Melkveebedrijf van Abdij van Averbode houdt er na 900 jaar mee op

nieuws

De abdij van Averbode heeft afgelopen week een moeilijke knoop doorgehakt: dit jaar nog zal het melkveebedrijf worden stopgezet. Hoewel het bedrijf in 2015 nog een nieuwe vergunning kreeg en in 2016 nog een nieuwe stal bouwde, kwam het melkveebedrijf in 2022 op de lijst met rode bedrijven terecht. Twee jaar lang zochten de paters naar eigen zeggen naar een oplossing, maar die werd niet gevonden. Tegen het einde van dit jaar worden de koeien verkocht en zal de boerderij zich enkel toeleggen op akkerbouw.

25 oktober 2024 Griet Lemaire
Lees meer over:
averbode3

De abdij van Averbode groeide na het eerste stikstofakkoord al snel uit tot een symbool. Meer dan 900 jaar lang hoorde de boerderij onlosmakelijk bij het verhaal van de abdij en van in het begin waren er koeien aanwezig, maar door de nieuwe stikstofregels zou daar een eind aan komen. Na het eerste stikstofakkoord dat in maart 2022 werd bereikt in de Vlaamse regering, viel een zogenaamde rode brief in de bus bij de paters met de mededeling dat de boerderij haar veehouderijactiviteiten moet stopzetten. Het landbouwbedrijf was aangeduid als piekbelaster en dat betekende onherroepelijk de sluiting tegen 2025.

Onder meer Gwendolyn Rutten (Open Vld) wierp zich eerst als Vlaams parlementslid en later als minister op als voorvechter van het voortbestaan van de boerderij van de Abdij van Averbode en bij uitbreiding van alle bedrijven op die rode lijst. “De abdij van Averbode was voor mij de trigger om me te verdiepen in dit dossier. Ik kén de abdij en die mensen”, zei ze meermaals. Hoe dieper ze groef in de lijst met rode bedrijven, hoe meer fouten er volgens haar naar boven kwamen.

Na 20.000 bezwaren en de nodige politieke confrontaties werd het eerste stikstofakkoord toch herzien en keken de rode bedrijven niet automatisch tegen een sluiting in 2025 aan. Ze kregen de mogelijkheid om een nieuwe berekening te laten maken en maatregelen te nemen zodat hun impactscore (die aangeeft welke impact een landbouwbedrijf heeft op de nabijgelegen natuur) onder de 50 procent zou uitkomen. Die herziene stikstofplannen lieten ook toe dat er tot 2030 wordt voortgedaan zonder aanpassingen in plaats van onmiddellijke stopzetting in 2025. Maar de vergoeding die rode bedrijven krijgen neemt wel jaar per jaar af. Wie in 2024 stopt, krijgt de hoogste compensatie.

averbode

Het ziet ernaar uit dat de paters voor deze laatste optie hebben gekozen. In Het Laatste Nieuws laat abt Marc Fierens weten dat nog dit jaar de melkkoeien zullen verkocht worden. Vanaf 1 januari 2025 zal de boerderij zich volledig toeleggen op akkerbouw. “Het is een moeilijke beslissing geweest, maar gezien de omstandigheden was er geen andere mogelijkheid”, zegt de abt. Volgens hem is er twee jaar lang grondig nagedacht over alternatieven, maar die werden niet gevonden. Zo werd er nog overwogen om over te schakelen naar minder koeien die ingezet zouden worden voor natuurbegrazing, maar het aantal dieren dat gehouden mocht worden, was zo klein dat het niet rendabel meer was.

Dat betekent dat er een einde komt aan het houden van dieren op de boerderij van de Abdij van Averbode. Nochtans werd in 2015 nog een nieuwe vergunning bekomen en werd in 2016 nog een nieuwe stal gebouwd waarbij geïnvesteerd werd in ammoniakemissiearme technieken. Maar dat mocht niet baten om de toekomst van het melkveebedrijf te verzekeren. Zonder melkkoeien zullen de paters ook niet langer eigen melk kunnen gebruiken voor het maken van Averbode-kaas. "Die kaas zal nog blijven bestaan, maar ze zal niet langer gemaakt worden met de melk van de abdijkoeien", aldus de abt.

Vanaf 1 januari 2025 gaat de boerderij zich enkel toeleggen op akkerbouw. Ook de grond die werd gebruikt om de dieren te laten op grazen, zal ingezet worden voor akkerbouwteelten. Hoe de toekomst van het landbouwbedrijf van de abdij er precies zal uitzien, moet nog verder uitgeklaard worden, laat de abt nog weten. De boerderij wordt gerund door Natalie Buntinx en haar man Niels Froyen. Het koppel was volgens Het Laatste Nieuws nog te erg aangedaan door het nieuws om meteen te reageren.

Bron: Eigen berichtgeving / Het Laatste Nieuws

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek