Demir dient klacht in na dreigement op protest tegen stikstofakkoord

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) gaat een klacht indienen na bedreigingen bij een boerenprotest in Merksplas. Bij dat protest was er een pop aan een galg gehangen met daarbij het opschrift "Demir aan de strop". Volgens het kabinet wil de minister het debat met de boeren "met open vizier" voeren, maar "iedere vorm van agressie is onaanvaardbaar". De landbouworganisaties veroordelen het beeld, maar vinden het ook bijzonder jammer dat het debat dat plaatsvond, wordt verengd tot deze foto.

14 juni 2022  – Laatst bijgewerkt om 14 juni 2022 22:26
Lees meer over:
Demir aan de strop_Jerom Rozendaal

Minister Demir was maandag aanwezig op de vijfde en laatste informatievergadering over de stikstofplannen van de Vlaamse regering die het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) organiseert. Die ging door in het Antwerpse Merksplas, vlakbij het Turnhouts Vennengebied waar de landbouwers sterk dreigen getroffen te worden. 

Honderden landbouwers kwamen afgezakt naar de bijeenkomst. Niet alleen om de uitleg in de zaal te horen, maar ook om te protesteren met tractoren. Die tractoren blokkeerden een aantal wegen in Merksplas waardoor de minister wel in gesprek zou moeten gaan met de aanwezige landbouwers. De minister geraakte evenwel weg via een achteruitgang en kon zo vertrekken, met een politiewagen, zo liet haar kabinet aan Belga weten.

Demir ontsnapt aan wegblokkade van emotionele boeren in Merksplas
Uitgelicht
Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) was gisteravond te gast in Merksplas waar ze in een vijfde en afsluitende gespreksavond haar stikstofakkoord kwam verdedigen. J...
14 juni 2022 Lees meer

Op sommige tractoren stonden protestboodschappen aan het adres van de minister. Op één van die borden stond de boodschap "Demir aan de strop" met daarbij een pop aan een galg. Volgens het kabinet wordt er een klacht ingediend. De nummerplaat van het betrokken voertuig zou herkend zijn en de politie bekijkt de zaak. 

Vorige week kreeg de Nederlandse minister van Natuur en Stikstof Christianne van der Wal aan haar woning af te rekenen met boeren die kwamen protesteren tegen de stikstofplannen van de Nederlandse regering. Minister Demir reageerde maandag nog op dat protest tegen haar Nederlandse collega. "Het is ieders recht ook om kritiek te spuien en boos te zijn. Maar er zijn grenzen aan hoe je zoiets tot uiting brengt", klonk het.

Op Twitter plaatste Jong N-VA een foto van de desbetreffende tractor en schreef erbij dat Boerenbond op een bijzonder agressieve wijze en op basis van leugens haar leden al maanden opzet tegen Zuhal Demir. “Compleet onverantwoord. Hier komen ongelukken van”, klonk het.

Een antwoord van Boerenbond en een aantal landbouwers liet niet op zich wachten. Ze lieten verstaan dat Boerenbond niet betrokken was bij dit protest, maar dat het om een actie ging van de collega-organisatie ABS. “Wij staan open voor overleg. Agressie daar passen we voor. Onze oproep voor een gedegen stikstofakkoord met perspectief voor boeren is steeds gericht geweest aan de voltallige regering”, aldus Boerenbond.

Jongerenorganisatie Groene Kring noemt het beeld dat rondgaat ongepast richting de minister en richting de boeren. "Heel veel mensen komen naar deze vergadering en willen ze vredevol doen verlopen, maar zitten wel met heel veel vragen. Dit kaapt het beeld en alle boeren voelen zich weggezet", zegt voorzitter Bram Van Hecke.

Ook organisator ABS noemde de foto bij monde van beleidsmedewerker Mark Wulfrancke geen correcte weergave van de avond. “Wat is de meest sensationele foto”, vroeg hij zich af. “De minister in gesprek met landbouwers (evidente emotionele reacties incluis) of een lege tractor waarvan de chauffeur misschien net de discussie met wederzijds respect aangegaan is?”

Facebookpost stikstof Marielle Schalk

Ook kippenhoudster Mariëlle Schalk die aanwezig was bij het debat in Merksplas reageerde op Facebook behoorlijk ontgoocheld over de eenzijdige focus op de foto in kwestie. "Het had vandaag in de media en op sociale media niet moeten gaan over een domme slogan die aan een trekker hing. Niet over de minister, maar over onze boeren die hun bestaansrecht en toekomstperspectief zien verdwijnen."

Ze noemde het een makkelijk afleidingsmanoeuvre om de aandacht af te leiden van de dingen waar het vandaag echt over gaat. "Over de mensen die elke dag met heel veel passie en massa's doorzettingsvermogen in heel moeilijke tijden het meest essentiële product produceren dat de mens nodig heeft, namelijk kwaliteitsvol en veilig voedsel. En die vandaag niet weten of er morgen nog een toekomst zal zijn voor hun boerderij en de droom van hun kinderen en die van zichzelf."

Dat er doelen moeten gehaald worden is volgens Schalk een evidentie. "Maar wel op een menselijke en economisch draagbare manier en niet met de botte hakbijl en met maandenlange ondraaglijke onzekerheid. En dat had een objectieve journalist moeten hebben opgevangen in plaats van een stok te zoeken om mee te kunnen slaan", stelde ze.

Schalk riep haar collega-landbouwers nog op om zich niet te laten verleiden tot misselijke spreuken. "Laat de journalistiek en de politiek niet de kans om ons weg te zetten als bloeddorstige honden. Laten we vooral samen ons verhaal verder delen aan de burgers. En laat ons hopen dat eenieder beseft dat een verloren landbouw een verloren land betekent. Kijk maar in de geschiedenisboeken", aldus de kippenhoudster die haar post afsloot met de woorden "No farmers, no food, no future".

Bron: Belga / eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek