Milieuorganisaties stellen provincies en gemeenten in gebreke over vergunningsverlening

Natuurpunt, Bond Beter Leefmilieu en Dryade hebben twee provincies, drie gemeenten en hun mandatarissen in gebreke gesteld omwille van wat zij noemen “illegale vergunningverlening”. Volgens de milieuorganisaties verstrekken zij omgevingsvergunningen die in strijd zijn met het natuurdecreet. “Er hangen hen zware straffen boven het hoofd voor het illegaal toebrengen en toelaten van schade aan de natuur”, klinkt het.

13 juli 2023  – Laatst bijgewerkt om 13 juli 2023 16:13
BBL-bondbeterleefmilieu-monddood-vergunning-betwisting-1800-FrançoisDvorak

Cultuuromslag als doel

Een cultuuromslag bereiken in de vergunningsverlening in heel Vlaanderen, dat willen de milieuorganisaties bereiken door een ingebrekestelling te richten aan de provincies West-Vlaanderen en Antwerpen, de gemeenten Kontich, Oudenburg en Alveringem en hun gouverneurs, gedeputeerden, burgemeesters en schepenen. “In deze provincies en gemeenten werden recent een aantal vervallen vergunningen voor veeteeltbedrijven toch verlengd of vernieuwd. Dit is in strijd met het natuurdecreet, zeker gezien een aantal van deze bedrijven jaren zonder vergunning en dus illegaal geëxploiteerd werden”, schrijven ze in een persbericht.

Volgens Belga gaat het concreet om vier veeteeltbedrijven van wie de vergunning was verlopen. “In twee van de gevallen was dat al sinds 2016 aan de gang. Uiteindelijk hebben de bedrijven toch respectievelijk een vergunning aangevraagd en die ook gekregen. Dat kan niet onder de huidige regels", reageert Dries Verhaeghe van Dryade. Volgens hem betekent dit dat de bedrijven een periode lang niet bestonden, terwijl er volgens het natuurdecreet en de stikstofregels geen nieuwe veebedrijven mogen bijkomen. “Bovendien heeft het Agentschap Natuur en Bos in twee gevallen een negatief advies uitgesproken over de vergunningsaanvragen. Dat legden de gemeenten telkens naast zich neer.”

Dryade wijst erop dat gemeenten en provincies door “deze illegale vergunningsverlening” een veroordeling tot een schadevergoeding riskeren. “Ook de mandatarissen kunnen veroordeeld worden als dader van een milieumisdrijf. De straf kan gaan van één maand tot twee jaar gevangenisstraf en een boete van 100 tot 250.000 euro”, zegt Verhaeghe. Hij wijst erop dat de milieuorganisaties zich voorlopig beperken tot een ingebrekestelling.

Wij doen ons werk zoals dat van ons verwacht wordt. Ben je het niet eens met een vergunningsbeslissing, dan bestaan er geijkte procedures om die beslissing aan te vechten

Bart Naeyaert - Gedeputeerde West-Vlaanderen (cd&v)

Maar dat kan volgens hem veranderen. “Te veel openbare besturen nemen een loopje met de bepalingen die de Vlaamse natuur en milieu beschermen. We gaan de vergunningsverlening door het gewest, de provincie en de gemeenten nauw opvolgen, zowel voor veeteeltbedrijven als voor de industrie, bouwprojecten, verkavelingen, enz. Indien ze zich opnieuw aan inbreuken op het Natuurdecreet bezondigen, zullen we niet aarzelen om deze misstappen voor de rechter te brengen, waarschuwt hij.

"Heksenjacht"

West-Vlaams gedeputeerde Bart Naeyaert (cd&v), die tevens woordvoerder is van de deputatie, zegt inderdaad een ingebrekestelling ontvangen te hebben. Hij wijst erop dat een deputatie of een schepencollege procedures volgt en op basis van adviezen vergunningen al dan niet toekent. “Wij doen ons werk zoals dat van ons verwacht wordt. Ben je het niet eens met een vergunningsbeslissing, dan bestaan er geijkte procedures om die beslissing aan te vechten”, verduidelijkt hij.

Naeyaert benadrukt ook dat een vergunningsbeslissing nooit door één persoon wordt genomen, maar wel door een college van gedeputeerden of schepenen. “Daarnaast wil ik er ook op wijzen dat we in een democratie leven. Bij verkiezingen bestaat de gelegenheid om je appreciatie uit te spreken over het gevoerde beleid.”

Bij de provincie Antwerpen klinkt veel forser taalgebruik. "Een bijzonder gevaarlijk precedent", zegt Antwerps gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA). "Wij hebben als deputatie in eer en geweten gehandeld en niets illegaals gedaan." Volgens hem zijn noch Natuurpunt, noch Bond Beter Leefmilieu in beroep gegaan tegen de vergunningsbeslissing waarvan sprake in de ingebrekestelling van de milieuorganisaties. "Wij vinden het enorm pijnlijk dat die milieuorganisaties mandatarissen persoonlijk afdreigen met gevangenisstraffen", zegt Lemmens.

Wij vinden het enorm pijnlijk dat die milieuorganisaties mandatarissen persoonlijk afdreigen met gevangenisstraffen. Dit is een bijzonder gevaarlijk precedent

Luk Lemmens - Gedeputeerde Antwerpen (N-VA)

Op Twitter komen heel wat negatieve reacties op de demarche van de milieuorganisaties. Ook Open Vld-parlementslid Gwendolyn Rutten reageert bijzonder scherp. Zij noemt de aanpak van de milieuorganisaties “extremistische groene waanzin”. “Mensen die verantwoordelijkheid nemen in deze heel complexe samenleving bedreig je niet met gevangenisstraffen of geldboetes. Ik reken op gezond verstand om deze heksenjacht te stoppen.”

Bron: Eigen berichtgeving / Belga

Beeld: Francois Dvorak

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek