header.home link

Boerinnenactie op Turnhoutse markt enthousiast onthaald door burgers

17 oktober 2022

Ter ere van de Dag van de Boerin hielden zo’n twintig boeren en boerinnen een boodschappentasactie op de markt in Turnhout. De actie was gecoördineerd door de Stuurgroep Turnhouts Vennengebied dat de belangen van de boeren behartigt in het gebied dat door het stikstofakkoord extra hard wordt getroffen. “Mensen vergeten vaak de boerin op het bedrijf”, aldus mede-actievoerder en melkveehoudster Nicky Van Otten die verbaasd was over de positieve reactie van de winkelende burgers.

Lees meer over:
Dag van de boerin

“Mensen spreken vaak over de kloof tussen landbouw en burger, maar zaterdag bleek dat wel mee te vallen”, vertelt Nicky Van Otten, melkveehoudster uit Turnhout. “Mensen reageerden allemaal heel begripvol en respectvol op onze actie en positie.” Van Otten was één van de twintig boeren en boerinnen die zaterdag op de markt van Turnhout boodschappentassen met lokale producten overhandigde aan lokale shoppers. De tas was gevuld met een aardappelen, ajuin, ei, yoghurt, tomaten en peren. “Allemaal lokale producten”, vertelt Van Otten. Om geen concurrentie te vormen voor de marktkooplui die in de ochtend verkochten, kregen de boeren pas in de namiddag vergunning voor de actie.

Uitgelicht
De bezorgdheid bij landbouwers rond het stikstofdossier is voelbaar. Nicky Van Otten, melkveehoudster uit Turnhout, kroop in haar pen en schreef een brief aan de Vlaamse reger...
23 februari 2022 Lees meer

Met de ludieke uitdeelactie wilde de groep good will kweken voor de boeren in het Turnhouts Vennengebied die erg getroffen worden door het Vlaamse stikstofakkoord. Waar over heel Vlaanderen generieke maatregelen gelden, zijn op dit Turnhouts Vennengebied extra zware reductie-eisen van toepassing. Dit legt een groot beslag op het morele welzijn van de boeren. “En op dat van de boerinnen. Die worden wel eens vergeten”, vertelt Van Otten. “Behalve het werk op het land en in de stal nemen zij er vaak het huishouden ook bij. Dat is lang niet altijd eenvoudig. Wij moeten ons ook sterk houden naar onze kinderen toe.”

20221015_142438

Dag van de boerin

De actie viel niet toevallig samen met de Dag van de Boerin, een door Ferm in het Leven geroepen feestdag die plaatsvindt op de internationale Dag van de Plattelandsvrouwen. Speciaal voor de gelegenheid had Van Otten, die ook zetelt in het bestuur van de Stuurgroep Turnhouts Vennengebied, een poster laten afdrukken met daarom portretten van tientallen boerinnen uit de buurt.

DSC_7074

De 750 boodschappentassen waren binnen mum van tijd uitgedeeld. In de gesprekken die met de burgers ontstonden, legden de Turnhoutse boeren en boerinnen hun toestand uit. Veel van de passanten namen behalve de gratis boodschappentas met inhoud ook een rode zakdoek mee. “Deze kunnen ze aan hun fiets of auto hangen om zo steun uit te dragen voor de landbouwsector”, besluit Van Otten die eerder dit jaar nog een brief met hartenkreet bezorgde aan het thuisadres van Vlaams minister-president Jan Jambon. Deze brief kwam te laat, het kabinet had die nacht juist een stikstofplan in elkaar gesmeed.

Uitgelicht
Een groep Kempense boeren heeft woensdagochtend een persoonlijke brief overhandigd op het thuisadres van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). Het betrof een persoonlij...
23 februari 2022 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Beeld: Stuurgroep Turnhouts Vennengebied

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek