Belgische kaasproductie stijgt met 25 procent dankzij mozzarella en verse kaas
nieuwsIn 2024 is de Belgische kaasproductie met een kwart toegenomen in vergelijking met het gemiddelde van de voorgaande vijf jaar (2019-2023). Dat blijkt uit de nieuwe zuivelcijfers van het Belgische statistiekbureau Statbel. Vooral de productie van mozzarella en verse kaas stuwen de productie. Daarnaast vertoont het vijfjaarsgemiddelde van verse zuivelproducten een positieve groei van 9,5 procent, terwijl de productie van consumptiemelk met 5,4 procent is gedaald.
In 2024 is in totaal zo’n 137.000 ton kaas geproduceerd in België. Dat is 11,8 procent meer dan het jaar voordien. Mozzarella en verse kazen zijn samen goed voor 80 procent van de totale kaasproductie. De zuivelbedrijven maakten onder meer 51,7 procent meer verse kaas, goed was voor 22.074 ton in volume. De koploper blijft mozzarella, waarvan de productie steeg (+7,9%) tot 87.234 ton. Ter vergelijking met het vijfjaarlijksgemiddelde steeg de productie van mozzarella met 31 procent en van verse kaas met maar liefst 102 procent.
Groei mozzarellaproductie
Mozzarella is een zachte kaas die zijn oorsprong vond in Italië waar ze van buffelmelk werd gemaakt. De kaassoort is een belangrijke grondstof voor pizzabakkers. In het West-Vlaamse Langemark heeft zuivelcoöperatie Milcobel een grote fabriek voor mozzarella op basis van koemelk. In 2021 startte ook de groep "Laiterie des Ardennes" in het Waalse Baudour een mozzarellafabriek op. Onlangs kondigde dat bedrijf een uitbreiding van die fabriek aan.
Consumptiemelk blijft de belangrijkste productiecategorie
Consumptiemelk, melkdranken en verse zuivelproducten blijven de belangrijkste producten in de Belgische zuivelverwerking. De industrie produceerde vorig jaar in totaal zo’n 795 miljoen liter consumptiemelk. Halfvolle melk wordt het meest geproduceerd, al is de productie in 2024 in vergelijking met de afgelopen vijf jaar gedaald met 9 procent. Volle melk is dan weer aan een voorzichtige opmars (+3%) bezig. De productie van melk met vitamines wist zich na de sterke terugval in 2022 en 2023 weer te herstellen in 2024. In vergelijking met de periode 2019-2023 neemt de productie van consumptiemelk af met 5,4 procent.
Verse zuivelproducten in opmars
Verse zuivelproducten zoals yoghurt, gefermenteerde melkdrankjes, room en desserten zijn de tweede grootste categorie in de Belgische zuivelproductie met een totaal productievolume van 732 miljoen liter. De hele categorie groeit in 2024 met 9 procent tegenover de voorgaande vijf jaar. Vooral desserten (+14%), gefermenteerde melk (+10%) en room (+8%) dragen bij aan die groei. De productiestijging bij yoghurt blijft beperkt tot 4 procent.
Meer ingedikte melk, minder melkpoeder en ijs
Waar in 2019 nog 66.000 liter ijs werd gemaakt, schroefden de Belgische zuivelverwerkers de productie terug tot 60.000 liter in 2024, een daling van 5 procent over de gemiddelde producties van de periode 2019-2023. De productie van melkpoeder, alles samen 218.000 ton, daalde met 10 procent. Er worden vooral minder niet-magere melkpoeders geproduceerd (-31%), en ook de andere melkpoeders (zoals voor baby- of sportvoeding) daalden in productie (-51%). De productie van ingedikte melk en wei steeg wel, met 7 procent tot 66.000 ton voor 2024.

Bron: Statbel/ Belga