header.home link

Ruim 2.000 tractoren verwacht voor protestactie in 5 Vlaamse steden

Ruim 2.000 tractoren, verspreid over vijf provincies, worden verwacht voor de grote protestactie die Boerenbond, Groene Kring en Ferm woensdag organiseren. “Deze actie vertolkt de grote onvrede en ongerustheid in de landbouwsector over het uitblijven van een definitief stikstofkader”, klinkt het.

30 november 2021  – Laatste update 1 december 2021 9:39
Lees meer over:
groenekring-actieLimburg-tractor-banners-1250

Sinds het stikstofarrest van eind februari staat het vergunningsbeleid in de landbouw op losse schroeven. “De facto is er een vergunningsstop”, stelt Boerenbond. “Dit zorgt voor verstikkende (rechts)onzekerheid die het ondernemerschap en de dynamiek op de landbouwbedrijven nekt. Dit zet de toekomst van duizenden families op het spel.”

"Toekomstplannen van ene dag op andere onderuitgehaald"

Waar de Vlaamse regering beloofd had om tegen het einde van het jaar een definitief stikstofkader klaar te hebben, is intussen duidelijk dat die deadline niet meer gehaald zal worden. “Bedrijfsmodellen en toekomstplannen werden van de ene dag op de andere onderuitgehaald, bedrijfsontwikkelingen – in welke vorm dan ook – zijn onmogelijk en zelfs een regeling voor vergunningen die op korte termijn aflopen was niet mogelijk”, staat te lezen in een gezamenlijk persbericht van Boerenbond, Groene Kring en Ferm.

Bedrijfsmodellen en toekomstplannen werden van de ene dag op de andere onderuitgehaald

Boerenbond, Ferm en Groene Kring

De organisaties zeggen te beseffen dat het stikstofdossier zeer complex is en dat de landbouwsector zware inspanningen zal moeten leveren. “Maar tegelijk moet duidelijk zijn dat de landbouwsector alleen het probleem niet zal kunnen oplossen. Net als in het verleden willen wij wel blijven samenwerken om oplossingen te vinden”, luidt het.

#geefboerentoekomst

Omdat Boerenbond, Groene Kring en Ferm niet langer aanvaarden dat de Vlaamse regering “hun leden koudweg in de steek laat”, hebben ze opgeroepen tot een grote tractorenactie. Woensdag 1 december om 14 uur verzamelen ruim 2.000 tractoren (volgens recentere cijfers zou het intussen al gaan over 3.000 tractoren, nvdr) in vijf Vlaamse provinciesteden voor een optocht. Onder de noemer #geefboerentoekomst willen ze tonen dat ze “het niet langer pikken dat de Vlaamse regering blijft spelen met de toekomst van duizenden bedrijven en gezinnen”.

Door de optocht wordt heel wat verkeershinder verwacht, al benadrukt Boerenbond dat er geen straten zullen geblokkeerd worden. Om 14 uur start wel een rondrit van tractoren op de kleine ringwegen rond Roeselare, Gent, Tienen, Geel en Hasselt. “Als je weet dat een tractor zo’n 10 meter lang is en er hebben zich tot en met dinsdag al ruim 2.000 tractoren ingeschreven, dan geeft dat dus een colonne van meer dan 20 kilometer verspreid over de vijf ringwegen”, zegt Vanessa Saenen, woordvoerder van Boerenbond.

Het borrelt al langer bij onze leden, maar nu is de maat stilaan vol

Georges Van Keerberghen - Ondervoorzitter Boerenbond

Coronaproof protest

Ook elders in het land kan er hinder zijn, want de tractoren vertrekken vanuit verschillende verzamelplaatsen in het land in colonne naar het afgesproken vertrekpunt voor de rondrit. De actie gebeurt coronaproof, beklemtoont Saenen nog. "De landbouwers blijven de hele tijd in de cabine van hun tractor zitten."

“Het borrelt al langer bij onze leden”, zegt ondervoorzitter van Boerenbond Georges Van Keerberghen, “maar nu is de maat stilaan vol.” Hij wijst erop dat de onzekerheid of hun bedrijf, dat vaak over generaties heen werd opgebouwd, nog een toekomst heeft, bijzonder zwaar doorweegt. “Onze land- en tuinbouwbedrijven produceren volgens de hoogste standaarden rond milieu en dierenwelzijn ter wereld. Als we vandaag onze lokale boeren in de steek laten, dan zijn wij binnenkort allemaal de sigaar”, benadrukt Van Keerberghen.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek