header.home link

Natuurpunt klaagt stikstofimpact op natuurgebieden aan in bordencampagne

Niet alleen de landbouworganisaties voeren actie tegen het stikstofbeleid van de Vlaamse regering. Ook Natuurpunt heeft in verschillende natuurgebieden over gans Vlaanderen grote borden geplaatst met daarop de slogan ‘Laat de natuur niet stikken’. “Iedereen heeft nood aan duidelijkheid, ook de natuur”, klinkt het.

30 november 2021  – Laatste update 30 november 2021 17:34
campagne Natuurpunt stikstof_Natuurpunt

Vlaanderen is stikstofkampioen in Europa, zo stelt Natuurpunt. “Stikstof hangt als een stolp boven Vlaanderen en bedreigt onze natuur én onze gezondheid. Wij willen dat de Vlaamse regering werkt maakt van een ambitieus beleid om de stikstofuitstoot te verlagen”, zegt Jos Ramaekers, diensthoofd Natuurpunt Beleid.

"Stikstofkraan moet dicht"

Om wandelaars en voorbijgangers bewust te maken van het probleem, plaatst de organisatie grote borden in haar natuurgebieden. “Je kan stikstof niet zien of ruiken, maar de impact op de natuur en onze gezondheid is catastrofaal. Elke dag raken we planten- en diersoorten kwijt, elke dag zien we de natuurkwaliteit dalen”, stelt Ramaekers.

Niet alleen de stikstofkraan moet dicht. Er is ook naad aan een ambitieus budget voor natuurherstel om de door stikstof aangerichte schade te herstellen

Jos Ramaekers - Diensthoofd Natuurpunt Beleid

Het doel van het nieuwe stikstofbeleid, is voor de natuurorganisatie helemaal duidelijk. “In 2045 mag nergens in de natuur de schadedrempel voor stikstof nog overschreden worden. Nu is dat nog 82 procent. In 2030 moet het aantal overschrijdingen al gehalveerd zijn”, klinkt het. Om dat te bewerkstelligen moet volgens Natuurpunt niet alleen de stikstofkraan dicht. “Er is ook nood aan een ambitieus budget voor natuurherstel om de door stikstof aangerichte schade te herstellen”, meent Ramaekers.

Volgens Natuurpunt zijn dit ook twee noodzakelijke voorwaarden voor een rechtszekere oplossing voor alle partijen: landbouw, industrie en natuur. “Iedereen heeft nood aan duidelijkheid, ook de natuur. Je kan zoveel natuur herstellen als je wil, maar als de water-, bodem- en luchtkwaliteit niet verbetert, blijft het dweilen met de kraan open”, aldus de organisatie.

Met een continue schaalvergroting en een grotere veestapel als belangrijkste oorzaak van de stikstofuitstoot blijft de landbouwsector ter plaatse trappelen en raakt het stikstofprobleem niet opgelost. Dit model is onhoudbaar

Jos Ramaekers - Diensthoofd Natuurpunt Beleid
campagne Natuurpunt stikstof 2_Jos Ramaekers

Geen geloof in technologische oplossingen

Natuurpunt is ervan overtuigd dat je Europese natuur-, kwaliteit- en luchtkwaliteitsdoelen niet haalt met enkel technologische oplossingen en met “een vergunningenbeleid dat te veel vrijheid geeft om ons milieu te belasten”. “Dat er vandaag een stikstofprobleem is, is daarvan het gevolg. Industrie en mobiliteit, andere grote stikstofbronnen, kunnen al dalende stikstofcijfers voorleggen, al blijven ook daar bijkomende inspanningen nodig”, meent Ramaekers.

Hij wijst dan ook vooral naar de landbouw. “Met een continue schaalvergroting en een grotere veestapel als belangrijkste oorzaak van de stikstofuitstoot blijft de landbouwsector ter plaatste trappelen en raakt het stikstofprobleem niet opgelost. Dit model is onhoudbaar.” Deze uithaal naar de landbouwsector komt op een opvallend tijdstip, want net morgen/woensdag gaan de boeren actie voeren tegen het uitblijven van een stikstofkader in Vlaanderen.

Ruim 2.000 tractoren verwacht voor protestactie in 5 Vlaamse steden
Uitgelicht
Ruim 2.000 tractoren, verspreid over vijf provincies, worden verwacht voor de grote protestactie die Boerenbond, Groene Kring en Ferm woensdag organiseren. “Deze actie vertolk...
30 november 2021 Lees meer

Bron: Eigen verslaggeving / Belga

Beeld: Natuurpunt / Jos Ramaekers

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek