Krijgt Vlaanderen binnenkort een eigen wet over ammoniakreducerende technieken?

Afgelopen dinsdag werd door de meerderheidspartijen een voorstel van decreet over ammoniakemissiereducerende technieken ingediend. Het decreet telt ‘slechts’ zeven artikels, maar heeft heel wat in zijn mars. Zo worden alle reeds bestaande PAS- en AEA-technieken decretaal vastgelegd, komt er een proefstalregeling voor nieuwe technieken, is er een fastlane-procedure opgenomen voor technieken die in buurlanden reeds goedgekeurd zijn, en laat het decreet ook weten dat er bruikbare meetprotocollen aankomen.

17 december 2023  – Laatst bijgewerkt om 17 december 2023 17:56 Jozefien Verstraete
Lees meer over:

Decretaal vastgelegd

De bijlage van het decreetvoorstel bevat de lijst met ammoniakemissiereducerende maatregelen en combineert in essentie de huidige AEA-lijst met de PAS-lijst. Door deze decretaal vast te leggen kunnen erkende reductiepercentages niet meer bijgesteld worden in vergunningen van landbouwers die afgeleverd zijn. De individuele vergunning met een AEA/PAS-techniek wordt hierbij gevrijwaard.

Concreet betekent dit dat wanneer een landbouwer een vergunning verkregen heeft omdat hij een techniek heeft toegepast met een erkende reductie van bijvoorbeeld 70 procent, dit reductiepercentage in zijn vergunning niet meer herroepen kan worden. Als bijvoorbeeld enkele jaren later blijkt dat de techniek maar een reductie kan garanderen van 50 procent, dan heeft de landbouwer volgens het decreet aan zijn verplichtingen voldaan en kan zijn vergunning hierdoor niet bijgesteld worden. Landbouwers die nadien in een nieuwe vergunningsaanvraag diezelfde techniek willen gebruiken, zullen wel rekening moeten houden met het nieuwe reductiepercentage.

Hiermee biedt het decreetvoorstel antwoord op de vraag van Fedagrim, de federatie van de landbouwmechanisatie en stallenbouw en staltoebehoren, om stappen vooruit te zetten met de kennis die reeds voorhanden is. Hierover zei Hans Verstreken, coördinator van Fedagrim in oktober nog: “Laat ons een streep trekken onder wat we nu weten en hiermee verder aan de slag gaan zodat de sector vooruit kan. Geef de nieuwe technologieën al een basisreductie.” Ook hun oproep om de proefstalregeling los te koppelen van het stikstofdecreet en een realistische vergunningstermijn op te nemen, werd gehoord. Zo werd in het decreet geschreven dat er per testtechniek vier proefvergunningen verleend kunnen worden en dat de vergunningstermijn maximaal vijftien jaar zal zijn.

Meetprotocollen

Zoals reed bekend was, staat ook in dit decreetvoorstel dat het Wetenschappelijk Comité Luchtemissies Veeteelt (WeComV) uiterlijk drie maanden na de inwerkingtreding van het decreet, een meetprotocol zal opmaken en beschikbaar stellen. Dit is goed nieuws voor leveranciers van nieuwe ammoniakemissiereducerende maatregelen. Want tot op heden hadden de techniekbouwers geen duidelijkheid over het te gebruiken meetprotocol waardoor ook geen enkele nieuwe technologie op de lijsten kwam. Bij elk van de dossiers kwam telkens de opmerking dat er onvoldoende wetenschappelijke informatie werd aangeleverd om tot een sluitende conclusie te komen over het reducerend vermogen.

Daar zal verandering in komen, want op basis van de meetprotocollen die WeComV beschikbaar zal stellen, zullen indieners exact weten welke meetdata en informatie ze moeten aanleveren. Ook voor natuurlijk geventileerde stallen, zal dus een meetprotocol beschikbaar moeten gesteld worden. WeComV zal op zijn beurt dan een oordeel kunnen vellen of de techniek met de beoogde reductie op de AEA- of PAS-lijst kan staan.

Twee maanden geleden liet WeComV in een interview aan VILT weten dat het een meetprotocol aan het ontwikkelen is. Toen werd 2025 geschat als streefdoel om een wettelijk erkend meetprotocol te hebben. Hoogstwaarschijnlijk zal WeComV zijn meetprotocol dus niet klaar hebben tegen de deadline van drie maanden na de inwerkingstreding van dit decreet en zullen ze een ander meetprotocol moeten beschikbaar stellen. Daarbij kan men kijken naar protocollen die gebruikt worden in buurlanden en het Europees erkende VERA-meetprotocol.

Fastlane

Het decreetvoorstel voorziet ook in een versnelde procedure voor systemen die in gelijkaardige regio’s als Vlaanderen goedgekeurd zijn. Omdat voor ammoniakemissiearme stalsystemen, naast bedrijfsvoering ook klimatologische omstandigheden een rol spelen bij het bepalen van de effectiviteit, zullen enkel systemen aanvaard worden voor de versnelde procedure in regio’s met dezelfde omstandigheden. Denk hierbij aan Frankrijk, Ierland, Nederland, Duitsland of Denemarken. Technieken die daar erkend zijn, zullen zich dan ook met hetzelfde dossier in Vlaanderen kunnen aanmelden. Dit wil nog niet zeggen dat de systemen ook dezelfde reductiepercentages zullen krijgen zoals in eerder aangemelde landen. Het is aan WeComV om de reductiepercentages te bepalen op basis van de cijfers die in het dossier worden aangereikt.

Tevreden

Fedagrim laat weten tevreden te zijn dat er eindelijk zicht is op een proefstalregeling en dat het hierover geconsulteerd werd. Maar de federatie is nog onzeker over het wetenschappelijk staartje van het verhaal en of er binnen een aantal maanden wel een nieuw meetprotocol naar voren zal geschoven worden. “WeComV heeft op dit ogenblik geen middelen of tijd om hier werk van te maken”, aldus Fedagrim.

“Met dit decreetvoorstel liggen de juridische bouwstenen klaar voor de techniekbouwers om opgepikt te worden en ermee aan de slag te gaan, maar de wetenschappelijk bouwstenen blijven wankel”, gaat Fedagrim verder. “Na zoveel jaar heeft hebben we nog steeds geen Vlaams meetprotocol, hoe komt dat? Het onderzoek van diverse Vlaamse instellingen van de afgelopen jaren zou op zijn minst handvaten moeten aanreiken hoe we met de huidige inzichten zo goed mogelijk kunnen meten. Maar we wachten nog steeds.”

Het decreetvoorstel over de PAS-technieken werd afgelopen dinsdag, samen met het amendement dat het eerder ingediende stikstofdecreet vervangt, ingediend in het Vlaams Parlement. Er wordt verwacht dat dit voorstel donderdag in de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement gestemd zal worden.

Stikstofdecreet ingediend in Vlaams parlement: stemming nog voor kerstreces?
Uitgelicht
Het stikstofdecreet is dinsdag ingediend in het Vlaams parlement. Dat bevestigt cd&v-fractieleider Peter Van Rompuy. De tekst werd dinsdag ingediend door de fractieleiders...
12 december 2023 Lees meer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek