Abt abdij Averbode over stikstofakkoord: "Positief dat er een opening is naar rode bedrijven"

Het is positief dat er een opening is gecreëerd voor de rode bedrijven. Dat zegt Marc Fierens, de abt van de abdij van Averbode, in een reactie op het stikstofakkoord dat de Vlaamse regering vorige week heeft afgesloten. “We zullen ons bedrijf nog steeds moeten aanpassen, maar hoe we dat concreet moeten doen, weten we nog niet”, aldus de abt.

22 november 2023  – Laatst bijgewerkt om 22 november 2023 20:30 Joris Rigo
averbodeNB

Piekbelasters

De boerderij van de abdij van Averbode, bij Scherpenheuvel-Zichem, is één van de landbouwbedrijven op de rode stikstoflijst van de Vlaamse overheid. Volgens de regering heeft de stikstofuitstoot van deze ‘piekbelasters’ een te grote impact op de omliggende natuur. Hoewel de boerderij in Averbode eerder nog een sluiting boven het hoofd hing tegen 2030, is er omwille van het nieuwe stikstofakkoord een zedig optimisme herrezen in de abdij.

Vorige week bereikte de Vlaamse regering een nieuw akkoord over het stikstofprobleem. De verplichte sluiting van de ‘rode bedrijven’ tegen 2030 werd geschrapt. Dat betekent dat het veebedrijf van de abdij van Averbode, het symbooldossier van de stikstofproblematiek, niet hoeft te sluiten. "Het is positief dat er een opening is gecreëerd voor de rode bedrijven", zegt Marc Fierens, de abt van de abdij van Averbode. "Het biedt kansen en ruimte om onze activiteiten verder te zetten. We zullen ons bedrijf nog steeds moeten aanpassen, maar hoe we dat concreet moeten doen, weten we nog niet. Om dat te beslissen, hebben we de wetteksten van het decreet nodig." 

Piekbelasters kunnen volgens het nieuwe stikstofakkoord kiezen uit twee opties. Enerzijds kunnen de landbouwbedrijven kiezen voor een vrijwillige sluiting van de veetak van het bedrijf of voor een vrijwillige omschakeling van het bedrijf uiterlijk op 31 december 2030. Net als in het vorige akkoord geldt dat hoe vroeger bedrijven kiezen voor stopzetting of omschakeling, hoe hoger het bedrag dat ze krijgen als vergoeding. Een sluiting is voor de piekbelasters niet meer aan de orde. Wel moeten ze net als alle andere veebedrijven hun emissies terugbrengen volgens het ‘G8-scenario’. Wanneer hun impactscore hiermee nog niet onder 50 procent valt, zijn bijkomende reducties nodig, uiterlijk tegen 2030. Landbouwers die hun vergunning voor die datum zien aflopen, zullen deze inspanning vroeger moeten doen om een nieuwe vergunning te krijgen.

Wat de stikstofuitstoot van rundveebedrijven betreft, is er met het nieuwe akkoord op sectorniveau een reductiedoelstelling vooropgesteld van 15 procent tegen 2030 in vergelijking met 2015. Landbouwers moeten op bedrijfsniveau een verplichte reductie van vijf procent realiseren. Er komen tussentijdse evaluaties om te bekijken of de sectordoelstelling binnen bereik blijft.

Wat wijzigt er tegenover het vorige stikstofakkoord?
Uitgelicht
Milder voor de landbouwsector is zowat de meest gehoorde samenvatting van het nieuwe stikstofakkoord dat in de nacht van maandag op dinsdag werd afgesloten. “Toch blijft de ui...
14 november 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek