header.home link

Stikstofdebat sluipt nu ook federaal parlement binnen

2 februari 2023

Premier Alexander De Croo en minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) kregen donderdagmiddag in de Kamer vragen over de omgevingsvergunning van de luchthaven van Zaventem, nochtans een volledig Vlaamse bevoegdheid. Uitspraken van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) over de gevolgen van het uitblijven van een Vlaams stikstofakkoord op de nationale luchthaven wekken nu ook onrust in het federaal parlement.

Lees meer over:
luchtvaart vliegtuig

Brussels Airport moet tegen de zomer een nieuwe omgevingsvergunning aanvragen, maar de luchthaven wacht daarvoor op een stikstofakkoord op Vlaams niveau. Volgens minister van Omgeving Zuhal Demir is een sluitend akkoord daarom dringend nodig. Ze voert daarmee de druk op coalitiepartner cd&v op: de partij wil een aantal maatregelen uit het stikstofakkoord dat de regering vorig jaar sloot, maar nog altijd niet werd goedgekeurd in het parlement.

Uitgelicht
Alarmerende berichten in de krant: Vlaams omgevingsminister Zuhal Demir (N-VA) waarschuwt dat zonder bindend stikstofakkoord er in de zomer geen nieuwe vergunning voor de luch...
1 februari 2023 Lees meer

Het debat is nu ook de straat overgestoken naar het federaal parlement, zo bleek tijdens het vragenuurtje in de Kamer. Tim Vandenput (Open Vld) en Koen Geens (cd&v), niet toevallig beiden uit Vlaams-Brabant, legden de nadruk op het economisch belang van de luchthaven voor de provincie. De luchthaven stelt tienduizenden mensen rechtstreeks tewerk, onrechtstreeks zijn dat er nog veel meer. "Daar speel je niet mee, dat koester je", zei Vandenput. Geens wees op de omstreden ethaankraker van Ineos in de haven van Antwerpen, die voor de zomer een Vlaamse omgevingsvergunning kreeg. "Als dat wordt goedgekeurd, mag dat voor de luchthaven ook geen probleem zijn", klonk het. 

Georges Dallemagne (Les Engagés) en Khalil Aouasti (PS) benadrukten dat de luchthaven in Vlaanderen ligt maar de gevolgen voor Brusselaars en inwoners van Waals-Brabant daarom niet minder groot zijn. Aouasti noemde het dossier daarom "in essentie federaal".

Het laatste wat we nodig hebben is een soort politiek pokerspel waarin men industrie en landbouw opzet tegen de luchthaven

Alexander De Croo - premier

Premier Alexander De Croo beaamde dat de luchthaven "absoluut cruciaal" is voor de economie en de internationale positie van België. "Ik heb sinds gisteren een aantal zeer verontruste telefoons gekregen", verwees hij naar de uitspraken van Demir. "Het laatste wat we nodig hebben is een soort politiek pokerspel waarin men industrie en landbouw opzet tegen de luchthaven." 

De omgevingsvergunning is echter een louter Vlaamse bevoegdheid, gaf hij ook aan. "Het enige waar ik voor kan pleiten is dat men iedereen rond de tafel brengt om tot een stabiel juridisch kader te komen."

Minister van Mobiliteit Georges Gilkinet heeft contact opgenomen met de luchthavendirectie en blijft in dialoog staan met de Vlaamse regering, zei hij. "Ik moedig de Vlaamse regering aan om deze cruciale kwestie op te lossen in dialoog met de andere regio's die gevolgen ondervinden van die beslissing en met de federale regering."

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek