Reeks impact stikstofakkoord: Vleesveehouder en zoon overwegen emigratie

Vleesveehouders Christof De Cabooter en zijn zoon Chesney uit Zulte overwegen emigratie naar Wallonië of Noord-Frankrijk als het huidige stikstofakkoord in wet gegoten wordt. Vader en zoon hadden plannen om drie kleine bedrijven bij elkaar te voegen om zo een leefbaar landbouwbedrijf over te houden. Door het stikstofakkoord zien ze dit plan gedwarsboomd en moeten de boeren juist koeien afstoten. Met flyeracties onder de bevolking proberen vader en zoon de consument achter zich te krijgen, maar of dat gaat lukken?

30 augustus 2022  – Laatst bijgewerkt om 30 augustus 2022 17:03
Lees meer over:
S_DSC00359_Christof De Cabooter

Welk bedrijf baat je uit?

Christophe De Cabooter: "Ik ben vleesveehouderij in bijberoep. Jaren geleden ben ik met zeven koeien begonnen op het bedrijf van mijn grootvader in Zulte en inmiddels hebben we tachtig dieren, Belgisch witblauwrunderen. Mijn zoon heeft plannen om in het bedrijf te stappen. De grootouders van zijn vriendin hebben een melkveebedrijf met zeventig koeien in Oostwinkel en daarnaast hebben we nog een derde veeteeltbedrijf in Nevele dat we op termijn over zouden nemen. We hadden plannen om deze bedrijven in de toekomst bij elkaar te voegen. Als mijn zoon in het bedrijf komt, zouden we idealiter beide halftijds actief worden in het landbouwbedrijf."

Christof

Welke impact heeft het stikstofakkoord op je bedrijf?

Christophe De Cabooter: "Het samenvoegen van de bedrijven, wat het arbeidsgemak enorm zou bevorderen, is volgens de huidige en toekomstige regelgeving uitgesloten. Daarnaast moet er op elk bedrijf een reductie van de veestapel voorzien worden om aan de stikstofplannen van de Vlaamse regering te voldoen. We doen al aan beweiding en moeten volgens berekeningen een reductie van 10 tot 15 procent realiseren. Dat komt neer op het afstoten van acht koeien. Dat lijkt klein, maar het bedrijfsmodel gaat uit van een volle stal. Met minder dieren zijn er minder kalfjes, maar de kosten blijven gelijk."

"Ik vind het vooral jammer voor de jonge boeren die geen toekomst lijken te hebben. De laatste jaren zijn in mijn buurt drie landbouwbedrijven gestopt omdat er geen opvolging was. In onze gemeente zijn momenteel 34 landbouwbedrijven en daarvan zullen er over tien jaar nog maar 3 overblijven omdat de boer op pensioen gaat en geen opvolging heeft. Ik ben ervan overtuigd dat als je de vergrijzing en natuurlijke afvloeiing zijn werk laat doen, we tegen 2050 ook voldoen aan alle stikstofdoelstellingen zonder dat hier een akkoord voor nodig is."

Zakdoekenactie_Christof De Cabooter

Hoe kijk je naar de toekomst?

Christophe De Cabooter: "Ik ben actief binnen de groep ‘Boerensjaal in actie’ waarin een aantal landbouwers over heel Vlaanderen vertegenwoordigd zijn. Wij proberen de boerensjaal in Vlaanderen te promoten als symbool voor steun aan de boeren en tegen het stikstofakkoord. Daarvoor hebben we de afgelopen weken ook diverse acties gehouden aan winkels en op markten. Als boer alleen kun je het verschil niet maken, maar hopelijk wel als producent en consument zich samen inzetten voor lokale en betaalbare voeding."

"Mocht dit toch niet slagen? Wij zijn ons inmiddels aan het informeren of we de landbouwactiviteiten kunnen verplaatsen naar Wallonië of Noord-Frankrijk. Het is jammer, maar we worden feitelijk gewoon door onze eigen Vlaamse regering weggejaagd."

Reeks impact stikstofakkoord: "Timing van 2030 is onrealistisch"
Uitgelicht
Melkveehouder Thomas Linssens had plannen om zijn bedrijf in Kinrooi, dat over twee locaties verdeeld is, te verenigen op één locatie. Deze plannen vallen met de huidige stiks...
16 augustus 2022 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek