwt volgens hen de rechtszekerheid van het project. De chemiereus blijft 'Project One' verdedigen als een productiesite die de industrie duurzamer zal maken. "Deze vernieuwing die de sector ook fundamenteel vergroent, is broodnodig indien we concurrentieel willen blijven ten opzichte van wat elders in de wereld gebeurt", stelt het bedrijf.

Deze vernieuwing die de sector ook fundamenteel vergroent, is broodnodig indien we concurrentieel willen blijven ten opzichte van wat elders in de wereld gebeurt

Ineos - Chemiebedrijf

De bouw van de ethaankraker gaat intussen verder. "Recent hebben we op de werf in Antwerpen de kaap van 1.300 medewerkers overschreden", stelt Ineos. "Er zijn ruim 20 Vlaamse aannemers tewerkgesteld en dit gaat in de komende maanden verder oplopen. Het is veruit de grootste industriële werf in Vlaanderen en deze geeft nu al zuurstof aan de Vlaamse economie. Het is ook de enige 'greenfield miljardeninvestering' in de Europese chemiecluster in 25 jaar."

Antwerps havenschepen Annick De Ridder (N-VA) verwelkomt het project. “Dat een nieuwe vergunning is afgeleverd op basis van het nieuwe stikstofdecreet wat deze nog robuuster maakt, is een zeer goede zaak", stelt de schepen en voorzitter van het havenbedrijf Port of Antwerp-Bruges. "De meest duurzame ethaankraker van Europa en de bijhorende miljardeninvestering is dan ook bijzonder welkom in onze haven, de economische motor van Vlaanderen."

Dreigt een vergunningenoorlog? "Wetgeving is kwetsbaar en actiegroepen zijn geprofessionaliseerd"
Uitgelicht
Activisten en verenigingen trekken steeds vaker naar de rechtbank om hun doelen te bereiken. Advocaten worden er alleszins beter van, maar of ook natuur en landbouw er baat bi...
29 maart 2024 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek