Vijf voor twaalf: Tractorprotest op site van Ineos tegen stikstofplannen

Zo'n 100 boeren met zo’n 50 tractoren zijn dinsdag naar de Ineos-site in de Antwerpse afgezakt om actie te voeren tegen het stikstofdecreet dat donderdag wordt gestemd in het Vlaams parlement. De actie was georganiseerd door boerenorganisatie Farmers Defence Force Belgium, maar ook Algemeen Boerensyndicaat (ABS) steunde het protest. FDF-voorzitter Bart Dickens sprak voorafgaand aan de actie al over een succes. “De Raad van State heeft aangegeven dat het geen spoedadvies zal afgeven. Men ruikt blijkbaar al onraad.”

19 december 2023  – Laatst bijgewerkt om 19 december 2023 20:49 Jerom Rozendaal
Lees meer over:
Klein_Boerenprotest voor Ineos in haven van Antwerpen5

“Om vijf voor twaalf voor de site van Ineos in de Antwerpse haven”, luidde maandag de uitnodiging voor de protestactie van Farmers Defence Force Belgium. Zowel het uur als de locatie zijn symbolisch gekozen. “Het is 5 voor twaalf voor de Vlaamse landbouw. Met de huidige stikstofplannen is over tien jaar de landbouw verdwenen”, stelde FDF-voorzitter Bart Dickens tijdens de protestactie dinsdag.

Een kleine 100 boeren heeft gehoor gegeven aan de oproep van FDF. Het gros van de landbouwers kwam uit de Kempen waar de nieuwe belangenorganisatie is ontstaan en waar ze de meeste leden telt. Maar er waren ook demonstranten uit Oost- en West-Vlaanderen. Onder hen bijvoorbeeld schapenboer Gert De Brandt uit Aalst. “Ik zou in de komende jaren mijn bedrijf verder willen uitbreiden, maar met de huidige stikstofplannen is dat onmogelijk”, verklaart hij zijn aanwezigheid.

In zijn geval zou het een oplossing zijn als de vergunningsdrempels van de landbouw gelijk getrokken wordt met die van de industrie: één procent. “Onze impactscore is nu 0,03 procent. Mochten we net als industrie tot één procent kunnen gaan, dan zouden er wel mogelijkheden zijn.” Een melkveehouder uit regio Aalst sluit zich bij De Brandt aan. “Wij hebben 170 koeien, maar onze stal zou een grotere bezetting toelaten. Met onze impactsore van 0,3 procent zijn we momenteel echter kansloos om daarvoor een vergunning te ontvangen.”

Boerenprotest voor Ineos in haven van Antwerpen_klein
Boerenprotest voor Ineos in haven van Antwerpen2

"Landbouw geslachtofferd voor prestigeproject van De Wever"

Het feit dat voor de industrie andere drempelwaarden gelden, stuit de boeren al langer tegen de borst en was voor FDF ook aanleiding de actie in de haven van Antwerpen te organiseren, voor de site van Ineos, waar kranen al opgesteld zijn om verder te bouwen aan ethaankraker Project One. “Het is niet zo dat ik iets tegen de industrie heb, maar de landbouw moet dezelfde kansen krijgen”, zegt de melkveehouder uit Arendonk die FDF eerder dit jaar oprichtte.

Volgens Dickens wordt de industrie voorgetrokken en wordt het huidige stikstofakkoord – “dat op foute rekenmodellen is gebaseerd" – er in allerijl doorgedrukt om Project One te laten doorgaan. “Het is een prestigeproject van N-VA en de Antwerpse burgemeester waarvoor de landbouw nu wordt geslachtofferd.”

Bart Dickens en Marc Wulfrancke voor Ineos in haven van Antwerpen2_klein

Geen vooruitzichten voor de Vlaamse landbouw

De actie werd ondersteund door ABS dat zich ook kon vinden in de symbolische locatie van de actie. “Koploper in de industriële ammoniakuitstoot is met ruimte voorsprong de provincie Antwerpen. Er zijn geen vooruitzichten dat daar op korte termijn verandering in zal komen. Integendeel, met de uitstoot van Project One erbij zal de uitstoot quasi verdubbelen tegen opzichte van 2008", vertelt woordvoerder Mark Wulfrancke.

Waar het stikstofdecreet ruimte lijkt te bieden voor industriële ontwikkeling, is deze ruimte er voor landbouw niet. “Dit leidt tot een decimering van de sector terwijl die juist al jaren na elkaar minder stikstof uitstoot en er nog meer reductiepotentieel is”, vervolgt Wulfrancke die in het stikstofdecreet geen enkel perspectief ziet voor landbouwers.

Volgens hem verkwanselt de Vlaamse overheid op deze manier de landbouw en de voedsel(verwerkende) industrie die een lokale verankering heeft en het strategische element van voedselzekerheid herbergt. “En waarom? Om natuurdoelstellingen te realiseren die 25 jaar geleden zijn bepaald. Alsof de natuur, het klimaat en ook de landbouw in 25 jaar niet geëvolueerd zijn.”

Om aan te tonen dat de toekomst van de landbouwers op het spel staat, had FDF een galg meegenomen naar de site van Ineos. Aan deze galg hingen drie poppen en aan de bovenkant waren de namen van de drie Vlaamse coalitiepartijen geschilderd. Ook cd&v is kop van Jut voor de FDF-boeren. “Minister Brouns heeft mij kort voor het derde stikstofakkoord nog gebeld om te zeggen dat hij nooit akkoord zou gaan met een verschillende beoordeling van landbouw en natuur in het stikstofdecreet”, zegt Dickens.

Boerenprotest voor Ineos in haven van Antwerpen3_Klein

Boeren hebben nog hoop

Alhoewel het volgens de boeren vijf voor twaalf is, heeft Bart Dickens nog steeds vertrouwen in een goede afloop. Het feit dat de Raad van State afziet van een spoedadvies over het stikstofdecreet alvorens dat mogelijk op donderdag in stemming gebracht wordt in het Vlaams parlement, stemt hem optimistisch. “Men ruikt blijkbaar onraad.” Het stemmen zou nog uitgesteld kunnen worden als de oppositie één derde van de stemmen vindt om een advies te vragen bij de Raad van State.

Zowel FDF als ABS willen donderdag afreizen naar het Vlaams parlement waar het stikstofdecreet in de namiddag ter stemming wordt gebracht. “Start om 13 uur. Wel tijdig aanwezig zijn en geen vlaggen of andere uiterlijke tekenen van actie meenemen. Een zakdoek, trui of t-shirt kan wel. Eenmaal binnen kan de jas uit”, klinkt het kledingadvies.

Stikstofdecreet: Geen spoedadvies Raad van State, stemming in parlement onzeker
Uitgelicht
De Raad van State wil zich in een spoedadvies niet uitspreken over het nieuwe stikstofamendement van de Vlaamse regering. Het rechtscollege vindt de motivatie over de spoedeis...
19 december 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek