Zowel boerenorganisaties als milieuvereniging niet blij met goedkeuring stikstofdecreet

De landbouworganisaties reageren teleurgesteld op de goedkeuring van het ontwerp van het stikstofdecreet woensdag. Zowel Boerenbond, Groene Kring als het Algemeen Boerensyndicaat zullen hun teleurstelling vertalen naar juridische stappen bij het Grondwettelijk Hof. “Ook al wordt het aangevochten, landbouw zal veranderen’, aldus Heleen De Smet van Bond Beter Leefmileu.’ Als het niet door het stikstofdossier is, zal er wel een ander dossier komen.”

25 januari 2024  – Laatst bijgewerkt om 25 januari 2024 13:25 Jozefien Verstraete
Lees meer over:
tractorprotest brussel sfeerbeeld

Boerenbond: “Boeren snappen het niet meer”

Boerenbond en Groene Kring reageren teleurgesteld op de goedkeuring van het stikstofdecreet in het Vlaams Parlement. Eerder had Boerenbond al gedreigd om naar het Grondwettelijk Hof te stappen. En dat zal de organisatie nu ook doen. Ook Groene Kring laat weten juridische stappen te ondernemen. De landbouworganisaties voelen zich ondanks 20.000 bezwaarschriften, tientallen acties en twee uiterst kritische adviezen van de Raad van State, niet gehoord. Ze stellen dat ze met het gestemde decreet "geen rechtszekerheid en dus ook geen toekomst" krijgen.

“Boeren begrijpen het niet meer”, stelt boerenbondvoorzitter Lode Ceyssens. “Dagelijks horen we berichten over hoe belangrijk onze voedselproductie is, maar onze voedselproducenten, onze land- en tuinbouwers, voelen zich niet gehoord. Nochtans willen boeren hun bijdrage leveren aan het verlagen van de stikstofuitstoot en zo deel van de oplossing zijn.

De aankondiging dat er waarschijnlijk een omslag zal komen van een depositie- naar een uitstootsysteem in 2030, bestempelt Ceyssens als een lichtpunt. Toch vragen beide landbouworganisaties zich af waarom daar pas vanaf 2030 mee aan de slag gegaan zal worden. "Er moet onmiddellijk gestart worden met de voorbereidingen van een emissiebeleid. Hiervoor kunnen we niet wachten tot na 2030. Jonge boeren verdienen een toekomst", stelt Maarten Moermans, ondervoorzitter van Groene Kring.

tractorprotest slogan 13
tractorprotest slogan 16

ABS: “Nu is het Grondwettelijk Hof aan zet”

Het Algemeen Boerensyndicaat heeft woensdag de voorkeur gegeven om mee te protesteren bij het Europees parlement tegen het Europese landbouwafbraakbeleid, wanneer het stikstofdecreet in het Vlaams Parlement werd goedgekeurd. “Zolang er geen erkenning komt voor de situatie waarin Vlaamse landbouwers zich bevinden, zullen we op Vlaams niveau te maken blijven krijgen met decreten zoals het stikstofdecreet. Decreten die linea recta zullen leiden tot een Vlaams boerenkerkhof”, aldus ABS.

Volgens ABS had een decreet dat “in elk uitganspunt al fout zit” nooit gestemd mogen worden, en merkt daarbij op dat het enkel meer rechtsonzekerheid creëert. “Op basis van het negatief advies van de Raad Van State kan elke uitgereikte vergunning aangevochten worden”, aldus ABS. “Wie toch een vergunning zal bemachtigen, moet weten dat dit maar soelaas zal bieden tot 2030. In 2030 is de kans groot dat dit gehele circus dan vanaf nul herbegint. Vandaag rest ons nog een laatste mogelijkheid om rechtvaardigheid af te dwingen en dat is een klacht bij het Grondwettelijk hof.” Een juridische stap die ABS ook zal zetten.

FDF: "Een gitzwarte dag voor de landbouw" 

Volgens Bart Dickens, voorzitter van Farmers Defence Force Belgium (FDF) is gisteren het stikstofdecreet goedgekeurd "door een opeenstapeling van leugens en fraude." Zo stelt de voorzitter: "Met deze stemming hebben alle ja-stemmers bloed aan hun handen. De moord op de landbouw is gestart. Veel boeren beseffen het nog niet, maar dit decreet is vandaag al dodelijk voor de maatwerkgebieden. Later komt hier de natuurherstelwet en MAP7 bij en zal het ook voor de rest van Vlaanderen voorbij zijn."

"Hoe dom zijn de ministers geweest om met leugens onze economie op het spel te zetten want zonder landbouwers is er geen voedsel meer. En zo ook geen handelsmacht meer met andere landen", aldus Dickens die gisteren in het parlement een deel van de bespreking meevolgde. "De drie ministers moesten zich diep schamen voor hun gedrag om tweemaal het advies van Raad van State naast zich neer te leggen en enkel voor industrie in de bres te springen. Ze hebben de landbouw koudweg laten vallen en opgehangen"

Voka: “Dit is een immense opluchting”

"Investeerders en ondernemers hebben weer zicht op voorspelbaarheid en een voldoende mate van rechtszekerheid. Deze juridische oplossing voor het stikstofprobleem zal geen schoonheidsprijs winnen. Maar het is vandaag het hoogst haalbare", stelt gedelegeerd bestuurder van werkgeversorganisatie Voka, Hans Maertens. Volgens Maertens zou elk alternatief de Vlaamse economie "met een onoverzienbare schade opzadelen". Door de goedkeuring is er weer zicht op een voorspelbaar vergunningenkader, klinkt het.

Eenzelfde boodschap valt te horen bij Essenscia, de sectorfederatie van de chemie en life sciences. "Er wacht mogelijk nog een juridisch vervolgproces maar met dit decreet is er op z'n minst meer duidelijkheid over het beoordelingskader voor het verlenen van vergunningen, een essentiële kerntaak van de overheid en het fundament van een attractief investeringsklimaat”, aldus directeur Ann Wurman. Voor Essenscia vormt het decreet een belangrijk onderdeel voor de gigantische transformatie waar de industrie voor staat. "We moeten Vlaanderen daarom wereldwijd in de markt zetten als aantrekkelijke investeringslocatie. Daarvoor hebben we absoluut nood aan een vlot en juridisch onderbouwd vergunningsproces. Want het is nu niet het moment om investeringen en jobs mis te lopen", besluit Wurman.

Bond Beter Leefmilieu: “Landbouw zal veranderen”

“De meerderheid legt het advies laconiek naast zich neer en gooit zo een boemerang die terug zal slaan op de volgende regering”, reageert Heleen De Smet van Bond Beter Leefmilieu. “Het voorstel tot decreet blijft halsstarrig vasthangen aan het huidige landbouwsysteem, dat barst langs alle kanten. De essentie blijft onbesproken. Er is dringend nood aan een stikstofdecreet, en nee, het goedgekeurde decreet biedt geen afdoende antwoord op de problematiek. Elke dag wordt de negatieve impact van ons landbouwsysteem op onze milieugrenzen en gezondheid duidelijker. Elke dag wordt ook duidelijker hoe belangrijk het is om een veerkrachtige, veelzijdige landbouwsector te hebben. Op geen van deze prioriteiten biedt het goedgekeurde decreet een antwoord.”

De Smet stelt vervolgens dat de landbouwsector in Vlaanderen zal veranderen. “Gebeurt het niet met het stikstofdecreet, zal een ander dossier ons er de komende jaren wel toe dwingen”, aldus De Smet. “Willen we weg van deze ad hoc-bricolage, dan biedt enkel een doordachte landbouwvisie, waar landbouwer en niet agro-industrie centraal staat, een antwoord.”

Natuurpunt: "Decreet is een startpunt"

Bij Natuurpunt is er opluchting dat er eindelijk een decreet is "om deze voor natuur en mens schadelijke uitstoot aan te pakken". Ook de natuurorganisaties noemt het een gebrekkig voorstel omdat er geen degelijke oplossing wordt geboden "voor landbouwers die weg willen van de agro-industrie", is te lezen op X. "Bovendien is het decreet er door de voorafnames van extern salderen en versoepelen niet beter op geworden", klinkt het.

Toch zegt Natuurpunt dat een decreet vandaag beter is dan geen decreet. "De daling van de uitstoot in combinatie met de uitvoering van ecologische herstelmaatregelen zal de kwaliteit van onze natuur ten goede komen", meent de organisatie. Dat er nu al gewerkt wordt met impactscores en drempels voor het toepassen van een passende beoordeling bij vergunningsaanvragen, noemt Natuurpunt de grote zwakte van het decreet. "Het was beter geweest om hiermee te wachten tot wanneer de dalende trend effectief was gebleken uit metingen."

De natuurorganisatie ziet het decreet dan ook eerder als een startpunt "waaraan de volgende regering nog zal moeten sleutelen", dan als eindresultaat. "Ook na 2030 zullen nog ingrepen nodig zijn om de Vlaamse natuur de minimale kwaliteit te garanderen die Europa vraagt. En nee, het feit dat Vlaanderen dichtbevolkt en versnipperd is, is geen excuus om de lat lager te laten leggen", luidt het

Vlaams Parlement keurt stikstofdecreet goed
Uitgelicht
Het Vlaams Parlement heeft woensdagavond het stikstofdecreet goedgekeurd. Volgens de meerderheidspartijen ging het om het "hoogst haalbare" decreet en worden hiermee andere ke...
24 januari 2024 Lees meer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek