Boeren Turnhouts Vennengebied teleurgesteld in stikstofakkoord

Er blijven grote onzekerheden voor de boeren van het Turnhouts Vennengebied, die een aparte status blijven houden in de stikstofplannen waarover de regering vrijdag overeenstemming bereikte. Waar elders in Vlaanderen generieke maatregelen gelden, blijven er gebiedsgerichte, strenge stikstofdepositienormen van kracht in het Turnhouts Vennengebied, een natuurgebied in de Kempen. “Er kwam witte rook, maar wij zien momenteel zeer donkergrijze of eerder gezegd zwarte rook. Het enige positieve is dat er een brede opkoopregeling voorzien is, maar daarover leven nog heel wat vragen bij de boeren", klinkt het.

10 maart 2023  – Laatste update 12 maart 2023 18:42
Lees meer over:
actie boeren Turnhouts Vennengebied_NB

Danny Hereijgers, voorzitter van de stuurgroep Turnhouts Vennengebied, die de stikstofbelangen van de boeren in de regio behartigt, kan kort na het bereikte stikstofakkoord zijn teleurstelling niet verbergen. “Voor ons is er niets veranderd. Voor ons blijven gebiedsgerichte maatregelen gelden die het einde van veel landbouwbedrijven zal betekenen.”

In het gebied werd Piet Vanthemsche als intendant aangesteld. De gewezen voorzitter van Boerenbond inventariseert er welke boeren geïnteresseerd zijn in een uitkoopregeling. “Op basis hiervan wordt een plan uitgewerkt en zal duidelijk worden hoeveel boeren er kunnen verder doen”, vervolgt Hereijgers misnoegd.  

Het lijkt er volgens hem op dat de regering het advies van Vanthemsche volgt om veehouders rond het Turnhouts Vennengebied ongeacht hun impactscore "toegang te verlenen tot een flankerend beleid voor vrijwillige bedrijfsbeëindiging of reconversie", zoals ook voorzien was voor de oranje bedrijven. Het is ook de bedoeling dat er begeleiding komt om landbouwbedrijven te helpen bij de overschakeling naar stikstofarme teelten en teeltplannen. 

Danny Hereijgers

Als mensen twee jaar na de opkoopregeling 60 procent belasting moeten betalen, is het een vergiftigd geschenk

Danny Hereijgers - Stuurgroep Turnhouts Vennengebied

Vooral nog veel onduidelijkheid

Deze opkoopregeling is mogelijk het enige positieve element in het akkoord, vervolgt Hereijgers. “Maar hierbij is er nog steeds veel onduidelijk en hebben onze boeren nog veel vragen. Hoe ziet die opkoopregeling eruit? Hoe veel budget is er? Hoe gaat men de waarde bepalen? Wat doet men de emotionele schade? En hoe zit de fiscale regeling ineen? Als mensen twee jaar na de opkoopregeling 60 procent belasting moeten betalen, is het een vergiftigd geschenk”, stelt hij. "Ook de eco-hydrologische studie over het Vennengebied die in het stikstofakkoord niet benoemd is, wordt momenteel uitgevoerd, en kan een zware impact hebben om ons gebied."

De stuurgroep Turnhouts Vennengebied probeert al een jaar lang de meet- en analyserapporten op te vragen bij de regering over de rekenmodellen achter het stikstofakkoord, maar krijgt steeds nul op het rekest. “En ook parlementsleden mogen de bezwaarschriften niet inzien. Dat zou toch niet verboden zijn als er niets te verbergen is. Ik denk dat er in de toekomst nog veel lijken uit de kast gaan vallen, maar tegen dan is de schade aan de landbouw in ons gebied al onomkeerbaar”, besluit Hereijgers. 

Vanthemsche en de stuurgroep Turnhouts Vennengebied gaan woensdag met elkaar aan tafel zitten. De boeren hopen dan meer duidelijkheid te krijgen.

Stikstofakkoord: vanaf 2025 soepelere vergunningsregels voor landbouw
Uitgelicht
Wat niemand meer had verwacht, is dan toch gelukt. De Vlaamse regering bereikt een akkoord over stikstof. In dat akkoord wordt een gelijkwaardige behandeling in het toekomstig...
10 maart 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek