Boerenbond steekt 2 miljoen euro in zoektocht naar stikstofoplossingen

Boerenbond trekt twee miljoen euro extra uit om technologieën te ondersteunen die de stikstofuitstoot moeten reduceren. De landbouworganisatie lanceerde een projectoproep op het moderne melkveebedrijf Koeweidehof in Merchtem. Zowel Vlaamse als internationale bedrijven die innovatieve technieken hebben om de uitstoot te verminderen, kunnen erop intekenen.

31 januari 2023  – Laatste update 31 januari 2023 19:24
Lees meer over:
koeweidehof-copyright

In de stallen van het melkveebedrijf van Bart Vanderstraeten en Marijke d’Hertefelt rijdt een mestrobot rond. De robot verzamelt overal in de stallen mest van de koeien en brengt die naar een centrale plek in het bedrijf. Van daaruit gaat de mest naar een vergister, die er elektriciteit uit produceert. Het is één van de innovatieve technieken om stikstofemissies te reduceren.

Op vandaag is het arsenaal van innovatieve oplossingen te beperkt, te duur, of praktisch niet toepasbaar, blijkt uit gesprekken die Boerenbond voerde met landbouwers. Om een impuls te geven aan technologische bedrijven, zowel binnen als buiten de landbouwsector, heeft de organisatie een projectoproep gelanceerd. De landbouworganisatie werkt al langer samen met universiteiten en onderzoeksdepartementen van privébedrijven om innovatie te stimuleren, maar het is de eerste keer dat er een dergelijke oproep wordt uitgeschreven.

"Deze projectoproep kadert in ons totaalplan rond stikstof", vertelt voorzitter Lode Ceyssens, die verwijst naar de oplossingen die de organisatie midden december de wereld in stuurde. In dat plan roept de landbouworganisatie op om rekening te houden met de 50+’ers waarvan amper 12 procent een opvolger heeft. “Dat betekent dat een aanzienlijk aantal landbouwers de volgende 10 à 15 jaar natuurlijk zal afvloeien. Aangezien bijna de helft (48%) van de dierlijke stikstofemissies in Vlaanderen afkomstig is van dieren bij landbouwers ouder dan 50 jaar, kan deze demografische evolutie leiden tot een stikstofvermindering van maar liefst 42 procent”, aldus Ceyssens.

De stikstofdaling die dit teweeg brengt, geeft in het toekomstscenario van Boerenbond voldoende zuurstof voor de blijvers, die dan ten volle kunnen inzetten op emissiereductie. "Want we erkennen wel degelijk ons aandeel in de stikstofproblematiek. We willen daarom bedrijven ondersteunen die ons kunnen helpen om onze uitstoot te verminderen."

Financiële steun

In Merchtem kwamen zo een vijftigtal geïnteresseerde kennisinstellingen, bedrijven en landbouwers luisteren naar de plannen van Boerenbond. Het innovatiebudget wordt over vier jaar gespreid en projecten kunnen tot 2 mei ingediend worden. Elk project kan voor 50 procent financiële steun krijgen, met een maximum van 125.000 euro. Een jury bekijkt elk project individueel en evalueert het toegekende bedrag. Het kan bijvoorbeeld gaan om staltechnieken zoals emissiearme vloeren, om voeder- of mestadditieven, om technieken die de uitbouw van het bedrijf als geheel verduurzamen of om meettechnieken. Door het ontbreken van correcte meetprotocollen is het op dit moment immers zeer moeilijk om stikstofoplossingen op de PAS-lijst te krijgen.

Naast de bestaande en gekende technieken, wil Boerenbond met deze oproep ook nieuwe oplossingen zoeken die bijvoorbeeld op dit moment toegepast worden in andere sectoren. “Denk aan Dyson, bekend van de stofzuigers, dat een apparaat ontwikkeld heeft dat de lucht in huis zuivert”, verduidelijkt Stijn Bossin van Boerenbond. “Het kan interessant zijn om te bekijken of dit kan vertaald worden naar een varkensstal.” Ook samenwerkingen met internationale bedrijven sluit de landbouworganisatie niet uit.

Wettelijk kader

Boerenbond roept de overheid voorts op om proefstalvergunningen mogelijk te maken. Een boer die een bepaalde nieuwe techniek wil uitproberen, kan dat nu niet doen, omdat die techniek nog niet erkend is. Een proefstalvergunning, die een soort van experimenteerruimte mogelijk maakt, zou die cirkel kunnen doorbreken.

"Er is eindelijk een wetenschappelijk comité om de technieken te erkennen. Maar daarmee zijn we er nog niet. De techniek moet ook in de praktijk kunnen toegepast worden”, besluit Ceyssens, die stelt dat de landbouworganisatie met deze oproep de vlucht vooruit kiest. “In een Vlaanderen waar trots op de borst geklopt wordt als het gaat om Flanders Technology, moet de overheid toch ook een wettelijk kader kunnen uitzetten dat landbouwbedrijven de kans geeft te innoveren.”

Tegen 17 juli moet de eerste lichting van geselecteerde projecten bekend zijn. komende vier jaar, met dit jaar inbegrepen, wordt dezelfde oproep gelanceerd: zo wil Boerenbond in totaal een zestiental projecten - vier per jaar - financiële steun geven.

Hold-up blijft duren voor stikstoftechnologieën rundvee
Uitgelicht
Nieuwe innovatieve technieken en technologieën om de stikstofuitstoot van de veeteelt te verminderen, zijn in opmars. Heikel punt: ze staan allemaal al drie jaar voor een rood...
4 januari 2023 Lees meer

Bron: Eigen verslaggeving / Belga

Beeld: Koeweidehof

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek