Boeren zoeken met flyeractie en boerenzakdoeken steun bij burgers

De landbouwers die de zakdoek als symbool voor steun aan de boeren willen promoten in Vlaanderen, houden dezer dagen een flyeractie op diverse plaatsen in het Turnhouts Vennengebied en ook erbuiten. “Wij willen mensen bewust maken van de impact van het stikstofakkoord. De boer, die zorgt draagt voor de voedselzekerheid in ons land, staat sterk onder druk”, vertelt medeorganisator en varkenshouder Ton van Limpt. Naast de flyers waarin steun wordt gevraagd, proberen de actievoerders zakdoeken – boerensjalen – aan de man te brengen.

26 augustus 2022  – Laatste update 26 augustus 2022 22:19
Lees meer over:
S_DSC00252

Meer dan vijftig boeren en dertig tractoren verzamelden zich vrijdag voor de Carrefour aan de ring van Turnhout. Van daaruit verspreidden ze zich naar andere supermarkten in de omgeving om er flyers uit te delen aan winkelende burgers. Naast de flyers werden zakdoeken te koop aangeboden en een appel, die door Boerenbond beschikbaar werd gesteld, werd gratis overhandigd.

“Wij willen mensen waarschuwen voor de gevaren van het stikstofakkoord”, verklaart Ton van Limpt de actie. “Brandstof, gas, elektriciteit zijn al onbetaalbaar. Dat dreigt met ons voedsel ook te gebeuren”, staat er op de flyer. “Mensen zijn zich nog niet bewust van de gevolgen van het stikstofakkoord en daarvoor dient deze flyeractie”, aldus de varkenshouder uit Weelde die zijn toekomst in gevaar ziet komen door het akkoord.

S_DSC00294

Van Limpt behoort tot de initiatiefnemers van ‘Boerensjaal in actie’ dat naar Nederlands voorbeeld de boerensjaal over het land wil verspreiden. De sjaal geldt als symbool voor steun aan de boeren. Hoe meer mensen een boerensjaal dragen en de boeren daarmee steunen, hoe meer politici geneigd zijn stikstofplannen bij te stellen, is de achterliggende gedachte. 

S_DSC00291_Ton van Limpt

Brandstof, gas, elektriciteit zijn al onbetaalbaar. Dat dreigt met ons voedsel ook te gebeuren

Ton van Limpt - Medeorganisator flyeractie

Het stikstofakkoord is de dood van de landbouw”, vertelt Emelie Laeremans, kalverhouder uit Herselt. “De landbouw over heel Vlaanderen wordt geraakt, maar veel boeren beseffen dat maar nauwelijks. Het is net als een inktvis. Als je al zijn poten afgehakt, zinkt hij”, stelt Laeremans die vrijdagochtend al een flyeractie in Herentals hield. De boerin die haar toekomst eveneens somber inziet, geeft aan dat de actie inmiddels door een twintigtal boeren over heel Vlaanderen gesteund wordt. Nog één van deze boeren is Christof De Cabooter, vleesveehouder uit Zulte. “Ook wij houden de komende dagen flyeracties bij supermarkten en op andere plaatsen”, zegt hij strijdvaardig. 

S_DSC00395
S_DSC00323

Klanten hebben begrip voor de boerenacties

De boeren werden in Turnhout enthousiast onthaald door de klanten van de supermarkt, waaronder een aantal Nederlanders. "Boeren zorgen voor het voedsel op ons bord. Die moeten wij steunen", geeft een bezoeker aan. Een andere bezoeker erkent dat het milieu belangrijk is, maar heeft eveneens te doen met het boerenleed. "Het is een moeilijke balans, maar de voedselzekerheid moet niet in gevaar komen." Veel actievoerende boeren waren het eens: "De balans tussen landbouw en natuur zal zich deels op een natuurlijke wijze herstellen omdat veel boeren met pensioen gaan."

Reeks impact stikstofakkoord: “In mijn droombeeld hangt bij iedere burger de boerenzakdoek uit”
Uitgelicht
Ton van Limpt is tweede generatie varkenshouder in Weelde. In 2018 stapte hij over naar het Beter Leven Keurmerk en heeft sindsdien een aantal slapende NER-D's (nutriëntenemis...
8 augustus 2022 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek