Stikstof en mobiliteit nekken uitbreiding shoppingcenter Wijnegem

De uitbreidingsplannen van Wijnegem Shop Eat Enjoy, het voormalige Wijnegem Shopping Center, zijn terug naar af omdat het benodigde milieueffectenrapport stelt dat het grotere winkelcentrum iets te veel stikstof zou uitstoten dan de norm voor een nabij bos momenteel toelaat. Dat schrijft Gazet van Antwerpen. Het kabinet van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) bevestigt dat het dossier zelfs niet op de tafel van de minister is geraakt door dat probleem.

15 februari 2023  – Laatste update 15 februari 2023 15:04
Lees meer over:
Wijnegem shoppingcenter_Wijnegem Shop Eat Enjoy

Stikstof en mobiliteit

Volgens de bouwheer van het project zou er slechts sprake zijn van 0,004 procent te veel stikstofuitstoot. Maar daardoor komt het hele plan dus toch in gedrang. Het shoppingcenter kijkt nu naar de Vlaamse regering en de lopende discussies rond het stikstofdossier, in de hoop dat daar meer rechtszekerheid uit voortkomt.

Naast de stikstofuitstoot kwamen er ook nog mobiliteitsproblemen naar boven. "Maar die vielen nog binnen de normen van het richtlijnenhandboek. Toch heeft de administratie ervoor gekozen om die richtlijnen niet te volgen. We hebben ons wel geëngageerd om mensen er nog meer toe aan te zetten niet met de auto te komen, maar met duurzamer vervoer."

De eigenaars blijven intussen overtuigd van de plannen. "Een site zoals het Wijnegem shoppingcenter heeft alle elementen in zich om een uitbreiding toe te laten. Het is al een verharde site, er is al een winkelcentrum. In het kader van verdichting kan je niet beter dan op zo'n plaats het project uitbreiden." Het nieuwe gedeelte nog in 2025 openen zoals gepland, zal wel niet meer lukken. "We zullen een nieuwe vergunning moeten aanvragen. Dat neemt al snel een paar maanden extra in beslag."

Stikstofwaanzin?

Op het kabinet van minister Demir is te horen dat de passende beoordeling van het project ongunstig werd beoordeeld door het Agentschap Natuur en Bos (ANB). “Daardoor kan het milieueffectenrapport door de dienst MER niet goedgekeurd kan worden", klinkt het. "Daarenboven was vanuit Agentschap Wegen en Verkeer een negatief advies omwille van de mobiliteitsproblemen. Het dossier is daardoor zelfs niet op de tafel van onze minister geraakt."

Volgens het kabinet van Demir bewijst het dossier dat er niet verder getalmd mag worden in het stikstofdossier. "Wijnegem gaat over een groot tewerkstellingsdossier en zoals deze dreigen er nog veel meer te komen", klinkt het. "Wie de hakken in het zand zet richting een stikstofakkoord, zet de toekomst van onze ganse economie, landbouw en talloze jobs op het spel. Onze minister blijft voorstellen tot oplossing op tafel leggen in het belang van onze welvaart."

Net als bij de luchthaven van Zaventem is bij Open Vld een ander geluid te horen. “Stikstofwaanzin (bis)”, schrijft Open Vld-politica Gwendolyn Rutten op Twitter. “Deze keer in Wijnegem. Een versnipperd stuk bos langs de E313. Zero, zero, zero, 4 impact en toch geen vergunning.”

Naast bijkomende winkels plande Wijnegem Shop Eat Enjoy ook een bioscoop, een voedingsmarkt en jongeren­animatie. De plannen zullen nu dus allicht moeten worden bijgestuurd.

Bron: Belga / VRT Nws

Beeld: Wijnegem Shop Eat Enjoy

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek