Boeren op een Kruispunt zet zich schrap voor stortvloed aan oproepen

Het aantal hulpvragen bij Boeren op een Kruispunt gaat al sinds september vorig jaar in stijgende lijn. In februari alleen al staat de teller op 28. Nu de contouren van het stikstofdossier duidelijk worden, verwacht directeur Els Verté dat de telefoon roodgloeiend zal staan. Ook voorzitter Dirk Lips trekt aan de alarmbel. “Mijn hart bloedt als ik zie hoe vandaag met landbouwers wordt omgegaan.”

23 februari 2022  – Laatste update 23 februari 2022 19:23
Lees meer over:

Al 28 hulpvragen in februari

Een paar weken geleden berichtten we dat Boeren op een Kruispunt in 2021 een recordaantal hulpvragen kreeg. In 2020 kreeg de hulporganisatie nog 161 oproepen van land- en tuinbouwers, maar in 2021 was dat aantal al opgelopen tot 232, een stijging van maar liefst 44 procent. Nu horen we van Els Verté dat de cijfers van 2022 exponentieel verder stijgen. “In januari kregen we 30 hulpvragen, voor februari tellen we vandaag al 28 hulpvragen. Dat is in de eerste twee maanden van dit jaar dubbel zoveel als dezelfde periode vorig jaar.”

De zware crisis die de Vlaamse varkenssector vandaag doormaakt, heeft ervoor gezorgd dat het aantal hulpvragen uit deze sector piekt. “De eerste reden om ons te contacteren, is meestal een onzekere toekomst. Het economische aspect is daar een belangrijk facet van, maar het stikstofverhaal speelt ook een grote rol. Bij vele landbouwers leeft de vraag of ze nog wel gaan kunnen boeren”, vertelt Verté.

Als stoppen de enige optie is... Is er leven na de landbouw?
Uitgelicht
Het aantal hulpaanvragen bij Boeren op een Kruispunt is sterk gestegen. Kreeg de agrarische hulporganisatie in 2020 161 meldingen binnen, vorig jaar was dat opgelopen tot 232....
11 februari 2022 Lees meer

Nieuwe golf van hulpvragen

Zij en haar team zetten zich schrap voor een nieuwe golf van hulpvragen nu stilaan duidelijk wordt wat de krijtlijnen zijn van het stikstofakkoord dat de Vlaamse regering heeft bereikt. “We verwachten dat heel wat landbouwers bij ons gaan aankloppen. Dat zal gaan van vragen over hoe hun toekomst er kan uitzien of een mogelijke bijsturing van hun bedrijf, maar ook vragen naar psychologische bijstand als gevolg van de emotionele impact van dit dossier”, zegt de directeur van Boeren op een Kruispunt.

De mentale gezondheid van heel wat land- en tuinbouwers staat immers al enige tijd onder druk. Via sociale media trokken al meerdere boeren aan de alarmbel omdat ze steeds vaker zelfmoorden onder hun collega’s vaststellen. Cijfers hierover bestaan er echter vandaag niet in Vlaanderen. “We hebben vandaag de indruk dat landbouwers op dat vlak een zeer kwetsbare groep zijn, maar cijfers hebben we niet. Minister Beke werkt wel aan een monitoring”, stelt Verté.

Een sterk beleid zegt niet alleen wat er niet mag, maar heeft ook de taak om te duiden wat wel mag. Vandaag zie ik dat niet

Dirk Lips - Voorzitter Boeren op een Kruispunt

Dweilen met de kraan open

De weerbaarheid van de Vlaamse land- en tuinbouwers baart ook Dirk Lips grote zorgen. Sinds de oprichting in 2007 is hij voorzitter van Boeren op een Kruispunt en op die 15 jaar tijd heeft hij al behoorlijk wat ups en downs meegemaakt in de landbouw. “Maar het is nog nooit zo slecht geweest als vandaag”, steekt hij van wal. “Sinds september zien we een stijgende lijn aan hulpvragen, maar wat we nu meemaken, dat is ongeëvenaard.”

Ondanks alle extra middelen die Boeren op een Kruispunt de laatste jaren mocht ontvangen, kunnen de medewerkers de toevloed aan hulpvragen nauwelijks bolwerken. “Het is dweilen met de kraan open”, stelt de voorzitter. “Wat me vooral tegen de borst stuit, is de manier waarop vandaag met de landbouwers wordt omgegaan. Mijn hart bloedt.”

Het moet volgens hem gedaan zijn om alleen de landbouwsector af te rekenen op het heersend economisch paradigma van de afgelopen decennia. “Landbouwers hebben doorheen de jaren de lijn gevolgd die het beleid heeft uitgestippeld. Daar krijgen zij nu zware klappen voor, terwijl het eigenlijk onze maatschappelijke verantwoordelijkheid is om die mensen te ondersteunen en te begeleiden”, stelt Lips.

Verandermanagement

Een sterk beleid zegt volgens hem niet alleen wat er niet mag, maar heeft ook de taak om te duiden wat wel mag. “Vandaag zie ik dat niet. Het is dringend tijd dat er standpunten worden ingenomen: hoe gaan we Vlaanderen van voedsel voorzien en wat met de verantwoordelijkheid van Vlaanderen om andere regio’s te voorzien van voedsel? Daarr moet een debat over komen.”

De manier waarop sommige politici, natuur- en milieuorganisaties en media vandaag de landbouw als boksbal gebruiken om zich te profileren, is totaal onverantwoord

Dirk Lips - Voorzitter Boeren op een Kruispunt

De zak geld die samen met het stikstofakkoord op tafel wordt gelegd, zal volgens hem dus niet volstaan. “Er moet ernstig werk gemaakt worden van verandermanagement om de sector een duurzaam toekomstperspectief te geven. Ik roep alle betrokken partijen op om hier samen werk van te maken”, aldus Lips.

En terwijl dit verandertraject in gang wordt gezet, vraagt de voorzitter van Boeren op een Kruispunt politici, natuur- en milieuorganisatie en media om het nodige mededogen ten aanzien van de landbouw aan de dag te leggen. “De manier waarop een aantal onder hen vandaag de landbouw als boksbal gebruiken om zich te profileren, is totaal onverantwoord.”

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek