Stikstofonderhandelingen verlopen in "zeer constructieve sfeer"

De gemengde werkgroep van regerings- en parlementsleden heeft donderdag opnieuw vergaderd. Volgens verschillende bronnen gebeurde dat opnieuw in een "zeer constructieve sfeer". Over een aantal zaken lijkt zich een compromis af te tekenen, maar het complexe en politiek gevoelige dossier juridisch dichttimmeren en onderbouwen vraagt ook de nodige tijd, stippen sommige betrokken aan. Vrijdag buigt de Vlaamse regering zich over de tot nu toe gemaakte afspraken.

9 november 2023  – Laatst bijgewerkt om 9 november 2023 20:57
Lees meer over:
actie groene kring Jambon jonge boeren

Slaagt minister-president Jan Jambon er samen met zijn meerderheid van N-VA, cd&v en Open Vld in het stikstofschip na een lange en woelige tocht veilig de haven binnen te loodsen, of vaart het schip - met de haven in zicht - alsnog op de klippen? Na het erg kritische advies van de Raad van State op het voorstel van stikstof decreet dat N-VA en Open Vld - zonder coalitiepartner cd&v - hadden ingediend, leek een oplossing in het stikstofdossier niet voor het grijpen te liggen. 

Maar de voorbije weken heeft een gemengde werkgroep van regerings- en parlementsleden zich over het dossier gebogen en verschillende bronnen maken zich sterk dat er stappen gezet zijn in de richting van een oplossing. “Het dossier is in de juiste richting aan het evolueren”, is onder meer te horen. Zo is er bijvoorbeeld werk gemaakt van een betere motivering en wetenschappelijke onderbouwing van het decreet. Dat was één van de punten van kritiek van de Raad van State. Ook de verschillen en discrepanties tussen het akkoord van maart en het ingediende decreet zouden weggewerkt zijn.

Essentiëler is de vraag of men vasthoudt aan het werken met vergunningsdrempels (en met verschillende drempels tussen landbouw en industrie). Die drempels bepalen of een bedrijf of landbouwer kan vrijgesteld worden van de passende beoordeling (of niet). Die passende beoordeling is een soort grondig milieuonderzoek waarmee men kan aantonen dat men geen beschadigende extra hoeveelheid stikstof aanbrengt in een natuurgebied. De reacties over het vasthouden aan die drempels zijn gemengd. Sommige bronnen beweren dat men de drempels wil behouden, maar beter wil onderbouwen en juridisch solider maken. Al lijkt het ook een optie om de drempels te schrappen en te werken met een laagdrempelige passende beoordeling.

Over een aantal andere zaken, zoals de lijst van rode bedrijven (de zogenaamde 'piekbelasters') zou ook vooruitgang geboekt zijn. Enkele zaken moeten nog wat verder uitgeklaard worden. Dat zou onder meer het geval zijn voor de cd&v-eis rond het extern salderen. Daardoor kunnen jonge boeren de uitstootrechten van een stoppend landbouwbedrijf rond hetzelfde natuurgebied overnemen. Eerder was afgesproken om naar die eis van de cd&v een milieuonderzoek te doen, maar dat onderzoek is nog niet opgestart. Toch zou N-VA constructief mee zoeken naar oplossingen om het extern salderen in één of andere vorm te kunnen laten doorgaan.

Het is afwachten hoe snel de regering-Jambon de resterende knopen kan ontwarren. Sommige bronnen verwachten dat het vrij snel kan gaan, anderen wijzen op de resterende losse eindjes. De gemengde werkgroep heeft alvast volgende week woensdag een nieuwe vergadering gepland.

Bron: Belga / eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek