header.home link

Jonge boeren vragen ondernemingsruimte en waardering aan de Sint

In een brief aan Sinterklaas vragen jonge boeren van de Groene Kring Hoogstraten geen speelgoed, maar zekerheid, ruimte om te ondernemen en waardering. Hoewel de Sint de vraag van de jonge boeren goed begrijpt, kan hij het probleem niet oplossen. Daarom trok hij samen met een delegatie jonge landbouwers naar het gemeentebestuur van Hoogstraten en riep hij op tot een constructieve dialoog. “Niet alles moet kunnen, maar we willen wel duidelijkheid”, zegt Groene Kring-voorzitter Bram Van Hecke.

4 december 2020  – Laatste update 4 december 2020 21:02

“Innovatie en techniek staan niet stil en ook landbouwbedrijven evolueren”, vertelt Van Hecke. “De boeren willen hun bedrijf klaarmaken voor de toekomst, maar ze hebben daarbij nood aan ondernemingszekerheid. Daarbij vragen we zeker niet dat alles moet kunnen, maar ruimte en objectieve vergunningsverlening zijn wel noodzakelijk willen onze jonge boeren hun rol als voedselproducent kunnen waarmaken.”

De brief aan Sinterklaas luidde als volgt:

Beste Sint,

Boeren is een passie. Een passie die ons 24/24 en 7 op 7 in de weer laat met de zorg voor onze dieren en ons land. Land vinden wij belangrijk. Als boer werk je in en met de natuur, met water en een vruchtbare bodem. Wie zijn grond niet in ere houdt, gaat in de fout. Rentmeesterschap voor onze volgende generatie. Boerderijen worden vaak gerund door verschillende generaties. De zorg voor ons land en de dieren wordt ons vaak al met de paplepel in gegeven. Wie ooit een boerin heeft ontmoet, weet dat zij zorg draagt voor haar dieren. Gezonde dieren zijn noodzakelijk voor een gezond bedrijf waardoor we kunnen verder investeren in de toekomst. Een toekomst waarin wij als boeren rekening willen houden met de noden van onze omgeving. Onze intenties zijn goed. Niet alles loopt foutloos, wij zijn niet perfect. Er is al heel wat veranderd de laatste jaren. Anders dan 50 jaar geleden maar onze passie voor boeren is even sterk gebleven.

Maar boeren zijn ook ondernemers. Ondernemen zit in ons bloed. Innovatie en techniek blijven niet stilstaan. Als ondernemer zoeken we naar mogelijkheden om ons bedrijf te verbeteren. Geef ons daar ook aub de ruimte voor. Ruimte om te ondernemen in een duurzame landbouw waarin we ons allemaal kunnen vinden. Platteland en stad zijn immers een groter geheel dat elkaar versterkt. Wij zorgen voor het voedsel, zo kunnen anderen doen waar ook zij goed in zijn. Wij ontzorgen jullie. Voedselzekerheid is hier een feit. Corona leerde ons weer de waarde kennen van lokaal, duurzaam en veilig voedsel. Voedsel dat met hard werken en sterk ondernemerschap door onze boeren de weg vindt naar de supermarkt. We zijn met steeds minder maar zeer gemotiveerd en bewust van onze maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Maar onze passie botst steeds vaker op een muur van onbegrip. Beelden uit de context en eenzijdige voorstelling van feiten zet ons ondernemerschap onder druk. Dat is zwaar om dragen.

Weet dat we geloven in een constructieve dialoog. Praat met boeren in plaats van over boeren. We willen de hand reiken en de verbinding op zoeken. Laat ons in gesprek gaan over de maatschappelijke issues die op tafel liggen. Zo kunnen we bouwen aan wederzijds begrip en vertrouwen. Daarom roepen we op om de gesprekken te voeren in een serene en constructieve dialoog in de landbouwadviesraad. Deze landbouwadviesraad kan rekenen op onze expertise. Ten slotte hebben we allemaal baat bij een verenigd platteland waarin er ruimte is om 'samen' te leven en te ondernemen.

Ondertekend door de jonge boeren van Hoogstraten

Vrijdagnamiddag overhandigde een delegatie jonge boeren de brief aan het gemeentebestuur van Hoogstraten, in aanwezigheid van de Sint. De gemeente wordt niet specifiek geviseerd, maar de lokale Groene Kring-afdeling wou proactief de hand uitreiken naar het gemeentebestuur. In de brief klinkt dan ook een duidelijke oproep tot dialoog.

We willen dat er mét ons gepraat wordt in plaats van over ons

Jens Brosens - Voorzitter Groene Kring Gewest Hoogstraten

“We willen de hand reiken naar de burgemeester en het gemeentebestuur en de verbinding opzoeken. We willen dat er mét ons gepraat wordt in plaats van over ons. Dat kan bijvoorbeeld door onze expertise mee te nemen in een landbouwadviesraad. Zoiets draagt bij aan wederzijds begrip en vertrouwen. Ten slotte heeft iedereen baat bij een platteland waarin ruimte is om samen te leven en te ondernemen”, zegt Jens Brosens, voorzitter van het Gewest Hoogstraten van Groene Kring.

Bron: Eigen verslaggeving

Beeld: Groene Kring

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek