header.home link

“Stikstof is geen exclusief landbouwprobleem”

De oplossing voor de stikstofproblematiek ligt in een brede set aan maatregelen voor alle sectoren die verantwoordelijk zijn voor de uitstoot, dus niet alleen de landbouw. Dat zeggen Boerenbond en ABS. Beide landbouworganisaties roepen de overheid op om alle actoren rond de tafel te zetten.

4 maart 2021  – Laatste update 5 maart 2021 8:26
Lees meer over:

Boerenbondvoorzitter Sonja De Becker toonde zich in Terzake bezorgd over het stikstofarrest dat het bestaande Vlaamse stikstofbeleid op losse schroeven heeft gezet. “De impact daarvan gaat veel verder dan alleen de land- en tuinbouwsector. Daarom hebben wij de regering meteen opgeroepen om dringend een overleg te organiseren met alle betrokken partijen, die ook hun verantwoordelijkheid zullen moeten opnemen.”

Ze benadrukt dat de landbouwsector het probleem niet ontkent en dat er een oplossing moet gevonden worden. Voor haar komt het erop aan om een manier te zoeken om ecologie en economie met elkaar te verzoenen. “De Europese richtlijn laat bovendien toe om rekening te houden met de economische, maatschappelijke en sociale situatie”, stelt ze.

Dat er bijkomende inspanningen nodig zullen zijn, beseft ze. “Maar daarvoor kijken wij vooral naar de technologie en innovatie. Die moeten ons vooruit helpen en dat hebben we ook gezien in het verleden. Denk aan de emissiearme aanwending van mest, de aanpassing van stalconcepten, stalmanagement, voedertechnieken etc. Daar kunnen we zeker nog op verder bouwen.”

De piste van de afbouw van de veestapel noemt ze een fetisj. “Op den duur wordt dat een symbool van een bepaalde ideologie. Als je het probleem rationeel bekijkt, gaat het niet over het aantal dieren, maar gaat het om de uitstoot. En uit de cijfers blijkt dat die in de landbouw jaar na jaar omlaag gaat.”

Herbekijk de aflevering van Terzake van 3 maart 2021.

Het is nu aan de voltallige Vlaamse regering om de verschillende belangen te verzoenen en ervoor te zorgen dat ze ons nog recht in de ogen kan kijken

Hendrik Vandamme - Voorzitter ABS

“Lasten niet afschuiven op enkelen”

Ook voor ABS zullen de energiesector, industrie, transport, bouw en huishoudens moeten bijdragen tot de vermindering van de stikstofdeposities. “Wij zijn voorstander van een generiek beleid dat zoekt naar een werkbaar systeem voor alle sectoren”, zegt voorzitter Hendrik Vandamme in het ledenmagazine Drietand.

ABS vindt het hoogtijd om nu de juiste beslissingen te nemen om een duurzaam beoordelingssysteem op poten te zetten voor de Vlaamse landbouw, maar evengoed voor de andere stikstofuitstotende sectoren. “Wij, noch de politiek, kunnen het ons niet langer veroorloven om korte termijnoplossingen te maken zonder de garantie dat deze oplossingen en het bijhorend kader juridisch sluitend zijn”, aldus Vandamme. “Onze oproep is duidelijk: zorg voor rechtszekerheid en een toekomstperspectief waarin iedereen zijn steentje bijdraagt en schuif de lasten niet af op enkelen.”

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek