Nieuwe sensor meet stikstofuitstoot van schepen om luchtkwaliteit aan kust te verbeteren
nieuwsIn Zeebrugge werd een nieuwe sensor geplaatst om te controleren hoeveel en welke stoffen voorbijvarende schepen uitstoten. De metingen zullen gebruikt worden om de internationale wetgeving rond stikstof te versterken, de scheepvaart is namelijk een grote uitstoter van stikstofoxiden. Daarnaast zal de sensor ook gebruikt worden om schepen efficiënter te sanctioneren.
Aan het Belgische deel van de Noordzee loopt één van de drukst bevaren scheepvaartroutes wereldwijd. De schepen laten de economische motor draaien, maar brengen door hun uitstoot ook nadelen mee voor de volksgezondheid en de natuur. Vorig jaar concludeerde een doctoraatsonderzoek van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen dat de zeescheepvaart tegen 2025 de grootste bijdrage zou leveren aan de uitstoot van stikstofoxiden in Vlaanderen, indien niet ingegrepen wordt.
Aan schepen worden nochtans ook uitstootnormen opgelegd maar deze zouden volgens het onderzoek bijlange niet door elke schip gehaald worden. Metingen en controles van een Belgisch kustwachtvliegtuig dat door de uitstootpluimen van schepen moest vliegen, of aan boord van het schip moesten gaan, waren tot voor kort ook de enige manier om de emissienormen van stikstofoxiden op te volgen. Bijgevolg werd niet veel gecontroleerd en ook niet veel gesanctioneerd.
Gerichte controles
De nieuwe sensor zou daarentegen zeven dagen op zeven de uitstoot van voorbijvarende schepen kunnen controleren vanop een afstand van 10 kilometer. Als een schip mogelijk boven de toegelaten normen gaat, dan krijgt de dienst DG Scheepvaart daar een melding van. Zo kunnen die schepen gericht gecontroleerd worden met het sniffervliegtuig.
"Het internationale doel is om de scheepvaart tegen 2050 naar netto nuluitstoot van broeikasgassen te krijgen. Met nieuwe technieken, zoals deze sensor, kunnen we straks 24/7 schepen die richting onze havens varen, controleren. Dit testproject in Zeebrugge bewijst opnieuw dat België vooroploopt dankzij onze innovatieve bedrijven en topexperts in de strijd tegen klimaatverandering", zegt ontslagnemend minister van de Noordzee Paul Van Tigchelt (Open Vld).
De sensor heet voluit Ship Emission Monitoring by Passive Remote Sensing (SEMPAS). Hij werd voorlopig gemonteerd aan de verkeerscentrale van de Schelderadarketen in Zeebrugge. Later zal hij verhuizen naar een windmolen op zee.

Bron: Belga / Eigen berichtgeving