ABS hekelt nonchalance en eigenwijsheid van Vlaamse meerderheid in stikstofdossier

ABS is niet te spreken over de nonchalance en eigenwijze omgang van de Vlaamse regeringspartijen met het negatieve advies van de Raad van State. “Is het dwaling of dwaasheid”, vraagt voorzitter Vandamme zich af. “Wij zijn dan ook vragende partij om ook dit voorstel van decreet niet goed te keuren en het huiswerk van vooraf aan te herdoen.” Net als Boerenbond zal ook ABS naar het Grondwettelijk Hof stappen als het voorstel van decreet ongewijzigd wordt goedgekeurd.

23 januari 2024  – Laatst bijgewerkt om 23 januari 2024 15:39 Griet Lemaire
Lees meer over:
tractorprotestmaart23stikstof-hendrik

Volgens ABS is het de tweede keer op rij dat de meerderheid een advies van de Raad van State naast zich neer wil leggen. “Ook in het advies van de Raad van 2 oktober werd duidelijk de schending van het grondwettelijk gelijkheidsprincipe benoemd, met de expliciete verwijzing naar verschillende artikelen in de Grondwet. Die opmerking werd in het nieuw voorstel van decreet niet weggewerkt, want het verschil in aanpak tussen landbouw en industrie blijft behouden en werd niet beter onderbouwd”, luidt het. ABS zegt niet te begrijpen dat “men binnen de meerderheid volhardt in deze dwaling”.

De organisatie hekelt ook de eigengereide kijk van de meerderheid op het stikstofdossier. “Dat blijkt uit het feit dat de impactscore gehandhaafd blijft, terwijl de Raad van State wijst op het onrechtmatig gebruik van deze modelmatige berekende score van een bedrijf op de kwetsbare natuurgebieden in de omgeving”, stelt Vandamme. Hij wijst erop dat de manier waarop de aftoetsing van de impactscore ten opzichte van de kritische depositiewaarde (kdw) voor een bepaalde vegetatie een puur computermatige benadering blijft. “Die methodiek is nog steeds niet gebaseerd op effectieve metingen op boerderijniveau.”

ABS is dan ook van mening dat er geen wetenschappelijke basis is om vergunningsaanvragen te beoordelen “zolang men vasthoudt aan het bewust fout interpreteren van data en de computermatige beoordeling van deposities in plaats van rekening te houden met effectieve metingen van emissies”.

Door de handelswijze van de Vlaamse regeringspartijen wordt de deur naar procedures bij het Grondwettelijk Hof wagenwijd opengezet, laat ABS weten. “Er rest ons dan ook geen andere keuze dan in een procedure te stappen bij het Grondwettelijk Hof”, concludeert Vandamme. “Door dit voorstel van decreet moet iedere Vlaamse landbouwer zich zorgen maken over zijn of haar toekomst: het is duidelijk dat de Vlaamse politici geen boodschap hebben aan goed bestuur, noch oor of oog hebben voor wat gevraagd wordt op het platteland.”

Meerderheid wil doorzetten met het stikstofdecreet
Uitgelicht
Meerderheidspartijen N-VA, Open Vld en cd&v zijn van plan om door te zetten met het ingediende stikstofdecreet en willen de voorliggende tekst ook zo snel als mogelijk goe...
22 januari 2024 Lees meer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek