Demir wil Averbode dicht: "enkel emotionele argumenten"

Minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) ziet geen "rationeel argument" om de abdijboerderij van Averbode uit de lijst met rode bedrijven te halen. Dat heeft ze gezegd in De Ochtend op Radio 1.

30 april 2022  – Laatste update 30 april 2022 12:17
Lees meer over:
abt

Valt er nog iets te doen aan de dreigende sluiting van het landbouwbedrijf dat al eeuwenlang aan de abdij van Averbode verbonden is? Dat was de vraag van Michaël Van Droogenbroeck aan minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) zaterdag in De Ochtend.

"De essentie is natuurlijk dat daar te veel stikstofuitstoot is en daar mogen we niet van afwijken", stelde minister Demir. Eerder dit voorjaar bereikte de Vlaamse regering namelijk een moeizaam akkoord om de stikstofuitstoot te verminderen.

"Er is een akkoord. Als we nu Averbode en misschien nog een aantal rode bedrijven uit de lijst zouden halen, dan zouden we de doos van Pandora openen", zegt Demir, "Dan ga je andere criteria hanteren en kunnen er andere landbouwbedrijven ineens op de rode lijst komen." Demir wil wel het openbaar onderzoek afwachten waarbij iedereen bezwaren kan indienen. "Maar ik heb tot op dit moment geen rationeel argument gehoord waarom we het bedrijf in Averbode uit de lijst zouden halen", klinkt het. 

"Nog geen rechtsgrond"

De lijst met rode bedrijven - waar het stikstofakkoord naar verwijst - dateert al uit 2015. De abdij van Averbode kreeg de beslissing over hun code rood destijds telefonisch te horen.

"We kunnen inderdaad heel veel discussiëren over de manier waarop men gecommuniceerd heeft 2015", zegt minister Demir daarover. "Dat het via de telefoon is gemeld, is onbegrijpelijk. Zo'n belangrijke boodschap zet je minstens op papier."

Eerder deze maand kreeg de abdij overigens wel degelijk een brief. Maar ook dat is nog geen rechtsgrond voor de sluiting zelf, maakt minister Demir duidelijk. "We moeten die rechtsgrond nog maken. Er moet nog een decreet gemaakt worden. We wachten het openbaar onderzoek af. Daarna kan men nog procederen tegen het decreet." De verwachting van Demir is dat de decretale basis tegen het einde van dit jaar in het parlement ter stemming komt.

Vastberaden

Hoe dan ook lijkt minister Demir vastberaden. “Ik heb heel veel begrip voor de emotionele argumenten. Ik vind dit ook allemaal niet leuk wat ik moet doen. Maar als ik niets doe in dit probleem, dan gaan we daar wel de gevolgen van dragen. Dan zitten we met een vergunningsstop en dat zit iedereen terug te wenen in het parlement.”

Toch lijkt de Limburgse geen gewonnen spel te hebben. Binnen de sterke Vlaams-Brabantse N-VA-afdeling van Theo Francken is er veel ongenoegen over de beslissing. Ook elders in de N-VA is te horen dat Demir zich te fors heeft geprofileerd op het dossier. Bij coalitiepartner Open VLD lijkt Gwendolyn Rutten - nog altijd een zwaargewicht in het Vlaams parlement - zich voor de Paters in Averbode sterk te willen maken.

Bekijk het volledige interview met Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) in "De Ochtend" op Radio 1:

Bron: VRTNWS

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek