header.home link

Greenpeace dreigt Nederlandse overheid voor rechter te slepen omtrent stikstofdossier

Greenpeace wil dat het Nederlandse kabinet harder optreedt tegen de stikstofuitstoot. De milieuorganisatie eist dat de uitstoot nog voor eind 2025 daalt naar een aanvaardbaar niveau. Als de regering niet versnelt, dreigt Greenpeace met een kort geding.

16 februari 2023  – Laatste update 16 februari 2023 13:07
Lees meer over:

“We maken ons ontzettend veel zorgen over de verloedering van de natuur’’, stelt Andy Palmen, directeur van Greenpeace Nederland. “De neerslag van stikstof is veel te hoog. Dit is al decennialang bekend, toch is zelfs na de PAS-uitspraak in 2019 de uitstoot amper gedaald.’’

Volgens Greenpeace Nederland zijn de plannen van de regering in Den Haag onvoldoende en te vrijblijvend. Er wordt ingezet op de vrijwillige uitkoop van zogeheten piekbelasters, bedrijven die een grote impact hebben op nabijgelegen natuurgebieden. Greenpeace wil dat de vergunningen van die piekbelasters worden ingetrokken en dat er een maximum komt aan het aantal dieren dat boeren per hectare mogen houden. "Ons geduld is op", zegt Palmen. "Als de politiek het niet kan oplossen, en dat kunnen ze al jaren niet, dan moet de rechter zeggen wat er moet gebeuren."

Greenpeace baseert zich voor hun eis onder meer op een studie van een Nederlands onderzoeksbureau B-Ware. Die concludeerde vorig jaar dat de huidige stikstofnormen nog te hoog zijn om kwetsbare flora en fauna te kunnen beschermen. Toch klonk op die studie ook kritiek. Zo zou er geen maatschappelijke kosten-batenanalyse zijn gemaakt, waardoor onduidelijk is hoeveel zo’n versneld beleid de samenleving zal kosten.

Nederlandse boerenorganisaties stellen ook dat het gebruik van de kritische depositiewaarde als stikstofnorm sowieso te weinig zegt over de staat van de natuurkwaliteit. Palmen wuift kritiek over de financiële gevolgen weg. “De economie lijdt nu al een miljardenschade doordat het probleem maar doorwoekert. Het niet oplossen van milieuproblemen kost uiteindelijk altijd meer dan ze wel aanpakken”, aldus de woordvoerder van Greenpeace Nederland.

Greenpeace stelt Vlaamse regering in gebreke voor slechte waterkwaliteit
Uitgelicht
Greenpeace België heeft donderdagochtend een ingebrekestelling gestuurd naar Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) omdat de waterkwaliteit in landbouwgebied jaar na...
4 maart 2021 Lees meer

Bron: Belga, Algemeen Dagblad Nederland

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek