header.home link

Scherpenheuvel-Zichem legt zich niet neer bij rode status Averbode

Het stadsbestuur van Scherpenheuven-Zichem, de thuisbasis van de abdij van Averbode, legt zich niet neer bij de rode status die de boerderij van de abdij heeft gekregen. “Onaanvaardbaar”, zegt burgemeester Manu Claes (CD&V). Over de partijgrenzen heen is er consensus om aan te dringen bij de Vlaamse overheid om de beslissing te herzien.

2 mei 2022  – Laatste update 4 mei 2022 22:49
Lees meer over:
boerderij averbode_ROB-tv

In een interview op Radio 1 zei Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) dat ze nog geen rationele argumenten heeft gehoord om de boerderij van Averbode open te houden. Een paar weken geleden kregen de paters van Averbode compleet onverwacht een brief van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) in de bus waarin stond dat ze een rood bedrijf zijn en dus moeten sluiten tegen 2025 zoals is afgesproken in het politiek akkoord over stikstof.

Demir wil Averbode dicht: "enkel emotionele argumenten"
Uitgelicht
Minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) ziet geen "rationeel argument" om de abdijboerderij van Averbode uit de lijst met rode bedrijven te halen. Dat heeft ze gezegd in De O...
30 april 2022 Lees meer

Het openbaar onderzoek loopt nog tot en met 17 juni, maar met deze uitspraak van de minister lijkt het lot van de boerderij al bezegeld, zo meent ROB-tv, de regionale zender van Oost-Brabant. De stad Scherpenheuvel-Zichem vindt dit onbegrijpelijk. “Tijdens de gemeenteraad vorige week was de overgrote meerderheid van de gemeenteraad, over de partijgrenzen heen, ervan overtuigd is dat dit niet kan op deze plaats en na alle investeringen die zijn gebeurd. Dat men na enkele jaren moet vaststellen dat men een rood bedrijf is geworden in plaats van een oranje. Dat is totaal onaanvaardbaar en onlogisch”, aldus burgemeester Claes.

Ook Boerenbond volgt de redenering van minister Demir niet. “Het gaat om een compleet nieuwe stal waarbij alle mogelijke technieken zijn gebruikt om de emissie terug te dringen”, zo stelde kersvers Boerenbondvoorzitter Lode Ceyssens op Radio 1. “Als rationeel element kan dat tellen.” Hij hoopt dat het openbaar onderzoek niet voor de schone schijn gehouden wordt. “Ik ga ervan uit dat alle bezwaren die de komende weken worden ingediend, grondig bestudeerd en geëvalueerd worden en dat het akkoord waar nodig wordt bijgestuurd.”

Bron: ROB-tv / Radio 1

Beeld: ROB-tv

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek