header.home link

Groene Kring noemt houding van Bart De Wever "inconsistent en schijnheilig"

In een open brief reageert Groene Kring op de uitspraken van N-VA-voorzitter Bart De Wever in 'De afspraak op vrijdag' over de rechterlijke uitspraak in het Oosterweel-dossier. “Hoe doe je dat, het ene arrest met hand en tand verdedigen en even later moord en brand schreeuwen over het andere arrest”, vragen de jonge boeren zich af. Ze noemen de houding van De Wever “inconsistent, schijnheilig en hypocriet”.

25 april 2022  – Laatste update 25 april 2022 21:37
Lees meer over:
groenekring-actieLimburg-tractor-banners-1250

De beslissing van de Raad van State om de werken aan Oosterweel stil te leggen omdat de bouwheer Lantis niet kan garanderen dat er geen bijkomende milieu-impact door schadelijke PFOS zal zijn, is bij de N-VA-voorzitter zwaar in het verkeerde keelgat geschoten. “Ik vind dat arrest onbegrijpelijk. Het is een arrest dat wetgeving creëert. Ik vind dat echt een schending van de scheiding der machten. Rechters moeten recht spreken en geen wetten maken, en dat doen ze steeds vaker”, stelde hij in 'De afspraak op vrijdag'.

De Wever vindt dit onbegrijpelijk. “Dit heeft enorme implicatie, niet alleen voor Oosterweel, maar voor elke bouwvergunning die in Vlaanderen wordt afgeleverd en waar een historische fractie van vervuiling zou aanwezig kunnen zijn en dat is quasi overal”, luidt het. “Op deze manier ga je geen aannemer in Europa nog overtuigen om zich bij ons kandidaat te stellen voor grote werven. Dan houdt de welvaart van Vlaanderen op.”

Het zijn woorden die nazinderen bij de jonge landbouwers in Vlaanderen. In februari vorig jaar zette een arrest van de Raad van State immers de hele vergunningsverlening voor veebedrijven in Vlaanderen op losse schroeven, maar toen was er van verontwaardiging bij N-VA geen sprake. “Nochtans legde een rechter toen de meest essentiële sector van Vlaanderen, de landbouwsector, stil omwille van stikstof”, brengt Groene Kring in herinnering.

Je mag ons gerust komen uitleggen hoe je dat doet: het ene arrest met hand en tand verdedigen en even later moord en brand schreeuwen over het andere arrest

Groene Kring

Op 23 februari van dit jaar pakte Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) uit met het stikstofakkoord dat een streep trekt door het levenswerk van tientallen landbouwers en de toekomst van vele andere veehouders hypothekeert. Voor Groene Kring is dan ook onbegrijpelijk dat De Wever en de hele N-VA de bevoegde Vlaamse minister en de hele Vlaamse regering die door de partij wordt geleid, deze aanpak verdedigt.

“Je mag ons gerust komen uitleggen hoe je dat doet: het ene arrest met hand en tand verdedigen en even later moord en brand schreeuwen over het andere arrest”, klinkt het bij Groene Kring. De organisatie schuwt daarbij geen harde woorden en noemen deze houding “inconsistent, schijnheilig en hypocriet”.  

Toch geloven ze ook dat De Wever een man van zijn woord is die het land en zijn burgers vooruit wil helpen. “Nu is het moment van de waarheid”, zeggen de jonge boeren. “We willen allebei grote inspanningen leveren om milieu te verzoenen met economie. Maar we zijn allebei ook voor ondernemerschap, innovatie en welvaart. Het is tijd om samen te denken, Bart. Onze deur staat alvast open”, nodigt Groene Kring de N-VA-voorzitter uit om in gesprek te gaan.

De Wever: “Stikstofkader moet kleine en grote bedrijven weer rechtszekerheid geven”
Uitgelicht
N-VA-voorzitter Bart De Wever bezocht vandaag het melkveebedrijf van Bart en Ilse Van der Heyden-Van den Broeck in Hove. Nu het moment van de waarheid nadert in het stikstofdo...
17 november 2021 Lees meer

Lees hier de volledige open brief:

Beste Bart,

U kent ons vast wel nog. Misschien van die keer dat we manden met landbouwproducten kwamen geven als je op reis was? Of die keer dat we langskwamen als je op een lokaal event kwam spreken? Misschien van die keer dat we in jouw stad kwamen protesteren? Of misschien gewoon van het voedsel dat je driemaal daags opeet.

Net als veel andere Vlamingen, keken wij ook naar De Afspraak op vrijdag. U deed daar enkele boeiende uitspraken. U zei uw woorden niet te wikken en te wegen. Onbegrijpelijk vindt u het dat 20 jaar praktijk in de Vlaamse regering op zijn kop kan worden gezet. U geeft aan dat uitspraken van de rechters door danige onzekerheid ervoor zorgen dat de welvaart zal ophouden.

Meer zelfs: u ziet er ideologie in. De ideologie van een strekking van mensen die niet meer geloven in economische groei en innovatie. Mensen die via de rechter willen bekomen dat Vlaanderen stil valt.

Wel Bart, we vinden elkaar. Ook wij willen niet dat de welvaart stil komt te liggen. Ook wij vrezen dat door grote rechtsonzekerheid en toekomst investeringen uitblijven. Ook wij geloven in een verhaal van economische groei en innovatie. Het enige verschil? Het arrest.

Want ook wij zullen onze woorden niet wikken en wegen. U spreekt met twee maten en twee gewichten. U wil niet dat een rechter het grootste project van de eeuw stillegt, omwille van PFOS. Wel, wij willen niet dat een rechter de meest essentiële sector van Vlaanderen, de landbouwsector stillegt, omwille van stikstof.

Toch verdedigt u, uw partij, uw vakminister voor milieu en natuur en de hele Vlaamse regering die uw partij leidt, het stikstofakkoord. Je mag ons gerust komen uitleggen hoe je dat doet: het ene arrest met hand en tand verdedigen en even later moord en brand schreeuwen over het andere arrest.

De enige woorden die wij daarvoor kunnen bedenken zijn de volgende: inconsistent, schijnheilig en hypocriet. Harde woorden, inderdaad. Wij geloven dan ook niet dat u, of uw partij wil staan voor de gevolgen van de rechterlijke uitspraken, in het Oosterweeldossier én in het stikstofdossier. Wij geloven dat u een man bent van uw woord, die dit land en zijn burgers vooruit wil helpen.

Wel, dan is nu het moment van de waarheid. We willen allebei grote inspanningen leveren om het milieu te verzoenen met de economie. Maar we zijn allebei ook voor ondernemerschap, innovatie en welvaart. Het is tijd om samen na te denken, Bart. Om ervoor te zorgen dat we rechterlijke uitspraken geen strop rond de nek laten zijn. Om ervoor te zorgen dat economische groei, innovatie en innovatie hand in hand kunnen gaan met milieu.

Onze deur staat open alvast,

De jonge boeren van de Groene Kring

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek