De Croo roept Vlaanderen op om "taboes te doorbreken" in Ineos-dossier
nieuwsPremier Alexander De Croo roept Vlaanderen op om bij te sturen in het Ineos-dossier en te vermijden dat er een vergunningenstop komt "omdat een snipper natuur gelijkgesteld wordt aan een miljardeninvestering en duizenden jobs". Dat zei hij dinsdagavond tijdens de voorstelling van 'Grootmacht Europa', het nieuwste boek van professor Marc De Vos.
De premier had het in zijn toespraak over Europese "regeldrift" op vlak van het klimaat, die er volgens hem onder meer toe leidt dat de EU bepaalt welke soort waterstof Arcelor in Gent mag gebruiken of hoeveel liter water een toilet mag wegspoelen. De politiek moet volgens hem de doelstellingen vastleggen, en de innovatie daarna overlaten aan de bedrijven.
Maar De Croo maakt zich ook zorgen om Vlaanderen, maakte hij duidelijk. Meer bepaald over Project One van Ineos, de nieuwe ethaankraker die de chemiereus in de Antwerpse haven wil neerpoten maar voorlopig onvergund blijft vanwege problemen met de mogelijke stikstofneerslag in een nabijgelegen natuurgebied.
De invloed van het Vlaamse Agentschap voor Natuur en Bos is levensgevaarlijk voor onze Vlaamse welvaart
De invloed van het Vlaamse Agentschap voor Natuur en Bos, dat onlangs een kritisch advies formuleerde over het milieuonderzoek in de nieuwe vergunningsaanvraag, noemde hij "levensgevaarlijk voor onze Vlaamse welvaart". "Wat er vandaag met Ineos gebeurt is een potentiële dolk in het hart van de Vlaamse economie", klonk het.
Volgens de premier moet Vlaanderen het over een andere boeg gooien en de "taboes doorbreken". "We moeten absoluut vermijden dat we in Vlaanderen op een vergunningstop afstevenen omdat een snipper natuur gelijkgesteld wordt met een miljardeninvestering en duizenden jobs", klonk het.
Er is op Europees niveau een beleidstoets nodig zodat de EU meer rekening houdt met regio's die zoals Vlaanderen dichtbevolkt, sterk geïndustrialiseerd en landbouwintensief zijn
De Croo maakte de vergelijking met Engie, het Franse energiebedrijf waarmee de federale regering de afgelopen jaren heeft onderhandeld om twee kernreactoren langer open te houden dan voorzien. "Laat Ineos jullie Engie-dossier zijn", zei hij. "De federale regering heeft stevig bijgestuurd om onze kerncentrales te kunnen verlengen. Dat was politiek niet makkelijk, maar het was cruciaal voor onze welvaart."
De premier pleitte ook nog voor een "beleidstoets" op Europees niveau zodat de EU meer rekening zou houden met regio's die zoals Vlaanderen dichtbevolkt, sterk geïndustrialiseerd en landbouwintenstief zijn. "Zodat de regio's die de economische motor van Europa zijn, volop kunnen blijven draaien." De Croo wil het Belgische EU-voorzitterschap dat in januari aanvangt "volop benutten om die strijd op te nemen".
Bron: Belga