Daar komt de hybride melk: Deels plantaardig, deels van de koe

nieuws

“De toekomst van melk. Twintig procent minder C02, en even lekker als koemelk”, zo promoot de Nederlandse zuivelverwerker Farm Dairy zijn nieuwe, ‘hybride melkproducten’. Deze producten bestaat uit deels koemelk en deels plantaardige melk, en zijn ontwikkeld samen met het Deense bedrijf Planet Dairy. Farm Dairy en Planet Dairy hopen zo de flexitariërs te overtuigen.

Vandaag  – Laatst bijgewerkt om 14:06 Ruben De Keyzer
Planetdairy_FD

De opkomst van de hybrideburger is zuivelbedrijven Planet Dairy en Farm Dairy duidelijk niet ontgaan. Bij hybrideburgers wordt gehakt gemixt met plantaardige eiwitten tot een flexitarisch geheel. De hybridemelk volgt hetzelfde principe, door “de smaak en voedingswaarde van traditionele zuivel te combineren met de duurzaamheid van plantaardige alternatieven”, aldus Planet Dairy en Farm Dairy in een persbericht. Een keuze waarbij “smaak en duurzaamheid hand in hand gaan.”

PD-FD-panel-los-768x1324

De drinkmelk is verkrijgbaar in magere, halfvolle en volle varianten, met een reductie van minimaal 20 procent in CO2-uitstoot. Bij de volle melk gaat het om dertig procent, zo stelt het bedrijf. De dierlijke melk in het product zou eveneens geproduceerd zijn op duurzame wijze.

"We richten ons op de zuivelliefhebbers bewust van milieu-impact"

Plantaardige melkalternatieveen zoals soja- of amandelmelk bestaan al sinds vorige eeuw, maar hun marktaandeel is met negen procent beperkt. De ontwikkelaars van ‘hybridemelk’ hopen met de net-niet-overtuigde vegetariërs een groter segment aan te snijden.

Het product wordt gepromoot als zijnde even lekker als echte melk, en aan een vergelijkbare prijs. “Na het succes en de lessen van onze gemengde kaasproducten in Scandinavië, pakken we nu de grootste zuivelcategorie - melk - aan. We richten ons op zuivelliefhebbers die zich bewust zijn van de impact van traditionele zuivel op het milieu”, zegt Jakob Skovgaard, medeoprichter en CEO van PlanetDairy. “Door een verkoopprijs en smaak te bieden die vergelijkbaar is met die van traditionele zuivel, denken we een bredere consumentenbasis te kunnen bereiken.”

Arend Bouwer, Managing Director van Farm Dairy, verwacht dat dit assortiment “de standaard zal worden voor de ‘flexitarische’ groep consumenten. En ons doel is om het lekkere mainstream alternatief te worden. We hebben er alle vertrouwen in dat dit snel de standaard in de categorie zal worden. Onze beide bedrijven werken momenteel aan de volgende stappen in zuivel-plant blends zoals yoghurts en zoete desserts, waarmee we onze toewijding aan smaak en duurzaamheid verder uitbreiden.”

De melkdrank werd vorige week gelanceerd op de jaarlijkse World of Private Label International Trade Show van PLMA in Amsterdam.

Varkensboerin lanceert ‘duoburger’ met helft minder vlees
Uitgelicht
Varkenshoudster Mieke Verniest van de Zwalmhoeve heeft iets innovatief ontwikkeld: de duoburger. Deze nieuwe burger bevat een combinatie van 50 procent zelfgekweekt Vlaams Ard...
11 februari 2025 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Beeld: Farm Dairy

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek