header.home link

Stikstofdossier baart zuivelindustrie grote zorgen

Op de jaarvergadering van de Belgische Confederatie Zuivel (BCZ) toonden de zuivelverwerkers zich zeer bezorgd over de evolutie van het stikstofdossier. “De strengere stikstofregels treffen niet alleen de melkveehouderij, ook de volledige zuivelketen kan zwaar getroffen worden. De afgelopen jaren is er immers fors geïnvesteerd. Een breuk in het beleid kan serieuze effecten hebben”, zegt Renaat Debergh, afgevaardigd bestuurder van BCZ.  

13 juni 2021  – Laatste update 13 juni 2021 13:51
Lees meer over:

De Belgische Confederatie Zuivel mocht twee ministers verwelkomen op de jaarlijkse algemene vergadering die voor de tweede keer op rij digitaal doorging. Zowel Vlaams landbouwminister Hilde Crevits (CD&V) als haar Waalse collega Willy Borsus (MR) tekenden present. Tal van actuele onderwerpen passeerden de revue in een paneldebat, zo ook de stikstofproblematiek. De melkveehouderij kan immers zwaar getroffen worden door de strengere stikstofregels en dat baart ook de zuivelindustrie grote zorgen.

Communicerende vaten

“De afgelopen tien jaar zijn de melkleveringen in ons land met 40 procent gestegen”, legt Debergh uit. “De zuivelindustrie heeft forse investeringen gedaan om al die melk te kunnen verwerken. Zelfs afgelopen coronajaar zijn de investeringen toegenomen met 18 procent tot 137 miljoen euro. Deze toename komt bovenop de stijging in 2019 met 32 procent. Ook de tewerkstelling in de zuivelsector en de uitvoer nam toe.”

De politiek moet beseffen dat niet alleen landbouw wordt getroffen in het stikstofdossier, maar ook de hele verwerkende industrie

Renaat Debergh - Afgevaardigd bestuurder BCZ

BCZ-voorzitter Catherine Pycke wijst erop dat de melkveehouderij en de zuivelindustrie communicerende vaten zijn. “Als die volumes melk door de strengere stikstofregels opnieuw uit de markt genomen worden, dan zijn die investeringen voor niets geweest en dan verdwijnt de tewerkstelling die we opgebouwd hebben”, stelt ze. Pycke vreest dat we op die manier een economische ramp tegemoet gaan. “De politiek moet beseffen dat niet alleen landbouw wordt getroffen in het stikstofdossier, maar ook de hele verwerkende industrie”, vult Debergh aan.

Daarom lanceerde BCZ tijdens haar jaarvergadering een oproep aan de verschillende overheden in ons land. “We hebben een stabiel regelgevend kader nodig voor de volledige zuivelsector, zowel voor de melkveehouders als voor de zuivelindustrie”, aldus Debergh en Pycke. “Wij vragen perspectief om te verder te kunnen blijven ondernemen. Dat is ook nodig om de gunstige gevolgen van de investeringen die de zuivelsector gedaan heeft, ten volle te laten renderen.”

Solidariteit in de keten

Minister Crevits is blij dat BCZ haar bezorgdheid over het stikstofdossier bekendmaakt. “Ik apprecieer dat de hele keten zich roert. Soms lijkt het erop dat boeren er in dit dossier alleen voor staan, maar dat klopt niet. Na de boer komt er een hele ketting van tewerkstelling. Solidariteit in de keten is dus ontzettend belangrijk”, klinkt het.

Na de boer komt er een hele ketting van tewerkstelling. Solidariteit in de keten is dus ontzettend belangrijk

Hilde Crevits - Vlaams minister van Landbouw (CD&V)

Toch waarschuwde ze ook voor de gevolgen van het stikstofdossier. “Ik ga er niet flauw over doen”, stelt Crevits. “Het zal geen business as usual zijn. Extra inspanningen van de landbouwers zullen nodig zijn.” Maar ze wil de boeren niet aan hun lot overlaten. “Als er plaatsen zijn waar bedrijven geen toekomst meer hebben, dan moet dit snel duidelijk worden en moet er een oplossing gevonden worden, zoals een correcte vergoeding of een bedrijfsverplaatsing. Ook innovatie kan oplossingen aanbrengen.”

Maar de Vlaamse landbouwminister is ook realistisch. “De extra budgetten voor een dergelijk flankerend beleid zijn niet vanzelfsprekend. We zitten immers in een context waarin we al veel meer hebben uitgegeven dan voorzien als gevolg van corona.” Volgens haar kunnen we door op alle veebedrijven ammoniakemissiearme technieken te gaan toepassen, al ver komen. “Maar daar hebben we enorme investeringsbudgetten voor nodig”, luidt het. Crevits beloofde alvast om mee te ijveren voor een snel definitief stikstofkader mét de nodige budgetten.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek