Nederlands kabinet begint met stikstofaanpak

Boeren die meer dan 2500 mol stikstofdepositie per jaar op een stikstofgevoelig natuurgebied veroorzaken, worden in Nederland gezien als piekbelasters. Zij komen in aanmerking voor de stoppersregeling. Dat meldt het Nederlandse kabinet. De drempelwaarde is zo bepaald dat ongeveer 3000 boeren aan het criterium voldoen.

12 juni 2023  – Laatst bijgewerkt om 12 juni 2023 20:57
Lees meer over:
nederlandveeteeltweidemolen

Het Nederlandse kabinet is van start gegaan met de landelijke aanpak van de piekbelasters. Om te bepalen wie een piekbelaster is, heeft de regering een uniforme drempelwaarde vastgesteld. Als door een bedrijf jaarlijks 2500 mol stikstof neerslaat op gevoelige natuur, komt het in aanmerking voor de stoppersregeling. Het gaat dan om neerslag binnen 25 kilometer van het bedrijf.

Sommige bedrijven zouden een vergoeding tot 120 procent van de marktwaarde krijgen als ze meegaan in de stoppersregeling. Op een speciale website kunnen ze sinds maandag zien voor welke financiële regelingen ze in aanmerking komen. Vanaf volgende maand kunnen piekbelasters uit de melkvee-, varkens-, pluimvee- en vleeskalverhouderij  zich aanmelden voor de regeling.

In Vlaanderen loopt de opkoopregeling voor de varkenshouderij deze week ten einde. Vorige week bleek uit cijfers van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) dat tot dusver 120 bedrijven een dossier hebben ingediend, dat is 12 procent van het aantal aangeschreven bedrijven. Experts voeren de lage vergoedingen, beperkende voorwaarden en goede conjunctuur in de varkenshouderij aan als oorzaken van de lauwe interesse in Vlaanderen.

Interesse in opkoopregeling varkenshouderij blijkt beperkt
Uitgelicht
Met nog een week te gaan tot de sluiting van de deadline voor de varkensopkoopregeling, blijft de interesse beperkt. Volgens informatie van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) h...
9 juni 2023 Lees meer

Bron: Belga / melkvee.nl

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek