header.home link

Boerenbond wil overleg met Jambon over stikstofimpasse

8 december 2021

Boerenbond, Ferm voor Agravrouwen en Groene Kring schrijven een opmerkelijke brief aan Vlaamse minister–president Jan Jambon, de vice-minister-presidenten en minister van Omgeving. De drie organisaties hekelen het gebrek aan informatie en vragen op korte termijn een overleg over de stikstofimpasse.

Lees meer over:
vlaamse regering_vlaanderen

“De bedrijven in onze sector worden gerund en gedragen door gezinnen: kleine en grote, gangbare en biologische, bedrijven die inzetten op een niche of de korte keten, en ook bedrijven die dagelijks voor heel betaalbaar en kwaliteitsvol voedsel zorgen. De diversiteit binnen de Vlaamse land- en tuinbouw is haar kracht en rijkdom die we kost wat kost moeten behouden”, zegt ondervoorzitter van Boerenbond Georges Van Keerberghen. “Wij beseffen dat we – net als andere sectoren - verdere inspanningen moeten leveren om de emissies te doen dalen.”  

Geen one size fits all

Sectorale doelstellingen moeten omgezet worden naar maatregelenpakketten waaruit landbouwers keuzes kunnen maken om zo hun stikstofuitstoot aan te pakken. “De maatregelenpakketten moeten dus een brede, diverse en realistische set aan keuze opties bevatten die elk landbouwer, met een klein of groot, een biologisch of een gangbaar bedrijf, maar zeker ook de jonge landbouwer, de mogelijkheid geeft maatregelen te nemen die passen binnen zijn bedrijfsvoering, bedrijfsmodel en toekomstvisie. “Een beleid dat niet werkt voor de jonge boeren, kan immers nooit een toekomstgericht beleid zijn.”, klinkt het bij Bram Van Hecke, voorzitter van Groene Kring.

Boerenbond, Groene Kring en Ferm voor Agravrouwen zijn duidelijk. Er moet een einde komen aan de moordende onzekerheid rond stikstof die duizenden landbouwersgezinnen treft. Er moeten oplossingen komen die deze bedrijven en gezinnen opnieuw toekomst en perspectief geeft. “Wij hopen dat de Vlaamse regering haar belofte nakomt en met álle elementen op tafel realistische en evenwichtige beslissingen zal nemen om samen met ons oplossingen te vinden voor de stikstofproblematiek.”, stelt Nik Van Gool, voorzitter van Ferm voor Agravrouwen.

Overleg met Jambon

In de brief klinkt het verder dat het overleg met de landbouwsector zeer beperkt was, hoewel er veel op het spel staat. "Voorbereidend werk en rapporten, op dat van het expertenpanel na, zagen we niet. Oplossingen, op korte en lange termijn, zullen echter maar gevonden worden als de sector betrokken wordt. Het is dan ook echt noodzakelijk om onze landbouwers, en zeker ook de jonge landbouwers, te zien als een partner en een deel van de oplossing. Bij het uitwerken van het beleid moet er permanent over gewaakt worden dat beleidsmaatregelen de toekomst van jonge landbouwers niet hypothekeren", schrijven ze in de brief.

De drie organisaties dringen dan ook aan bij minister-president Jan Jambon (N-VA) om op korte termijn ontvangen te worden voor een overleg.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek