Stikstof: Regerings- en parlementsleden voorstander van behoud drempelwaarden

De groep van regerings- en parlementsleden die zich dinsdag de eerste keer over het juridische advies rond het stikstofdossier heeft gebogen, verwacht niet om er deze week al uit te geraken. Er is wel bereidheid om tijdens de herfstvakantie verder te werken. Na een eerste overleg lijkt er bereidheid te zijn om de drempelwaarden te behouden. Ondertussen hebben 21 werkgeversorganisaties in een open brief opgeroepen tot onmiddellijke politieke actie.

24 oktober 2023  – Laatst bijgewerkt om 25 oktober 2023 11:37
Lees meer over:
havenantwerpen-industrie-1280

Na een bijzonder kritisch advies van de Raad van State over het voorstel van stikstofdecreet dat N-VA en Open Vld, zonder coalitiepartner cd&v, deze zomer hebben ingediend, werden drie juristen aangesteld door de Vlaamse regering om het advies van de Raad van State grondig te onderzoeken en te bekijken welke vervolgstappen eventueel mogelijk zijn.

In zijn advies heeft de Raad van State immers een aantal sleutelelementen van de geplande stikstofaanpak, zoals het gebruik van impactscores en drempelwaarden, op losse schroeven gezet. Het advies stuurt er ook op aan dat alle projecten met een 'passende beoordeling', een grondig milieuonderzoek, zouden moeten aantonen dat ze geen beschadigende extra hoeveelheid stikstof aanbrengen in een natuurgebied.

Voorkeur om drempelwaarden te behouden

De drie externe juristen hebben daarbij vier scenario’s naar voor geschoven, met de bijhorende voor- en nadelen. Dat rapport was voor het weekend klaar en nadat de Vlaamse regering er maandag de eerste keer over is samengekomen om een verder traject af te spreken, was het dinsdag de beurt aan de gemengde groep van parlementsleden en ministers van de meerderheidspartijen om zich over rapport van de juristen te buigen.

De aanwezigen bij dat overleg lijken het erover eens dat er nog steeds moet worden gewerkt met drempelwaarden. Het scenario waarbij die waarden overboord zouden worden gegooid en er voor elke vergunning een passende beoordeling zou moeten worden gemaakt, wordt niet realistisch geacht. Er werd binnen de groep ook gesproken over de plaats waar die waarden dan moeten worden ingeschreven: in het decreet of in een soort begeleidende instructie.

Cd&v wil extra eisen betrekken bij discussie

Cd&v heeft daarnaast aangekaart dat de discussie niet los kan worden gezien van de twee punten waar de partij een milieueffectrapport voor heeft gevraagd. Dat is enerzijds het volgens de partij onlogische verschil tussen de drempelwaarden voor landbouw en industrie en anderzijds het extern salderen. Dat is het systeem waarbij een landbouwer die stopt zijn uitstootrechten kan herverdelen onder de andere boeren in de streek.

Volgens een Open Vld-bron moeten die twee zaken niet op dit niveau worden besproken, maar op het niveau van de ministerraad. Cd&v denkt daar anders over. Het verschil tussen landbouw en industrie is immers een van de problemen die de Raad van State heeft aangekaart, valt te horen bij de christendemocraten. En het extern salderen is geen deel van het probleem, maar deel van de oplossing. Ook in Nederland groeit intussen het besef dat er een switch moet worden gemaakt van een depositiebeleid naar een emissiebeleid, stelt een cd&v'er.

Open brief vraagt onmiddellijke politieke actie

Net voor de gemengde groep voor de eerste keer samenkwam over het advies van de juristen, stuurden 21 werkgeversorganisaties een open brief uit die gericht was aan Vlaamse partijen en politici. “De toekomst van de ondernemingen in Vlaanderen wordt bedreigd door het uitblijven van een decretaal stikstofkader. Vandaag is niets belangrijker en urgenter voor hen dan het stikstofdossier. Het is tijd voor al onze politici om hun verantwoordelijkheid te nemen”, zo klonk de niet mis te verstane boodschap.

In de komende weken en maanden zal het aantal vastgelopen dossiers niet meer te overzien zijn. Vlaanderen dreigt te verzanden in een stikstofmoeras en internationaal als investeringslocatie uit de boot te vallen

Open brief werkgeversorganisaties

Naast Voka, maken bijvoorbeeld ook de federatie van de voedingsindustrie Fevia en de belangenorganisatie voor de Belgische handel Comeos deel uit van de 21 werkgeversorganisaties. "Zonder robuust stikstofkader komt Vlaanderen letterlijk tot stilstand", zo staat in de “ultieme oproep” van de ondernemers. "Als u nu niet handelt, kijken onze ondernemingen en bij uitbreiding de hele samenleving aan tegen een vergunningenstop en miljarden euro's schade."

In de open brief wijzen de werkgevers op de onzekerheid die is ontstaan door de vernietiging van de omgevingsvergunning voor de ethaankraker van Ineos en door de intrekking van de ministeriële instructie van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). "Alles waarvoor een spade de grond in moet, staat op losse schroeven", luidt de kritiek. "In de komende weken en maanden zal het aantal vastgelopen dossiers in alle economische sectoren niet meer te overzien zijn. Vlaanderen dreigt te verzanden in een stikstofmoeras en internationaal als investeringslocatie uit de boot te vallen."

Concreet pleiten de Vlaamse werkgevers ervoor om de tekst van het voorstel van stikstofdecreet in lijn te brengen met het akkoord dat de Vlaamse regering in maart had bereikt. Bij de onderbouwing van het decreet moet dan wel rekening worden gehouden met de kritische opmerkingen die de Raad van State begin deze maand had geuit. "Van nul af aan beginnen heronderhandelen over een nieuw stikstofdecreet is hoegenaamd geen optie. De Vlaamse ondernemingen hebben gewoonweg geen tijd meer, we zitten al lang in overtijd."

Haven, bouw en industrie vragen snelle invoering nieuw stikstofkader
Uitgelicht
Opluchting is te horen bij Voka, Alfaport Voka, essenscia en Embuild Vlaanderen. “We roepen iedereen op om dit akkoord te respecteren en geen juridische procedures te starten"...
10 maart 2023 Lees meer

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek