header.home link

Natuurbeheer in Averbode Bos en Heide werpt vruchten af

Natuurpunt kocht 20 jaar geleden een deel van een privédomein rond de Norbertijnenabdij in Averbode. Na twee decennia van natuuringrepen is de balans positief: de heide is hersteld en er blijven nieuwe vogel-, vlinder- en insectensoorten opduiken. Dat meldt de natuurorganisatie woensdag.

8 juni 2023  – Laatste update 8 juni 2023 13:50
Lees meer over:
bossen heide kempen

Begin jaren 2000 verkocht de familie de Merode in Averbode een privédomein van bijna 1.500 hectare rond de bekende Norbertijnenabdij. Natuurpunt wist er een kleine 600 hectare van te bemachtigen, die voornamelijk uit aanplanting van Corsicaanse den bestond. Het beheersplan dat de natuurorganisatie vervolgens opstelde, had tot doel om de historische biotopen, zoals droge en natte heide, vennen, stuifduinen, grasland en loofbos, te herstellen.

De werken, die in 2007 gestart zijn, hebben hun vruchten afgeworpen, meldt Natuurpunt woensdag. De typische naaldbomen zijn geëvolueerd naar een volwaardig heidelandschap.

"Nadat de heide hersteld werd, dook de nachtzwaluw weer op, één van de meest tot de verbeelding sprekende heidesoorten", vertellen Dieter Van den Heuvel (Beheerteam Averbode Bos en Heide) en Christoffel Bonte (Natuurpunt). "Daarnaast doken ook tal van insecten op: zo komen er een hele resem heidenachtvlinders voor. Positief is ook dat er nog geregeld nieuwe soorten blijven tevoorschijn komen."

In 2022 werd bijvoorbeeld het zwart wekkertje, een soort sprinkhaan, voor het eerst waargenomen. Ook de zeer zeldzame boszandloopkever is in Averbode gezien.

Abdij van Averbode bezint zich over rundveetoekomst
Uitgelicht
Ook met de herziening van het stikstofakkoord, dat enkele weken geleden gesloten werd, ziet de toekomst er niet rooskleurig uit voor het melkveebedrijf van de abdij van Averbo...
4 april 2023 Lees meer

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek