nieuws

Italiaans melkvee lijdt onder het klimaat: wordt België nieuwe mozzarellamagnaat?

nieuws

Door het extreme klimaat zijn de Italiaanse zomers lang niet zo dolce meer. Koeien lijden onder de hitte, en dat blijkt ook uit de melkproductie. Tussen maart en september wordt er telkens een zesde minder geproduceerd. Het is een trend die jaar na jaar verergert, en dus beginnen ook Italiaanse zuivelproducenten zich zorgen te maken. Wordt België de nieuwe mozzarellamagnaat?

Vandaag Ruben De Keyzer
mozzarella-681464_1920

Bovenstaande vraag is een instinker: België is al een mozzarellamagnaat, maar niet dé mozzarellamagnaat. België produceert meer mozzarella dan eender welke andere kaas. Met een totaal van 87.234 ton zijn we wel degelijk een wereldspeler. Italië produceert jaarlijks meer dan 220.000 ton mozzarella en blijft de grootste, maar het gewicht van België op het wereldtoneel valt niet te onderschatten.

Dalende melkkwaliteit

Eigenlijk is het vooral de Italiaanse burrata die het flink te verduren krijgt. Dat koeien minder melk produceren zodra het warm en vochtig is, is één probleem. Maar de melkkwaliteit daalt ook en dus voldoet er steeds minder productie aan de normen om een romige burrata te produceren. De Amerikaanse New York Times ging in gesprek met Italiaanse melkveehouders en zuivelproducenten. De melk voelt 'dunner' en stremt trager, volgens een ambachtelijke kaasmaker. Hoewel kaasmakers een deel van de melk kunnen importeren, zijn ze nog steeds grotendeels afhankelijk van lokale veehouders.

Eén op tien loopt risico op stopzetting

De hoge temperaturen leiden ook tot hogere voer- en energiekosten bij veehouders, signaleert landbouwvakbond Coldiretti. Veel landbouwers investeren in geavanceerde koelingssystemen in hun stallen. In een rapport waarschuwt de Italiaanse landbouwvakbond dat door deze financiële uitdagingen bijna één op de tien melkveebedrijven in heel Italië het risico loopt te moeten sluiten.

Veehouders die zich niet kunnen permitteren om te investeren in degelijke stalkoeling, zien hun omzet met 20 procent dalen. Zelfs de meer gegoede veebedrijven komen in de problemen. Volgens een studie gepubliceerd in ScienceAdvances kan stalkoeling de verminderde melkproductie met slechts de helft afremmen.

Een gat in de markt voor België?

Vormen de Italiaanse problemen een opportuniteit voor Belgische producenten? Niet meteen, klinkt het bij zuivelverwerker Milcobel. Dit bedrijf produceert tweederde van alle Belgische mozzarella. “Wij produceren een heel specifiek type mozarella, en dat is voor de professionele markt”, zegt Kathleen De Smedt van Milcobel. “Dat zijn dus niet de bolletjes die je in de winkel vindt, maar hele blokken voor professionele klanten. Zij verwerken die dan verder als ingrediënt voor op hun pizza of tussen hun panini, enzovoort. Bovendien produceren we momenteel op volle capaciteit.”

Melkprijzen tuimelen onder de 50 euro in november
Uitgelicht
Naarmate het kwik zakt, daalt ook de prijs van de melk. Dat de hoge melkprijzen van het voorjaar en de zomer verleden tijd zijn, werd in oktober al duidelijk, maar in november...
27 oktober 2025 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving, New York Times

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek