header.home link

Boerenbond: "Conceptnota stikstof biedt geen toekomstperspectief"

De stikstofnota die maandag publiek werd gemaakt, biedt onvoldoende toekomstperspectief voor de Vlaamse land- en tuinbouwsector en staat juridisch op losse schroeven. Dat is de eerste reactie van Boerenbond op de conceptnota stikstof. “We betreuren dat de boodschap die de landbouwers afgelopen vrijdag naar Brussel brachten tijdens de tractorenactie, genegeerd wordt”, zegt voorzitter Lode Ceyssens. Hij wijst erop dat Boerenbond alle middelen zal aanwenden om de belangen van zijn leden te verdedigen.

6 maart 2023  – Laatste update 7 maart 2023 7:53
Lees meer over:
tractorprotest slogan 12

“Om fit te zijn voor de toekomst moet onze sector zich kunnen blijven ontwikkelen, en net daar schiet deze conceptnota te kort”, zegt Ceyssens. “Uit onze eerste analyse blijkt dat deze nota onvoldoende toekomst biedt voor Vlaamse voedselproductie en niet kan standhouden voor een rechtbank. Zo stellen we vast dat er nog steeds een onhoudbaar onderscheid wordt gemaakt tussen landbouw en industrie.” 

Volgens Boerenbond blijft de overheid ook blind voor de vergrijzing die zich binnen de land- en tuinbouwsector voordoet. “Het is cruciaal dat de stikstof die verdwijnt bij landbouwers die stoppen, zuurstof geeft aan de voedselproducenten van morgen”, klinkt het. “Door rekening te houden met de stikstof die sowieso zal verdwijnen kunnen er haalbare inspanningen gevraagd worden van de landbouwers van morgen. Bovendien moet het mogelijk zijn voor landbouwbedrijven om onderling emissies uit te wisselen op voorwaarde dat dit binnen de stikstofdoelstellingen past.”  

Boerenbond betreurt dat de boodschap die de landbouwers afgelopen vrijdag massaal brachten op de tractorenactie genegeerd wordt. Volgens de landbouworganisatie houdt de conceptnota ook onvoldoende rekening met de meer dan 20.000 bezwaren die werden ingediend en legt die nota de oplossingen die de sector aanreikte naast zich neer. “We zullen voluit blijven ijveren voor een leefbare land- en tuinbouwsector en toekomstperspectief voor jonge landbouwers”, klinkt het bij voorzitter Ceyssens. 

Wat staat er in de conceptnota stikstof?
Uitgelicht
Regeringspartijen N-VA en Open Vld hebben zondagavond zonder coalitiepartner cd&v een nieuwe conceptnota over het stikstofdossier goedgekeurd, al kwam Open Vld maandag ter...
6 maart 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek