Te laat? Kempense boeren bezorgen hartenkreet bij Jambon thuis

Een groep Kempense boeren heeft woensdagochtend een persoonlijke brief overhandigd op het thuisadres van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). Het betrof een persoonlijke hartenkreet van melkveehouder Nicky Van Otten. Zij vreest voor haar toekomst als de stikstofplannen, die het Kempense Vennegebied buitenproportioneel lijken te raken, worden doorgevoerd. Van Otten was onderdeel van een groep van rond de vijftig boeren die met de tractor waren afgezakt naar Brasschaat. Kort na de opkomst werd bekend gemaakt dat er een stikstof akkoord is. Komt de hartenkreet te laat?

23 februari 2022  – Laatste update 23 februari 2022 20:52
Lees meer over:
S_DSC04835

“Ik weet het nog niet. Is er een akkoord voor het generieke gedeelte of ook voor het gebiedsgerichte gedeelte”, vraagt Jos Bols zich af. De oud-landbouwer en vrijwillig belangenvertegenwoordiger organiseerde woensdagochtend een tractoroptocht naar de gemeente Brasschaat waar Jambon titelvoerend burgemeester is. Twee uur later wordt bekend dat er een stikstofakkoord bereikt is en bellen we Bols op. Hij houdt nog hoop.

Een vijftigtal boeren uit het Turnhouts Vennengebied - uit de gemeente Ravels, Oud Turnhout, Arendonk, Merksplas  - hadden zich 's morgens om 6u verzameld op het centrale plein in Brasschaat, niet wetende dat de regering die nacht een stikstofakkoord gesloten had waarvan de details later op de dag bekend gemaakt werden.

S_DSC04830

Veel animo voor tractoractie

De Kempense boeren hadden aanvankelijk een gesprek aangevraagd op het gemeentehuis van Brasschaat. “Toen hierop geen bevestiging kwam, hebben we dinsdagavond besloten hier naartoe te komen. Een paar belletjes later, hadden we binnen no-time tientallen deelnemers”, vertelt Bols. “Er heerst ongelooflijk veel bezorgdheid onder de boeren in onze regio”, verklaart hij.

Reden voor die bezorgdheid is stikstofplannen die zijn uitgelekt. Deze plannen lijken het Turnhouts Vennengebied buitenproportioneel te treffen. De natuur wordt hier als uiterst kwetsbaar omschreven en maatregelen zouden de toegestane stikstofdepositie tot een minimum beperken. “Zes tot zeven kilo per hectare”, weet Bols. “Dat betekent dat er in de praktijk niet eens meer bemest mag worden.”

Volgens de actievoerders staat hiermee de toekomst van honderden boeren in het gebied op het spel. “En dat zijn veelal jonge boeren die nog een leven voor zich hebben en in veel gevallen recent nog investeringen gedaan. Zij voldoen aan alle regelgevingen, maar hun vergunningen zijn plotseling niets meer waard”, vervolgt Bols die eraan toevoegt dat de grond hierdoor sterk in waarde zal dalen.

Melkveehouders ziet levenswerk verbrokkelen

De grote zorgen van de boeren waren door melkveehouder Nicky Van Otten verwoord in een persoonlijke brief die zij heeft geschreven (zie onderaan dit artikel). Hierin wordt de lange geschiedenis van haar melkveebedrijf in Wieltjes (Turnhout) verteld en hoe de boeren met trots hun werk verrichten. Plotseling ziet ze haar levenswerk uiteenvallen. “Onze boerderij valt dan misschien nog net buiten het gebied, maar onze gronden niet. Als we het land niet meer mogen bemesten, zou dat ook funest zijn", zegt zij.

S_DSC04811

Een kleine groep boeren – zonder tractoren om geen kwaad bloed te zetten – heeft deze brief afgegeven op het thuisadres van Jambon. De minister-president was duidelijk niet gecharmeerd door de actie en was kortaf aan de poort. Misschien voelde hij zich in zijn privédomein aangetast? Of mogelijk had hij die nacht weinig geslapen door de onderhandelingen over het stikstofakkoord?

De boeren hadden alvast weinig sympathie voor zijn reactie. “Ook wij worden met deze maatregelen privé geraakt”, stellen zij.

De integrale brief van Nicky Van Otten kan je hier lezen:

Noodkreet van een boerin: "Moeten wij ons levenswerk van 5 generaties opgeven?"
Uitgelicht
De bezorgdheid bij landbouwers rond het stikstofdossier is voelbaar. Nicky Van Otten, melkveehoudster uit Turnhout, kroop in haar pen en schreef een brief aan de Vlaamse reger...
23 februari 2022 Lees meer

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek