Boeren kloppen aan bij lokale N-VA-afdelingen voor stikstofdialoog

De rouwstoeten van de Groene Kring in Brasschaat en Genk leverden niet het verhoopte gehoor op bij de N-VA-ministers Demir en Jambon en dus trokken boeren met hun vragen naar lokale N-VA-afdelingen. Dat verliep niet overal even succesvol.

21 maart 2022  – Laatste update 22 maart 2022 14:13
Lees meer over:
groenekring-demir-jongeboeren-1250-NB

In Langemark in West-Vlaanderen bezocht minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) verleden zaterdag het gemengde varkens- en vleesveebedrijf van Joeri Demonie. Ze was er op uitnodiging van Koen Descheemaeker, voorzitter van het arrondissementeel N-VA-bestuur van Ieper. “West-Vlaanderen is natuurlijk een sterke landbouwprovincie en wij krijgen lokaal heel wat vragen waar we niet altijd een antwoord kunnen op geven. Daarom leek het ons best om een aantal landbouwers en mensen uit de landbouwsector samen te brengen met de minister zelf”, zegt Descheemaeker.

Een veertig- à vijftigtal landbouwers waren opgedaagd om hun vragen aan de minister te stellen en haar verhaal te beluisteren. Demir benadrukte nog eens dat er wel iets moest gebeuren om te vermijden dat Vlaanderen in een Nederlands scenario zou terecht komen met een quasi volledige vergunningsstop als gevolg. Demir bedankte de boeren voor hun insteken en kreeg aan het einde van haar vertoog zelfs een applaus. Ze had ook nog tijd voor een aantal jonge boeren die nog maar net hun bedrijf hadden overgenomen.

Voor Descheemaeker was het event een succes: “Veel boeren waar ik mee sprak krijgen de ene tegenslag na de andere te verwerken. Eerst was er de Afrikaanse varkenspest, dan de lage prijzen door de coronapandemie en nu is er het stikstofverhaal en de crisis in Oekraïne. Natuurlijk zaten ze ook met technische vragen over hun eigen situatie waar de minister niet altijd kan op antwoorden en daarom is er ook beslist om hier nog een vervolg aan te breien met een webinar door de technische experts van het kabinet.”

Kortenaken

Minder succesvol was het de avond voordien verlopen in het Vlaams-Brabantse Kortenaken. Daar had de lokale N-VA-afdeling een gespreksavond georganiseerd met Demir, waar luidens het Facebook-event “iedereen welkom!” was. Naast de N-VA-leden waren er ook een aantal lokale landbouwers opgedaagd en een kleine delegatie van een achttal boeren uit het Turnhouts Vennengebied, waar Piet Vantemsche de stikstofknoop moet ontwarren.

Varkenshouder Bruno Vandenbroecke uit Kortenaken was er bij: “N-VA en CD&V zitten in Kortenaken samen in de coalitie, mijn dochter is actief bij de CD&V; we kennen elkaar allemaal en de contacten zijn goed. We hadden gezien dat de minister zou komen spreken over haar beleid en wij hebben veel onbeantwoorde vragen over het stikstofakkoord, dus wij wilden graag haar verhaal beluisteren en vragen stellen.”

De politie was ter plaatse omdat er vooraf was ingeseind dat er een aantal boze boeren zouden aanwezig zijn. Toen Demir rond half negen aankwam, moest ze door de lokale afdelingsverantwoordelijken overtuigd worden om binnen te komen. Daar volgde niet de beloofde uiteenzetting over het natuur- en justitiebeleid van de Vlaamse regering maar een korte ronde langs de N-VA-leden die niet in grote getale waren opgedaagd. Een boer uit Turnhout die zich aan de uitgang had geposteerd, raakte nog betrokken bij een schermutseling met één van de agenten toen hij Demir wou aanspreken. Het bericht van de stuurgroep Vennengebied werd ondertussen al honderden keren gedeeld op sociale media.

Waar het in Langemark nog een succes werd, viel de gespreksavond in Kortenaken in het water. Na een kort onderhoud met de leden, vertrok Demir weer naar Limburg. De boeren bleven nog wat nakaarten, maar vooral op hun honger zitten. Voor afdelingsvoorzitster Caroline Torbeyns was het een event in mineur: “Gelukkig komt de minister volgende week naar buurgemeente Tienen, hopelijk kunnen onze leden daar haar verhaal dan horen.”

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek