Rechter eist dat Nederland strenger stikstofbeleid voert
nieuwsEen Nederlandse rechter geeft Greenpeace gelijk in een stikstofzaak. De regering moet meer doen om stikstofneerslag op de natuur te beperken. Indien Nederland zijn stikstofuitstoot niet met 22 procent kan verlagen tegen 2030, zal een dwangsom van 10 miljoen euro volgen.

Nederland heeft de doelstelling goedgekeurd om tegen 2030 niet langer meer dan 50 procent van de Natura 2000-gebieden te overbelasten met stikstof. Dit betekent dat de helft van het areaal onder de gemiddelde kritische depositiewaarden (KDW) moet blijven. Momenteel ligt dit percentage op 28. Vorig jaar toonde een doorrekening van de effecten van de stikstofwetgeving aan dat dit aandeel tegen 2030 zou oplopen naar 30 procent. Het planbureau Leefomgeving verklaarde deze prognosestijging doordat een deel van de mogelijke maatregelen nog niet is uitgewerkt en de kritische depositiewaarden in 2023 zijn herzien. De actualisering van de KDW heeft voor een deel van de stikstofgevoelige natuur geleid tot scherpere doelstellingen, waardoor een grotere stikstofreductie nodig is dan oorspronkelijk gepland.
De rechtbank in Den Haag eist nu dat de regering de doelen moet halen die ze voor zichzelf heeft gesteld voor 2030 en verbindt daaraan een dwangsom van 10 miljoen euro. “Deze uitspraak is een feest voor de natuur”, zegt Andy Palmen, directeur van Greenpeace Nederland. “De staat heeft maatregelen almaar voor zich uitgeschoven en de samenleving als geheel, maar ook boeren en bedrijven, in onzekerheid gelaten. Het is wel een feest zonder taart, want het zou niet nodig moeten zijn dat de rechter er opnieuw aan te pas moet komen.”

Nederlandse landbouwminister veegt stikstofaanpak van tafel
6 september 2024Geschrapte stikstofplannen
Greenpeace zou volgens de rechter genoeg wetenschappelijke rapporten aangedragen hebben die bewijzen dat de regering te weinig doet om de kwaliteit van de natuur niet te laten verslechteren, zoals opgelegd in de Europese Habitatrichtlijn. De rechter veroordeelt daarbij indirect de stikstofaanpak van het huidig kabinet. De vorige regering trok 24 miljard euro uit om de doelen te halen, maar onder leiding van landbouwminister Femke Wiersma (BoerBurgerBeweging) schrapte het huidige kabinet-Schoof deze stikstofplannen. Sindsdien kwam er nog geen nieuw stikstofplan uit de bus en werd enkel 5,5 miljard euro ingezet voor lopende maatregelen.
De rechter oordeelde dat de belangrijkste pijlers voor de beoogde stikstofreductie werden geschrapt en dat er tot nu toe geen nieuw beleid werd opgesteld om de doelen van 2030 te bereiken. Het doel om tegen 2025 al 40 procent van de Natura 2000-gebieden onder de KDW te brengen, mag de regering van de rechter wel laten varen omdat het onhaalbaar zou zijn.
Maatregelen met "ongekende impact"
"We verwachten dat de overheid in het plan van aanpak nu eindelijk haar verantwoordelijkheid neemt en zorgt dat alle relevante sectoren, waaronder de landbouw, verkeer, luchtvaart en industrie, een eerlijke bijdrage leveren”, reageert Palmen verder. “De overheid zal met voorstellen moeten komen waarmee de boeren eindelijk duidelijkheid krijgen en op een rechtvaardige manier worden ondersteund bij de noodzakelijke omslag naar ecologische landbouw."
De Nederlandse landbouworganisatie LTO reageert alvast beducht voor de gevolgen als Nederland aan de huidige doelen zal moeten voldoen: “Maatregelen die daarvoor noodzakelijk zijn, zullen een ongekende impact hebben op de agrarische sector, de woningbouw en de Nederlandse economie in totaal. Deze uitspraak toont de absolute noodzaak om de huidige wet aan te passen." LTO roept de regering op om in hoger beroep te gaan.
Wankel kabinet
Vorige maand oordeelde de Nederlandse Raad van State al dat het principe van intern salderen in strijd is met de wet. De toepassing van intern salderen is in Nederland anders dan in Vlaanderen. Daar konden al bij de voortoets de stikstofgevolgen van een nieuwe vergunning weggestreept worden tegen die van de eerder vergunde situatie. Door het schrappen van deze werkwijze wordt in de voortoets, net zoals in Vlaanderen, voortaan enkel nog gekeken naar de stikstofgevolgen van de nieuwe vergunning. Hierdoor ontstonden grote zorgen omdat projecten met terugwerkende kracht zo illegaal zijn geworden. Met de nieuwe uitspraak sluipen nog extra spanningen in het reeds fragiel kabinet-Schoof.
Wiersma laat weten dat het kabinet het stikstofprobleem zeer serieus neemt. "We voeren al veel maatregelen uit en ontwikkelen aanvullend beleid", klinkt het. Maar de BBB-landbouwminister zegt ook de brede maatschappelijke impact van die aanpak niet uit het oog te willen verliezen. "We kunnen immers niet het onmogelijke vragen van mensen en bedrijven." Wiersma zal het vonnis samen met haar collega-ministers bestuderen en sluit de optie voor een hoger beroep niet uit.
Hierbij mijn eerste reactie op de uitspraak van de rechter in de rechtszaak van Greenpeace tegen de Staat. pic.twitter.com/KxryqqWALz
— Femke Marije Wiersma (@ministerLVVN) January 22, 2025

Vlaamse rechtszaak tegen stikstofbeleid
In vergelijking met Nederland heeft Vlaanderen met het stikstofdecreet dat vorig jaar werd goedgekeurd, wel al een concrete aanpak van het stikstofprobleem. Volgens Greenpeace is deze aanpak evenwel niet voldoende. Samen met Bond Beter Leefmilieu en Dryade verzoekt de organisatie het Grondwettelijk Hof om een gedeeltelijke vernietiging van het stikstofdecreet. De eerste stappen werden daarvoor vorige zomer gezet. Volgens de Vlaamse milieuverenigingen beschermt het stikstofdecreet de Vlaamse natuur en volksgezondheid ook niet genoeg en moet de stikstofreductie veel sneller gebeuren. Daarbij halen ze aan dat het stikstofdecreet opgemaakt werd op basis van achterhaalde kritische depositiewaarden en onbetrouwbare reductietechnieken. Om dit laatste aan te klagen startten Dryade, Bond Beter Leefmilieu en Natuurpunt een tweede zaak bij het Grondwettelijk Hof met als doel het decreet over ammoniakemissiereducerende technieken (AER-decreet) te vernietigen.
KDW uit wet?
Nederlands BBB-partijleidster Caroline van der Plas vindt dat het huidige kabinet geen schuld heeft aan de terechtwijzing van de staat door de rechter. "Vorige kabinetten hebben ons in wet- en regelgeving helemaal klemgezet. Dat is waar de rechter aan toetst", zegt ze. Tegelijk pleit Van der Plas ervoor om de KDW uit de wet te halen. "Natuur is belangrijk, maar er zijn meer belangen. Dit zet heel Nederland op slot."
Volgens Vlaams minister van Omgeving en Landbouw Jo Brouns (cd&v) zal het Nederlandse vonnis weinig impact hebben op Vlaanderen. “Waar Nederland haar KDW-doelstelling vast heeft geschreven in de wet en ondertussen weinig maatregelen treft, heeft Vlaanderen wel zeer concrete maatregelen en zijn onze doelen flexibeler opgesteld”, aldus Brouns. “Dit is exact de reden waarom we zo voorzichtig geweest zijn met afdwingbare doelen. De KDW is een barometer en moet zo gebruikt worden."
Ook Boerenbond verwacht niet dat een gelijkaardige uitspraak in Vlaanderen meteen aan de orde is omdat er al langer een beleid is om de stikstofuitstoot te doen dalen. "We hebben wel een procedure bij het Grondwettelijk Hof aangespannen tegen het stikstofdecreet omdat de landbouwsector in vergelijking met andere sectoren disproportioneel zwaar wordt getroffen en het stikstofdecreet onvoldoende wetenschappelijk en juridisch is onderbouwd", zegt voorzitter Lode Ceyssens. "Boerenbond pleit al geruime tijd voor een beleid dat op een andere leest is geschoeid. Daar moet onze regering nu mee aan de slag gaan."
"Gejuridiseerde politieke stikstofcrisis ten gronde evalueren"
Volgens het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) kan de gerechtelijke beslissing mogelijk toch gevolgen hebben voor Vlaanderen. "Milieuorganisaties in Vlaanderen kunnen zich gesterkt voelen om vergelijkbare juridische stappen te ondernemen indien het beleid als ontoereikend wordt beschouwd", aldus voorzitter Hendrik Vandamme. "Het kan als katalysator werken voor zowel ecologische als beleidsmatige veranderingen die Vlaanderen direct kunnen beïnvloeden. Verder zal de uitspraak ongetwijfeld ook kansen bieden voor verdergaande innovatie en duurzame ontwikkeling, waarbij een evenwicht gevonden kan worden tussen economische en ecologische groei."
Vandamme benadrukt ook het belang dat de benadering van stiktofdeposities en -emissies vanaf de basis herzien moet worden. "Blijven beleid uitrollen op basis van aannames en subjectieve beoordeling van zeer beperkte meetgegevens is en blijft onaanvaardbaar. Het is tijd voor een ambitieuze en holistische benadering om de gejuridiseerde politieke stikstofcrisis eindelijk eens ten gronde te evalueren en op een correcte wijze aan te pakken. Alleen zo kan de wetgevende, uitvoerende en rechterlijke macht de toekomst van zowel onze economie als onze natuur veiligstellen."
Stikstof
Al jaren doet stikstof heel wat… stof opwaaien. Wanneer Vlaanderen in 2020 een stikstofarrest voorgeschoteld krijgt, geraakt de landbouwsector verzeild in een stikstofcrisis. Het debat wordt daarbij op het scherpst van de snee gevoerd. Volg hier alle updates over het stikstofdossier.
-
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
Analyse
-
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
Nederlandse provincies stoppen verzet tegen ethaankraker Ineos
19 februari 2025 -
Gaat Nederland Vlaanderen achterna met emissiebeleid voor stikstof?
16 februari 2025 -
WUR: "Innovatie biedt kansen voor minder landbouwemissies, maar extensivering blijft nodig"
22 januari 2025 -
Rechter eist dat Nederland strenger stikstofbeleid voert
22 januari 2025 -
nieuws
-
N-VA stuurt aan op internationale bemiddeling in Ineos-dossier
17 december 2024 -
Tien stikstofreducerende technieken in behandeling bij WeComV
12 december 2024 -
nieuws
-
nieuws
-
Na definitief verkregen omgevingsvergunning vraagt Ineos nogmaals nieuwe vergunning aan
28 oktober 2024 -
nieuws
-
Provincie West-Vlaanderen stimuleert PAS-klare oplossingen voor de stikstofproblematiek
25 oktober 2024 -
Nieuwe sensor meet stikstofuitstoot van schepen om luchtkwaliteit aan kust te verbeteren
24 oktober 2024 -
Al 175 varkensbedrijven gingen in op Vlaamse uitstapregeling
22 oktober 2024 -
nieuws
-
Nog maar 277 bezwaren ingediend tegen afroming NER's
26 september 2024 -
Cd&v: "Zonder nieuw stikstofakkoord geen regering met ons"
25 september 2024 -
Flankerend beleid voor 700 landbouwbedrijven definitief goedgekeurd
23 september 2024 -
Nederlandse landbouwminister veegt stikstofaanpak van tafel
6 september 2024 -
Reportage
-
Versoepeling Nederlandse vergunningverlening jaren uitgesteld: “Meer onderzoek nodig”
28 augustus 2024 -
Ook andere boerengroeperingen trekken naar Grondwettelijk Hof tegen stikstofdecreet
23 augustus 2024 -
Stikstofdecreet: Na landbouworganisaties trekken ook milieuverenigingen naar Grondwettelijk Hof
22 augustus 2024 -
Formateur Diependaele bezoekt Ineos: "Constructieve gesprekken aan onderhandelingstafel"
20 augustus 2024 -
Meer dan de helft van Vlaamse veehouders verliest productierechten
20 augustus 2024 -
nieuws
-
duiding
-
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
Nieuw AER-decreet zwengelt polemiek aan
25 april 2024 -
nieuws
-
nieuws
-
duiding
-
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
Landbouwers hekelen onzekerheid over PAS-referentie 2030
12 maart 2024 -
duiding
-
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
Milieuorganisaties en Nederlandse provincies gaan opnieuw in beroep tegen vergunning Ineos
21 februari 2024 -
nieuws
-
nieuws
-
Nieuw meetprotocol voor emissiereducerende technieken zet meer in op continue metingen
31 januari 2024 -
nieuws
-
Zowel boerenorganisaties als milieuvereniging niet blij met goedkeuring stikstofdecreet
25 januari 2024 -
Vlaams Parlement keurt stikstofdecreet goed
24 januari 2024 -
nieuws
-
Hoe kijken juristen naar het advies van de Raad van State?
23 januari 2024 -
Opinie
-
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
Meerderheid wil doorzetten met het stikstofdecreet
22 januari 2024 -
nieuws
-
Boer die inging op uitkoopregeling: “Het is een onwerkelijk gevoel dat de varkens weg zijn”
21 januari 2024 -
Opkoopregelingen voor alle maatwerkgebieden liggen klaar
19 januari 2024 -
nieuws
-
Demir geeft omgevingsvergunning onder voorwaarden aan Ineos
7 januari 2024 -
Belangrijk "voorwaardelijk gunstig" advies voor Ineos
3 januari 2024 -
nieuws
-
Stikstofdecreet moet eerst naar Raad van State, stemming minstens 30 dagen uitgesteld
20 december 2023 -
nieuws
-
Dit jaar geen omgevingsvergunning meer voor Ineos
19 december 2023 -
nieuws
-
nieuws
-
Boerenbond stapt naar Grondwettelijk Hof als voorliggend stikstofdecreet wordt goedgekeurd
18 december 2023 -
FDF plant tractorprotest bij Ineos in Antwerpse haven
18 december 2023 -
nieuws
-
Biolectric staat op punt om dossier in te dienen voor PAS-lijst
12 december 2023 -
nieuws
-
nieuws
-
Varkenshouder krijgt geen vergunning: "Dit voelt als meedoen aan Russische roulette"
11 december 2023 -
Hoe gelijkwaardig zijn adviezen over passende beoordelingen?
7 december 2023 -
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
Boerenbond: "Maatregelen voor boeren getroffen door stikstofakkoord worden uitgehold"
27 november 2023 -
Stad Antwerpen en haven herbevestigen gunstig advies voor Ineos
27 november 2023 -
Abt abdij Averbode over stikstofakkoord: "Positief dat er een opening is naar rode bedrijven"
22 november 2023 -
Wat wijzigt er tegenover het vorige stikstofakkoord?
14 november 2023 -
nieuws
-
"Vaag en voorwaardelijk perspectief": Landbouworganisaties reageren op stikstofakkoord
14 november 2023 -
nieuws
-
Vlaamse regering bereikt voor derde keer akkoord over stikstof
13 november 2023 -
nieuws
-
Stikstofonderhandelingen verlopen in "zeer constructieve sfeer"
9 november 2023 -
nieuws
-
nieuws
-
Nederland stelt stikstofdeadline mogelijk uit, Vlaanderen niet van plan om te volgen
6 november 2023 -
nieuws
-
nieuws
-
Opinie: Moeten we kunstmest verbannen?
30 oktober 2023 -
nieuws
-
Versoepelde uitkoopregeling varkenshouderij start op 6 november
27 oktober 2023 -
Meetprotocol voor natuurlijk geventileerde stallen in de maak
25 oktober 2023 -
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
Advies van Raad van State zet AEA en PAS-lijst op de helling
12 oktober 2023 -
nieuws
-
Ineos heeft passende beoordeling van 800 pagina's klaar
12 oktober 2023 -
nieuws
-
nieuws
-
Wie ziet mogelijkheden in de problemen in het stikstofdebat?
4 oktober 2023 -
"Stop met stikstof in te zetten als politiek wapen"
4 oktober 2023 -
nieuws
-
Geen stilstand in de korte keten tijdens stikstofcrisis
3 oktober 2023 -
nieuws
-
Industrie verveeld met stikstofkwestie: "Schuif dit niet door naar volgende regering"
3 oktober 2023 -
Gunter Klaasen (Turnhouts Vennengebied): "Voor het eerst sinds lange tijd goed geslapen"
3 oktober 2023 -
nieuws
-
Raad van State bijzonder kritisch over stikstofdecreet
2 oktober 2023 -
nieuws
-
Stikstofuitstoot van zeeschepen veel groter dan aangenomen
29 september 2023 -
nieuws
-
N-VA en Open Vld bereid om stikstofdecreet aan te passen
28 september 2023 -
Stikstofdecreet: Uitstootreducties tegen 2030 voor veebedrijven plots een pak strenger
27 september 2023 -
Stikstof: "Versnelde invoering van proefstalregeling nodig om uitstootreducties te halen"
27 september 2023 -
nieuws
-
Demir kan oppositie niet geruststellen over Ineos-dossier
19 september 2023 -
nieuws
-
Stikstofdecreet: “Paniekvoetbal, met slecht decreet tot gevolg”
18 september 2023 -
Media denken dat je voor of tegen stikstofbeleid moet zijn
13 september 2023 -
Nieuwe studie plaatst vraagtekens bij Nederlands stikstofbeleid
12 september 2023 -
BFA: "Stikstofbeleid maakt Vlaamse veehouderij onmogelijk"
12 september 2023 -
Kunnen landbouwers met een aflopende vergunning nog een lening krijgen?
11 september 2023 -
“Als Ineos-topman waarborg krijgt, waarom landbouwers dan niet?”
8 september 2023 -
nieuws
-
Uitkoopregeling varkensboeren wordt versoepeld
31 augustus 2023 -
Stikstofnormen in Nederland krijgen wellicht strengere update
31 augustus 2023 -
nieuws
-
FACTCHECK: Staat de uitstoot van Ineos gelijk aan de uitstoot van 55 grote moderne braadkippenstallen?
23 augustus 2023 -
nieuws
-
"Strooi geen zand in de ogen van Vlaamse landbouwers"
24 augustus 2023 -
Voorbeeldbedrijf krijgt vergunning niet verlengd in stikstofsaga
23 augustus 2023 -
Vooruit bereid om wisselmeerderheid te leveren voor stikstofakkoord
22 augustus 2023 -
VIDEO: “De stikstofplannen moeten opnieuw naar de tekentafel”
20 augustus 2023 -
"Weg uit de stikstofcrisis, het kan"
17 augustus 2023 -
Farmers Defence Force organiseert tractorprotest in Antwerpen
17 augustus 2023 -
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
Nederlands kabinet begint met stikstofaanpak
12 juni 2023 -
nieuws
-
nieuws
-
Reportage
-
Rechter houdt Nederlands stikstofmodel overeind
5 april 2023 -
duiding
-
nieuws
-
interview
-
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
BioForum blijft op honger zitten over stikstofakkoord
13 maart 2023 -
nieuws
-
Landbouworganisaties blijven bezorgd
10 maart 2023 -
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
Dit waren de laatste loodjes richting stikstofakkoord
10 maart 2023 -
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
Met welk compromis kan cd&v wel akkoord gaan?
6 maart 2023 -
nieuws
-
"Ultiem voorstel" levert geen stikstofakkoord op
5 maart 2023 -
Veel steun voor protesterende boeren
5 maart 2023 -
In Beeld
-
nieuws
-
nieuws
-
Nachtelijke onderhandelingen over stikstof leveren niets op
28 februari 2023 -
nieuws
-
Reportage
-
Boeren Turnhouts Vennengebied sturen bede aan de Vlaamse regering
16 februari 2023 -
Kritische vragen in Vlaams parlement over koppeling GLB en stikstof
16 februari 2023 -
Greenpeace dreigt Nederlandse overheid voor rechter te slepen omtrent stikstofdossier
16 februari 2023 -
nieuws
-
Komt er een krokusakkoord bis?
15 februari 2023 -
Stikstof en mobiliteit nekken uitbreiding shoppingcenter Wijnegem
15 februari 2023 -
duiding
-
Is er wel een uitweg uit het stikstofdebacle?
12 februari 2023 -
Wrevel over open brief van Vlaamse Ondernemers
10 februari 2023 -
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
screenreader.play video Studio VILT: rechtszekerheid
Studio VILT: rechtszekerheid
1 februari 2023 -
Stikstofdebat sluipt nu ook federaal parlement binnen
2 februari 2023 -
Opbod van politieke waarschuwingen over landbouwdossiers
1 februari 2023 -
nieuws
-
nieuws
-
“Ammoniak gedraagt zich net zoals NOx”
6 januari 2023 -
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
Opinie
-
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
Rutten zal stikstofakkoord alleen goedkeuren als lijst rode bedrijven wordt aangepast
17 oktober 2022 -
nieuws
-
nieuws
-
Minder eiwitrijk voer kan uitstoot braadkip halveren
27 september 2022 -
Landbouwers voelen zich bekocht door Pano-reportage
22 september 2022 -
Boer over Pano: "Gelukkig roepen koeien niet om aandacht met oneliners"
22 september 2022 -
nieuws
-
"Perceptie over groei binnen landbouwsector is foutief"
6 september 2022 -
Reeks impact stikstofakkoord: Jonge kalverhoudster ziet vier groene locaties oranje worden
1 september 2022 -
duiding
-
Tumult in Hoogstraten na positief advies over stikstofakkoord
30 augustus 2022 -
"Verrijkte kooien stoten minder stikstof uit en zijn niet per definitie slechter voor dierenwelzijn"
29 augustus 2022 -
Boeren zoeken met flyeractie en boerenzakdoeken steun bij burgers
26 augustus 2022 -
Een economische parabel over het stikstofbeleid
22 augustus 2022 -
nieuws
-
Opinie
-
nieuws
-
nieuws
-
Opinie
-
Factcheck
-
nieuws
-
nieuws
-
Stikstof: Moet het van Europa?
14 juni 2022 -
nieuws
-
nieuws
-
Opinie
-
Eigen partij schiet stikstofplan Van der Wal af
11 juni 2022 -
Opinie
-
nieuws
-
Opinie
-
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
Demir wil Averbode dicht: "enkel emotionele argumenten"
30 april 2022 -
nieuws
-
nieuws
-
Reportage
-
Emotionele discussie over Averbode in Vlaams parlement
27 april 2022 -
interview
-
nieuws
-
nieuws
-
Ook boerderij van de Abdij van Averbode moet dicht
21 april 2022 -
interview
-
Toch nieuwe bedrijven op rode PAS-lijst
19 april 2022 -
Ook te weinig stikstof probleem voor de natuur
18 april 2022 -
Nederlandse boeren leggen stikstofgesprekken stil
18 april 2022 -
Moeilijke start voor Nederlandse stikstofminister
7 april 2022 -
nieuws
-
nieuws
-
De krantencommentaren over het stikstofakkoord: een bloemlezing
24 februari 2022 -
Ontgoocheling en woede overheerst bij landbouworganisaties
23 februari 2022 -
nieuws
-
Boeren op een Kruispunt zet zich schrap voor stortvloed aan oproepen
23 februari 2022 -
Jaarlijks 100 miljoen euro om bouwshift waar te maken
23 februari 2022 -
Dit staat in het stikstofakkoord van de Vlaamse regering
23 februari 2022 -
nieuws
-
Te laat? Kempense boeren bezorgen hartenkreet bij Jambon thuis
23 februari 2022 -
Geen nieuwe elementen in stikstofarrest Merksplas
14 februari 2022 -
nieuws
-
Demir weigert vergunning voor uitbreiding Exportslachthuis Tielt
19 januari 2022 -
Stikstof: Nederlandse ambtenaren hielden kritische bemerkingen achter voor parlement
13 januari 2022 -
duiding
-
"Stikstofdossier nog niet rijp om te landen"
21 december 2021 -
BioForum vraagt gebiedsgericht maatwerk in stikstofdossier
17 december 2021 -
Nog veel open vragen voor Vlaamse regering in stikstofdossier
16 december 2021 -
Pluimveehouders voeren actie aan kabinet Demir en Crevits
13 december 2021 -
nieuws
-
“Te streng stikstofbeleid kan transitie naar sluiten van nutriëntencycli ondermijnen"
10 december 2021 -
Boerenbond wil overleg met Jambon over stikstofimpasse
8 december 2021 -
Stikstof houdt nu ook ruilverkaveling Gooik tegen
5 december 2021 -
Eén op vijf gecontroleerde luchtwassers niet actief
5 december 2021 -
Massale opkomst voor tractoracties in vijf provincies
1 december 2021 -
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
Ruim 2.000 tractoren verwacht voor protestactie in 5 Vlaamse steden
30 november 2021 -
nieuws
-
nieuws
-
Stikstofaanpak hangt als donkere wolk boven Vlaamse bioboeren
28 oktober 2021 -
nieuws
-
nieuws
-
Meer dan helft van Belgische gemeenten voorstander van statiegeld
6 september 2021 -
nieuws
-
Voormalig varkensbedrijf in Diest wordt natuurgebied
6 augustus 2021 -
nieuws
-
nieuws
-
Stikstofdossier baart zuivelindustrie grote zorgen
13 juni 2021 -
nieuws
-
Koeientoilet vermindert ammoniakuitstoot
7 juni 2021 -
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
Opinie
-
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
duiding
-
nieuws
-
nieuws
-
Opinie
-
nieuws
-
Stikstof: “Vlaanderen is Nederland niet”
6 april 2021 -
nieuws
-
“Stikstof is geen exclusief landbouwprobleem”
5 maart 2021 -
nieuws
-
nieuws
-
Meningen over impact stikstofarrest zijn verdeeld
1 maart 2021 -
Zet recent arrest het Vlaamse stikstofbeleid op losse schroeven?
28 februari 2021 -
"Landbouwsector wil een toekomst, ook in Vlaanderen"
17 december 2020 -
Crevits en Demir: "Landbouw en leefmilieu maximaal verzoenen"
17 december 2020 -
Boerenbond hekelt ongenuanceerde uitspraken over vergunningsbeleid
15 december 2020 -
Jonge boeren vragen om ruimte
13 december 2020 -
Jonge boeren vragen ondernemingsruimte en waardering aan de Sint
4 december 2020 -
"Minste wat je kan doen, is met respect over boeren spreken"
3 december 2020 -
De Standaard buigt zich over megastallen
30 november 2020 -
"Wie aan voorwaarden voldoet, moet op vergunning kunnen rekenen"
4 december 2020 -
nieuws
-
“Hoe we de stellingenoorlog over veestallen kunnen ontmijnen”
23 november 2020 -
nieuws
-
Hoe ziet een duurzame Europese veestapel eruit?
27 oktober 2020 -
Is er nog ruimte voor intensieve landbouw in Vlaanderen?
28 september 2020 -
Minister Demir gaat in gesprek met jonge landbouwers
11 september 2020 -
Stikstofdiscussie blijft Nederlandse landbouw beroeren
14 september 2020 -
"Huidig vergunningsbeleid schadelijk voor natuur"
14 september 2020 -
Flankerend beleid oranje bedrijven van start op 1 juli
14 september 2020 -
"Landbouw draait alleen op voor stikstofdepositie"
4 april 2020
Bron: NOS / Belga / Eigen berichtgeving
Gerelateerde artikels







